26 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 08:55

PBC | Inspectie deelt coronaboetes uit in het weekend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee minimarkten hebben dit weekend een boete gekregen omdat zij hun klanten gelegenheid gaven alcohol te drinken. Onder de nieuwe coronamaatregelen is alcohol drinken...

PBC | Geen antigeentest voor sommige passagiers bij aankomst Curaçao

Persbureau Curacao Niet iedere passagier die aankomt op Curaçao hoeft een antigeentest te doen. De overheid hanteert een lijst met uitzonderingsgevallen. Vorige week werd bekend gemaakt dat passagiers naast...

PBC | Een patiënt zondag overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is vandaag één patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totaal aantal coronapatiënten overleden aan de gevolgen van COVID-19 is 89. 95 patiënten...

ParadiseFM | Illegalen ontsnapt op Aruba

Dit weekend hebben op Aruba twee illegalen de benen genomen. Ze werden vastgehouden in het voormalige Huis van bewaking te Dakota. Na de ontdekking van de vlucht...

ParadiseFM | Regels voor bezoekers die corona hebben gehad

De Curaçaose overheid heeft de afgelopen dagen verschillende maatregelen bekend gemaakt voor mensen die naar het eiland willen reizen. Zo zijn er ook regels opgesteld voor personen...

ParadiseFM | Seadoo in beslag genomen, boete voor eigenaar

De Kustwacht heeft gisteren een seadoo in beslag genomen. De eigenaar heeft een boete gekregen. Dat gebeurde nadat het Rescue and Coordination Center van de Kustwacht een...
- Advertisement -spot_img
HomeMedia‘Curaçao heeft enorm waterverontreinigingsprobleem’

‘Curaçao heeft enorm waterverontreinigingsprobleem’

Ben Whiteman-2
Whiteman: ‘Curaçao heeft enorm waterverontreinigingsprobleem’

WILLEMSTAD — Het verontreinigingsprobleem met betrekking tot de Curaçaose wateren is enorm. Dit bracht minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu, Natuur, PS) vanochtend naar voren tijdens de voortzetting van een Centrale Commissie van de Staten. Volgens Whiteman is het op dit moment nog veilig om vis uit Curaçaose wateren te eten, maar als het verontreinigingprobleem niet wordt aangepakt, zal dit op termijn niet meer zo zijn.

Whiteman presenteerde vanochtend een verontruste situatie ten aanzien van de verontreiniging van de wateren rondom Curaçao en van het grondwater. Hij verwees onder meer naar riool- en beerputwater dat rechtstreeks naar de zee gaat.

De overheid doet hier zelfs aan mee, aldus de minister, die erop wees dat de afvoer van het rioolsysteem van Brievengat direct naar de zee toe stroomt. Hierdoor komen schadelijke stoffen en bacteriën in de zee terecht. Dit laatste zorgt voor meer algen, die zo de koralen, het leefgebied van vissen, rondom het eiland aantasten.

Op vragen van PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje of vis op het eiland, door het verontreinigde zeewater nog veilig is om te eten, stelde Whiteman dat dit voorlopig nog wel zo is, maar dat als er niets gedaan wordt om verontreiniging te stoppen, dit op termijn niet meer veilig zal zijn.

Ook de kwaliteit van het zwemwater en grondwater zou met verontreiniging te maken hebben, bleek uit de presentatie van de minister.

Cijntje, een van de aanvragers van de vergadering, constateerde dat de situatie veel erger was dan zijn fractie zich had voorgesteld. Hij stelde dat de huidige problemen voorkomen hadden kunnen worden als Curaçaose bestuurders veel eerder actie hadden ondernomen om de verontreiniging te stoppen.

Cijntje constateerde verder dat de verontreiniging het minste was in gebieden, zoals in het noordoosten van het eiland en bij Oostpunt. Hij constateerde dat politici de nodige durf moesten tonen om met regels te komen tot waar er gebouwd kan worden.

“Dit vereiste politieke durf, want niet alle investeerders zullen het hiermee eens zijn.”

De politiek leiders van zowel de PAR, Zita Jesus-Leito, en Pais, Alex Rosaria maakten zich allebei sterk voor een duurzame ontwikkeling op het eiland. Vooral Jesus-Leito hield een pleidooi voor samenwerking tussen meerdere ministers van het kabinet om dit voor elkaar te krijgen.

MFK-leider Gerrit Schotte had vanochtend geen goed woord over voor de antwoorden van de minister. Hij nam het de minister vooral kwalijk dat hij stelde niet op hoogte te zijn van een rapport over de verontreiniging van water te Zakito, waar de MFK-fractie tijdens de eerste vragenronde van 24 juni, melding van had gemaakt. Whiteman gaf vanochtend aan niet op de hoogte te zijn van het bewuste rapport.

Volgens Schotte had de minister met zijn medewerkers naar Zakito kunnen gaan om persoonlijk poolshoogte te nemen van de situatie aldaar. Dat de minister dit niet had gedaan, viel niet in goede aarde bij Schotte.

“Dit is de zwakste periode die ik in het parlement heb meegemaakt. De minister ontwijkt vragen die door Statenleden worden gesteld. Net zoals hij dit deed tijdens de vergadering over de basisverzekering ziektekosten (bvz).

Als de minister zo doorgaat, heeft de vergadering van straks over de Taamskliniek geen zin. Dat is tijdverlies. Misschien moeten wij de organisatoren van het Jazz Festival vragen om de aanvangstijd te vervroegen. Dit heeft geen zin.”

De bewuste vergadering over de Taamskliniek werd vanochtend als extra agendapunt opgevoerd, waardoor de bijeenkomst van twee uur ‘s middags werd afgelast.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties