28 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 06:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Curaçao krijgt negatieve ‘outlook’ van Standard & Poor’s

Downgrading dreigt als er niets wordt gedaan’

WILLEMSTAD — Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft gisteren de ‘outlook’ van Curaçao gedegradeerd van ‘stable’ naar ‘negative’. Een negatieve outlook betekent dat de rating van Curaçao, die nu nog op A-/A-2 blijft staan, op korte termijn verlaagd wordt als Curaçao niet op tijd het begrotingsbeleid verbetert.

In de uitleg die de kredietbeoordelaar heeft gepubliceerd staat dat er diverse recente ontwikkelingen ten grondslag liggen aan de degradering van de outlook.
De belangrijkste reden is de slechte balans van Curaçao door de verslechtering van de Curaçaose pensioen- en ziektekostenfondsen.
De voormalige regering, onder leiding van Gerrit Schotte, is er niet in geslaagd om belangrijke wetgeving hieromtrent te implementeren, waaronder het verhogen van de pensioenleeftijd en het verhogen van de premies voor het AOVfonds.
Wel zegt Standard & Poor’s dat de verslechtering teruggedraaid kan worden als de huidige interim-regering de door haar voorgestelde initiatieven wettig maakt en invoert.
Het gaat hierbij om maatregelen als:

  •  het verhogen van de pensioenleeftijd,
  • het verhogen van de premie voor zowel het AOV- als het ziektekostenfonds met 2 procent,
  • het invoeren van andere belastingen en
  • het afslanken van het ambtenarenapparaat.

Door deze maatregelen zou er een surpluspositie kunnen ontstaan waardoor de verliezen in het AOV-fonds en het ziektekostenfonds over de komende vier jaar gedekt worden.

- Advertentie -

Drie maanden
Demissionair interim-minister van Financiën Jose Jardim zei vandaag tegenover Amigoe dat de mogelijke downgrading van Curaçao al over drie maanden een feit zou kunnen zijn als er niets wordt ondernomen.

“Deze negatieve outlook geeft alleen maar aan dat de situatie inderdaad ernstig is, dus ik hoop dat nu eindelijk de discussie afgesloten kan worden over de vraag of de overheidsfinanciën er wel of niet goed voor staan. Zaak is dat we draagvlak creëren om de hervormingen die nodig zijn, zo snel mogelijk in te voeren. We hopen dat iedereen nu voelt dat dat een morele plicht is. Het is een zware taak, maar geen onmogelijke.”

S&P verwacht dat er ‘begin 2013’ een nieuwe regering gevormd zal zijn op Curaçao.
Maar als dit langer duurt, of er komt een ‘onhandelbare’ coalitie van partijen waardoor maatregelen uitblijven, betekent dit niet veel goeds voor de begroting van Curaçao en het investeringsklimaat, waardoor de economische groei nog meer ondermijnd wordt dan de afgelopen twee jaar.
De overheid krijgt daarbij ook nog eens te maken met de ‘2019-uitdagingen’, met onzekere vooruitzichten voor de offshoresector en het aflopen van het leasecontract van de raffinaderij met PdVSA.
De A- rating zoals Curaçao die nu heeft, betekent volgens Standard & Poor’s dat het eiland een ‘sterk vermogen om de financiële verplichtingen na te komen heeft, maar heel gevoelig is voor ongunstige economische ontwikkelingen en veranderingen in de omstandigheden’.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | Kaag stapt op na motie van afkeuring door Tweede Kamer

Hanneke Keultjes en Tobias den Hartog | Algemeen Dagblad Sigrid Kaag neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar...

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...
- Advertentie -