26 C
Willemstad
• zondag 16 mei 2021 07:15

DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

‘Curaçao heeft enorm waterverontreinigingsprobleem’

HomeMedia‘Curaçao heeft enorm waterverontreinigingsprobleem’

Ben Whiteman-2
Whiteman: ‘Curaçao heeft enorm waterverontreinigingsprobleem’

WILLEMSTAD — Het verontreinigingsprobleem met betrekking tot de Curaçaose wateren is enorm. Dit bracht minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu, Natuur, PS) vanochtend naar voren tijdens de voortzetting van een Centrale Commissie van de Staten. Volgens Whiteman is het op dit moment nog veilig om vis uit Curaçaose wateren te eten, maar als het verontreinigingprobleem niet wordt aangepakt, zal dit op termijn niet meer zo zijn.

Whiteman presenteerde vanochtend een verontruste situatie ten aanzien van de verontreiniging van de wateren rondom Curaçao en van het grondwater. Hij verwees onder meer naar riool- en beerputwater dat rechtstreeks naar de zee gaat.

De overheid doet hier zelfs aan mee, aldus de minister, die erop wees dat de afvoer van het rioolsysteem van Brievengat direct naar de zee toe stroomt. Hierdoor komen schadelijke stoffen en bacteriën in de zee terecht. Dit laatste zorgt voor meer algen, die zo de koralen, het leefgebied van vissen, rondom het eiland aantasten.

Op vragen van PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje of vis op het eiland, door het verontreinigde zeewater nog veilig is om te eten, stelde Whiteman dat dit voorlopig nog wel zo is, maar dat als er niets gedaan wordt om verontreiniging te stoppen, dit op termijn niet meer veilig zal zijn.

Ook de kwaliteit van het zwemwater en grondwater zou met verontreiniging te maken hebben, bleek uit de presentatie van de minister.

Cijntje, een van de aanvragers van de vergadering, constateerde dat de situatie veel erger was dan zijn fractie zich had voorgesteld. Hij stelde dat de huidige problemen voorkomen hadden kunnen worden als Curaçaose bestuurders veel eerder actie hadden ondernomen om de verontreiniging te stoppen.

Cijntje constateerde verder dat de verontreiniging het minste was in gebieden, zoals in het noordoosten van het eiland en bij Oostpunt. Hij constateerde dat politici de nodige durf moesten tonen om met regels te komen tot waar er gebouwd kan worden.

“Dit vereiste politieke durf, want niet alle investeerders zullen het hiermee eens zijn.”

De politiek leiders van zowel de PAR, Zita Jesus-Leito, en Pais, Alex Rosaria maakten zich allebei sterk voor een duurzame ontwikkeling op het eiland. Vooral Jesus-Leito hield een pleidooi voor samenwerking tussen meerdere ministers van het kabinet om dit voor elkaar te krijgen.

MFK-leider Gerrit Schotte had vanochtend geen goed woord over voor de antwoorden van de minister. Hij nam het de minister vooral kwalijk dat hij stelde niet op hoogte te zijn van een rapport over de verontreiniging van water te Zakito, waar de MFK-fractie tijdens de eerste vragenronde van 24 juni, melding van had gemaakt. Whiteman gaf vanochtend aan niet op de hoogte te zijn van het bewuste rapport.

Volgens Schotte had de minister met zijn medewerkers naar Zakito kunnen gaan om persoonlijk poolshoogte te nemen van de situatie aldaar. Dat de minister dit niet had gedaan, viel niet in goede aarde bij Schotte.

“Dit is de zwakste periode die ik in het parlement heb meegemaakt. De minister ontwijkt vragen die door Statenleden worden gesteld. Net zoals hij dit deed tijdens de vergadering over de basisverzekering ziektekosten (bvz).

Als de minister zo doorgaat, heeft de vergadering van straks over de Taamskliniek geen zin. Dat is tijdverlies. Misschien moeten wij de organisatoren van het Jazz Festival vragen om de aanvangstijd te vervroegen. Dit heeft geen zin.”

De bewuste vergadering over de Taamskliniek werd vanochtend als extra agendapunt opgevoerd, waardoor de bijeenkomst van twee uur ‘s middags werd afgelast.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties