26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | CBCS: Voorlopige ramingen duiden op een aanzienlijk economische krimp

HomeMediaCuracao.nu | CBCS: Voorlopige ramingen duiden op een aanzienlijk economische krimp

Persbureau Curacao

José Jardim CBCS | Persbureau Curacao

Het effect van de sluiting van de grenzen op de economie van Curaçao is omvangrijk. Interim president van de Centrale bank, José Jardim benadrukt dat als de grenssluiting één maand duurt en er snel herstel is, de economie 4,5 procent zal krimpen.

Als de sluiting zes maanden gaat duren, zal de economie met 14,2 procent krimpen. Bij een geleidelijk herstel is de krimp sterker, namelijk tussen de 8,8% (1 maand) en 19,4% (6 maanden).

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) ondersteunt het onontkoombare besluit van de regeringen om de grenzen te sluiten gezien deze is ingegeven door het gevaar dat het virus oplevert voor de volksgezondheid.

“Indien de grenzen open zouden blijven zou dit veel levens kunnen eisen en het zorgstelsel op de eilanden langdurig kunnen verlammen. Geen van die beide effecten kunnen binnen kleine samenlevingen op verantwoorde wijze als een optie worden overwogen”, aldus CBCS-interim-president José Jardim.

Grote Offers

Zoals in een eerder persbericht is meegedeeld, zal de sluiting van de grenzen grote offers met zich mee brengen. De negatieve gevolgen voor de economie, in het bijzonder de sectoren toerisme, transport en de aan toerisme gerelateerde diensten zullen onder de sluiting van de grenzen lijden.

Hoe langer de sluiting van de grenzen duurt, hoe groter het negatieve effect zal zijn op de economie. Dit negatieve effect is ook afhankelijk van hoe snel de economie na heropening van de grenzen zich zal herstellen.

Sint Maarten

Voor Sint Maarten werd, voor de sluiting van de grenzen, een reële economische groei van 2,9 procent verwacht in 2020. Nu dat de grenzen zijn gesloten, zijn de projecties naar beneden bijgesteld. Indien de grenzen na één maand weer worden geopend, zal de economische groei bij een snel herstel tot 0,8% afzwakken. Indien de grenzen langer gesloten blijven, zal de economie echter krimpen. “Bij een sluiting van 6 maanden zou zelfs een krimp van 15,0% kunnen worden geregistreerd”, aldus de interim-president.

Bij een geleidelijk herstel zijn de vooruitzichten negatiever. De economie van Sint Maarten zou dan tussen de 5,7% (1 maand) en 29,2% (6 maanden) kunnen krimpen.

Steunpakket

In haar berekeningen heeft de CBCS nog geen rekening gehouden met de economische effecten van een mogelijke uitbraak van het virus op Curaçao en Sint Maarten (waaronder hogere kosten van gezondheidszorg en negatief effect op andere economische activiteiten).

De CBCS blijft benadrukken dat zowel Curaçao als Sint Maarten niet over instrumenten en middelen beschikken om deze crisissituatie te mitigeren.

“Juist in deze tijden moet de Nederlandse regering worden gewezen op een van de kernprincipes dat aan de basis ligt van het Koninkrijk en dat is neergelegd in artikel 36 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand.”, aldus interim-president José Jardim. Gezien de omvangrijke effecten van het sluiten van de grenzen, dient er snel te worden geschakeld met het activeren van een steunpakket.

Bron: Curacao.nu

10 reacties

  1. BS, we konden wel degelijk de schuld aan gerrit de raaf geven, later aan p pisas , die was lekker even de baas, miljoenen uitgegeven aan groot feest toen hij even de (grote baas was), en heeeel veeeel onnodige banen uitgedeeld.

  2. En de strijd tegen Doornbos is al begonnen. Als de centrale bank nu een raming geeft die veel te gunstig is is de negatiever uitkomst dus de schuld van Doornbos.

  3. Lionfish, Daarom moet men ook het geld terughalen bij de dieven maar dat durft men niet.

    Heeft Asjes ooit terug betaald? Margrit de Freitas?

  4. Nu wordt het tijd om de overvolle reservepotjes aan te spreken die onze verstandige bestuurders in de afgelopen tien vette jaren hebben opgebouwd, op dezelfde manier zoals Nederland jarenlang een deel van de gasopbrengsten gebruikte voor stimulering van economische groei in slechtere tijden. Och, zijn die al weggesluist naar vage rekeningen ? Verwachten we simpel dat Nederland wel weer zal schuiven ? Hoe dom kan je zijn….

  5. Al het falen kan nu met terugwerkende kracht aan het corona virus toegeschreven worden.

    Voorheen konden ze Gerrit de Raaf de schuld geven maar toen werd het Venezuela en slechte economie en nu inderdaad Corona Virus.

  6. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat had Traa het al over meer dan 3% krimp en dat was voor belasting maatregelen en de negatieve delen van de Klesh deal (die nog niet bekend waren, en zijn) die krimp verhogend werken. Traa weg krimp cijfers bijgesteld en positiever gemaakt. Nu de Croma fall-out die ook nog eens gunstiger als reëel weer worden gegeven. Als de grenzen geopend worden is de tourist niet meteen terug. Een mavo leerling had een onvoldoende gekregen. Na twee maanden sluiten van de grenzen en daarna 50% van het normale tourisme is een klap die het gros van de sector niet kan dragen waardoor banen verlies binnen de horeca onvermijdelijk is dus in meest gunstige situatie zal de krimp altijd meer dan 15% bedragen. 25% is helaas ook reëel.

  7. Het Corona virus als een “gift from heaven” voor sommige falende financiele beleidsmakers als Jardim, Gijsbertha en vele anderen in de politiek.
    Al het falen kan nu met terugwerkende kracht aan het corona virus toegeschreven worden

  8. @Trui: dat dit soort personen niet meer de verkeersbeurzen kunnen bijwonen in de nabije toekomst zijn de “grote offers” waar Jardim naar refereert in zijn speech

  9. En toch sturen we dansleraren, mislukte huisartsen en luie klaplopers als Menki Moe Rojer naar peperdure verkeersbeurzen in Europa.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties