Verhitte discussie rond vertrek Huurman

jan huurmanWILLEMSTAD — De petitie met 2611 handtekeningen voor het aanblijven van Jan Huurman als inspecteur Gezondheidszorg is gisteren aan de minister van Gezondheid, Ben Whiteman (PS), aangeboden. Volgens waarnemend inspecteur-generaal Joe Alcalá van de Inspectie voor de Volksgezondheid is het een simplistische benadering om te stellen dat mensen door middel van een petitie in het ambtenarenapparaat worden opgenomen.

Volgens Alcalá heeft Huurman, door zijn beklag te doen in de media over het functioneren van de Inspectie en zijn toen aanstaande vertrek, juist meer angsten gecreëerd.
Bezorgdheid onder burgers speelt de boventoon in de petitie, die gisteren is aangeboden. Bezorgdheid over de continuïteit van het toezicht op de gezondheidszorg op Curaçao, nu Huurman gistermiddag een enkeltje Schiphol heeft genomen.
Huurman is de personificatie geworden van een inspecteur die het vertrouwen geniet van de Curaçaose bevolking.
Volgens de indieners van de petitie is het uiterst belangrijk dat de klachten, ingediend door gedupeerde patiënten en familieleden, integer en onafhankelijk behandeld worden.
Bovendien zou de medische zorg op het eiland niet meer van deze tijd zijn, aldus Susanne van Eps-Habibe, initiatiefnemer van de petitie.
Zo zou bijvoorbeeld de vaatzorg verbeterd kunnen worden.

“Het is niet meer noodzakelijk om benen aan de lopende band te amputeren”

, zegt Van Eps-Habibe, getrouwd met vaatchirurg Randolph van Eps.

Volgens waarnemend inspecteur-generaal Alcalá is het het goed recht van de petitie-ondersteuners om hun mening te uiten, ‘maar een inspecteur Gezondheidszorg is geen politicus waar je op stemt, maar is een ambtelijke functie die conform de regels ingevuld moet worden’.

“We zijn Huurman dankbaar voor het werk dat hij heeft geleverd, maar op een gegeven moment moeten de correcte procedures gevolgd worden.
Zo heeft Huurman nooit naar de functie gesolliciteerd, maar is hij als tijdelijke oplossing met zijn consultancybedrijf ingehuurd”

, aldus Alcalá.
De Inspectie is al geruime tijd bezig met het zoeken naar een opvolger.
Het liefst wijdt Alcalá niet uit over de gevolgde sollicitatieprocedure, maar hij bevestigt dat er sollicitatiebrieven zijn binnengekomen.

“Die worden netjes behandeld en afgehandeld. Met de nodige ernst wordt daaraan gewerkt.”

Aan de schandpaal
De transparantie waartoe Huurman probeerde te komen, wordt door sommigen in twijfel getrokken.
In enkele vertrekinterviews heeft Huurman de namen van de medisch specialisten, die hij verdenkt van declaratiefraude, onthuld.
Zo zegt Huurman aangifte te hebben gedaan tegen de chirurgen Michel Berry en Patrick Fa Si Oen.
Jeannouel van Leeuwen zou de eerste arts zijn geweest die zijn declaratiefraude heeft toegegeven. In ruil voor het niet ondernemen van vervolgstappen tegen hem heeft hij zijn positie bij het Medisch Tuchtcollege neergelegd.
Alcalá vindt het heel kwalijk dat deze namen naar buiten zijn gekomen.

“Het Openbaar Ministerie (OM) is bezig met een onderzoek.
Bovendien heeft Huurman slechts tegen één arts een klacht bij het Medisch Tuchtcollege ingediend.
De klacht en de aangiftes moeten nog voorkomen en behandeld worden.
Ik vind het kwalijk dat de namen van mensen, die nog niet schuldig zijn bevonden, in de media terechtkomen.
Men is schuldig wanneer men schuldig bevonden wordt, nu zijn er slechts aanwijzingen van laakbaar gedrag”

, aldus Alcalá.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *