32 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 14:04

Laatste reacties

- Advertentie -

Impasse in formatie nieuwe regering

Urenlange vergadering tussen PS, PAR, Pais en PNP

Vertegenwoordigers van de formerende partijen gisteren na het overleg bij het kantoor van informateur Glenn Camelia.

WILLEMSTAD — Vertegenwoordigers van de PS, PAR, Pais en PNP zaten vanochtend vanaf half elf in een spoedbijeenkomst bijeen om te proberen een doorbraak te forceren in de impasse die is ontstaan in de onderhandelingen voor een nieuwe regering voor Curaçao. De impasse ontstond nadat de partijraad van de PAR gisteravond het laatste concept voor een intentieverklaring afkeurde. Bij het sluiten van deze editie was de vergadering nog gaande.

Partijraad van de PAR in volle gang.

- Advertentie -

Reden voor PAR om de intentieverklaring af te keuren is het feit dat in het laatste concept het woord ‘takenkabinet’ was opgenomen. Volgens de PAR was tijdens de voorgaande onderhandelingen tussen de vier partijen afgesproken dat dit woord niet in de intentieverklaring zou worden opgenomen.
Volgens PAR-vicevoorzitter Armin Konket had de partij in een bijeenkomst van afgelopen dinsdag met informateur Glenn Camelia en de drie andere partijen al gevraagd wat er onder ‘takenkabinet’ moest worden verstaan.
Toen kreeg de PAR-delegatie te horen dat dit op dat moment niet aan de orde was, maar later door de partijen apart zou worden besproken.
In de volgende gesprekken besloten de partijen dat zij een intentieverklaring zouden overeenkomen, om verder te praten om tot een nieuwe regering te komen.
Intussen zou er een transitiekabinet komen.
Maar in het originele concept, opgesteld door informateur Glenn Camelia, en in de hierop volgende commentaren van de verschillende partijen kwam het woord ‘takenkabinet’ niet voor.
In het laatste concept dat ter tafel kwam, stond deze term er wel.
De PAR-vertegenwoordigers stelden dat dit niet afgesproken was, wensten duidelijkheid te krijgen wat onder ‘takenkabinet’ werd verstaan en stelden met hun partijraad hierover van gedachten te zullen wisselen.

Aan tafel met de andere partijen kreeg de PAR te horen dat zij het ‘beestje’ zelf een andere naam mocht geven, als het woord ‘takenkabinet’ een probleem zou zijn.
Tijdens de partijraad van de gele partij werd besloten om hiermee niet akkoord te gaan. Informateur Camelia werd hiervan op de hoogte gebracht en riep voor vanochtend tien uur een bijeenkomst met alle partijen op. De vergadering ging een half uur later van start in aanwezigheid van Camelia en Omayra Leeflang en Armin Konket (PAR), Maria Liberia-Peters, Marelva Jansen- Liberia en Quincy Girigorie (PNP), Stanley Lamp en Mike Franco (Pais) en Melvin Cijntje (PS).
Bij het sluiten van deze editie was de vergadering nog bezig.
Terwijl men aan het praten was, werd in de politieke wandelgangen gesproken over het alternatief dat de MAN de PAR zou kunnen vervangen tijdens de onderhandelingen die op dit moment bezig zijn.
Maar in een verklaring voor Radio Direct gaf MAN-leider Charles Cooper aan dat zijn partij ‘nergens bij zal aanschuiven’.
In dit verband wees hij naar een resolutie die zijn partijraad eerder deze week heeft aangenomen.

“De partijraad heeft aangegeven dat wij ons bij nieuwe onderhandelingen moeten aansluiten. Het moet weer bij nul beginnen. Maar wij hebben ook geen probleem om in de oppositie te zitten. Curaçao heeft een sterke en kritische oppositie nodig”

, aldus Cooper, die ook aangaf dat zijn partij geen voorstander is van een taken- of zakenkabinet. Vandaag is het de laatste dag voor informateur Camelia om zijn eindverslag bij waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede in te leveren.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -