27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 07:55

Laatste reacties

- Advertentie -

Damascus en Pieter vrijgesproken van moord Wiels

Verdachte Damascus (links) met medeverdachte 'Monster' (rechts). De officier van Justitie liet vandaag deze foto zien in de rechtszaal
Verdachte Damascus (links) en Pieter (niet op foto) vrijgesproken van moord Wiels

WILLEMSTAD — De twee verdachten Carlos ‘Kalo’ Pieter en Dangelo ‘Panchèk’ Damascus zijn voor hun betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels in mei vorig jaar vrijgesproken. Volgens het OM hebben zij voor kleding en dergelijke gezorgd, die Elvis ‘Monster’ Kuwas voor de moord op Wiels had gebruikt. Maar de bewijzen hiervoor zijn onvoldoende, aldus de rechter. Pieter kreeg vanochtend echter achttien maanden celstraf opgelegd en Damascus acht jaar cel, voor overvallen en vuurwapenbezit.

Dat is een veel lagere celstraf dan het OM begin deze maand had geëist. Officier Gert Rip eiste vijf jaar celstraf tegen Pieter voor zijn betrokkenheid bij de moord op Wiels en een overval op een Venezolaanse vrouw op 23 augustus vorig jaar.

Tegen Damascus eiste Rip twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de moorden op Wiels en Raúl ‘Bolle’ Martinez op 17 mei vorig jaar, de overvallen op 25 januari op een geldloper van Hector Henriquez en de overval op 23 augustus samen met Pieter, en voor vuurwapenbezit op 20 september vorig jaar.

- Advertentie -

Pieter was tevreden met het vonnis en zwaaide vrolijk naar zijn vrouw die ook in de zaal aanwezig was, nadat de rechter de zaal verliet. Damascus bleef rustig, maar was ook blij voor Pieter: ‘Bon Kalo, ayooo’ (Goed voor je, Kalo) zei hij tegen Pieter, die hem kennelijk niet had gehoord.

Zoals bekend heeft de schutter van Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas, belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van beide mannen bij de moord op Wiels. Hij heeft deze verklaringen later ingetrokken en beriep zich tijdens de behandeling steeds op zijn zwijgrecht.

Het feit dat Kuwas heeft verklaard dat zijn bekentenis niet is gebaseerd op de waarheid, maar onder druk en naar aanleiding van een aangeboden deal is afgelegd, speelt echter geen rol in het geval van Pieter en Damascus, aldus de rechter.

Het komt het gerecht echter ook onlogisch voor dat Kuwas, nadat hij de opdracht tot de moord op Wiels had ontvangen, bij Luigi ‘Pretu’ Florentina in diens woning en vervolgens op straat bij verschillende personen om bedekkende kleding is gaan vragen. Voorts heeft Kuwas verklaard dat hij een spijkerbroek over zijn korte broek heen aanhad.

“Dat roept de vraag op van wie en wanneer hij de spijkerbroek ontvangen heeft, nu hij niet woonachtig was in Koraal Specht en hij niet verklaard heeft deze van de verdachte of de medeverdachte te hebben ontvangen”, aldus de rechter.

Verder werd Damascus ook voor de moord of doodslag op Martinez, de chauffeur van de vluchtauto gebruikt bij de moord op Wiels, vrijgesproken. Zijn betrokkenheid komt uit het dossier enkel naar voren in verklaringen van horen zeggen van twee getuigen, terwijl deze niet consistent zijn met latere verklaringen van deze getuigen en deze naar het oordeel van het gerecht geen steun vinden in ander voorhanden bewijsmateriaal.

Hij is wel schuldig bevonden aan de twee bovengenoemde gewapende overvallen en aan vuurwapenbezit.

“Het is een feit van algemene bekendheid dat gewapende overvallen door de slachtoffers als uitermate beangstigend worden ervaren. De ervaring leert dat slachtoffers van deze feiten doorgaans nog lange tijd nadelige psychische gevolgen hiervan ondervinden. Bovendien vergroten dergelijke geweldsdelicten de gevoelens van angst en onveiligheid in de maatschappij”,

merkte de rechter op. Damascus en zijn mededaders zijn aan deze gevolgen van hun handelen voorbijgegaan en hebben zich uitsluitend laten leiden door hun streven naar geldelijk gewin, voegde de rechter daaraan toe. Verder is vastgesteld dat achter zijn huis drie functionerende vuurwapens zijn gevonden.

Bovendien is hij eerder veroordeeld voor vuurwapenbezit tot een gedeeltelijk voorwaardelijke gevangenisstraf.

“Kennelijk heeft deze bestraffing de verdachte er niet van weerhouden om opnieuw vuurwapens te bemachtigen, integendeel, de verdachte is bovendien gewapende overvallen gaan plegen.”

De rechter verduidelijkte verder dat de aan Damascus opgelegde straf aanmerkelijk lager is dan was geëist, in verband met de vrijspraken van de moorden op Wiels en Martinez.


Piete
r

Carlos Kalo Pieter
Carlos Kalo Pieter werd vrijgesproken voor de moord op Wiels, maar de rechter hield wel rekening met de ondersteunende rol die hij bij de overval in augustus heeft gespeeld

Pieter werd vrijgesproken voor de moord op Wiels, maar de rechter hield wel rekening met de ondersteunende rol die hij bij de overval in augustus heeft gespeeld. Hij had de daders in de vluchtauto naar de plaats delict vervoerd en op hen gewacht.

Tevens is hij in het verleden tot een aanzienlijke gevangenisstraf (twaalf jaar, red.) veroordeeld wegens verschillende overvallen, maar hij heeft daar kennelijk geen lering uit getrokken, merkte de rechter op.

De rechter vond echter een strafkorting van zes maanden op zijn plaats, in verband met de ruim zes maanden – sinds zijn inverzekeringstelling tot 13 mei van dit jaar – die Pieter in de politiecellen bij Rio Canario heeft doorgebracht. Pieter kon vandaag meer korting krijgen. Hij heeft echter een aanbod van de officier op 13 mei, om hem naar de gevangenis over te plaatsen, geweigerd. Hij koos dus zelf ervoor om in Rio Canario te blijven, waardoor de rechter de straf niet verder bekortte.

De officier van justitie en de verdachten hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -