31 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

COP en SOFK komen met eigen prijslijst

sgr-groepWILLEMSTAD — De orthopedische werkplaatsen Curaçao Orthotics & Prosthetics (COP) en Sentro Orto-Físiko Kòrsou (SOFK) hebben per 1 mei een nieuwe prijslijst voor hun producten geïntroduceerd. Deze prijslijst wordt niet erkend door zorgverzekeraar SVB. Dat melden COP en SOFK in een persbericht. De werkplaatsen verwachten dat de minister van Gezondheid een garantie geeft dat de nieuwe prijslijst met terugwerkende kracht zal worden erkend. Zolang dit niet gebeurt, zijn COP en SOFK genoodzaakt om de dienstverlening aan patiënten, verzekerd via de SVB, te staken.

Volgens de orthopedische werkplaatsen gebruikt de SVB sterk verouderde prijslijsten, waarbij ze zich beroept op de wetgeving.
Bij het vaststellen van de wet is geen rekening gehouden met een voorstel van de orthopedische werkplaatsen voor aanpassing van productprijzen van orthopedische kunst- en hulpmiddelen. Voor de AVBZ wordt een prijslijst uit 2005 gebruikt.
Voor de patiënten die vallen onder de basisverzekering ziektekosten wordt een nog veel oudere prijslijst gehanteerd.
Deze prijzen zijn verre van kostendekkend, aldus de orthopedische werkplaatsen.

- Advertentie -

Daarom leveren zij vanaf 1 mei 2013 geen diensten meer aan patiënten die via de basisverzekering ziektekosten of de AVBZ (Lei di Labizjan) zijn verzekerd.
Volgens de orthopedische werkplaatsen wordt er momenteel geen rekening gehouden met de indexering van uurtarieven en de stijging van de inkoopprijzen van materialen en halffabricaten op de markt.
Bovendien blijkt de huidige categorisering van semi-orthopedisch schoeisel niet effectief.
Door aangepaste categorieën te hanteren wordt beter rekening gehouden met de verschillen in inkoopprijs van diverse semi-orthopedische schoenen.
Gaat men uit van de bovengenoemde uitgangspunten, dan is de prijsstijging ten opzichte van 2005 gemiddeld 38 procent, aldus het persbericht.

Op het moment ligt er een aanvraag tot tariefsverhoging bij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO).
COP en SOFK zijn daarnaast in overleg met het MEO, medewerkers van de minister van Gezondheid en de SVB.
Er is begrip en een welwillend oor, maar dit heeft nog onvoldoende resultaat opgeleverd. Er staat voor 6 mei een vervolgoverleg gepland.

Patiënten gedupeerd
Het produceren van ortheses en protheses is van cruciaal belang voor vele mensen in onze gemeenschap.
Onder andere

  • protheses voor geamputeerden,
  • korsetten voor rugproblemen,
  • postoperatieve hulpmiddelen voor revalidatie, c
  • orrectieapparatuur voor kinderen,
  • steunzolen voor (zware) voetproblemen en orthopedisch schoeisel

worden niet meer geleverd tegen de oude prijzen.
Vandaar dat COP en SOFK het ten zeerste betreuren dat deze maatregel de patiënten benadeelt. Desondanks is het gezien de omstandigheden niet verantwoord om de huidige prijslijst te blijven hanteren.

COP en SOFK leveren ook orthopedische producten aan Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten.
Er zijn geen signalen gekomen vanuit deze eilanden tegen de nieuwe prijslijst.
Deze patiënten, de particulier verzekerde patiënten op Curaçao of de patiënten die hun aankopen in cash betalen, zullen geen last hebben van deze maatregel.
Aanvragen die voor 1 mei zijn ingediend, worden wel behandeld. Alle aanvragen na 1 mei van patiënten die onder de basisverzekering of de AVBZ vallen, worden voorlopig niet geaccepteerd.

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Nu.cw | Zes arrestaties in verband met grote drugslijn vanuit Curaçao

De politie in heeft donderdag zes verdachten gearresteerd in verband met een grote drugslijn vanuit Curaçao naar Oost-Nederland. Op dertien locaties werden invallen gedaan. De gearresteerden worden verdacht...

Nu.cw | Ministers op de foto in traditionele Seú kleding

De regering van Curaçao hulde zich vlak voor Dia di Bandera in traditionele Seú kleding. De ministers gingen er mee op de foto. Op 2 juli wordt op...

Nu.cw | Roald Lappere nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties

Roald Lappere wordt per 1 september directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Bruins Slot. De...

ParadiseFM | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

De Nederlandsche Bank heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. De president van de bank deed dat tijdens de nationale herdenking van...

ParadiseFM | Defensie stond paraat: Bonnie bleef uit

Defensie stond woensdag en donderdag klaar om bijstand te verlenen bij de passage van de storm. Uiteindelijk hebben de militairen op Aruba slechts op stand-by gestaan. Op...

ParadiseFM | Coco Balentien keert na 5 jaar terug in Oranje

Wladimir ‘Coco’ Balentien keert na 5 jaar terug in de Nederlandse honkbalselectie. De bijna 38-jarige Curaçaoënaar speelt volgende week in de Honkbalweek Haarlem. Balentien kwam in 2017...
- Advertentie -
- Advertentie -