27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Kort Nieuws

Het ging niet om mij’   

kortjesWILLEMSTAD — Statenvoorzitter Mike Franco was deze week namens het parlement van Curaçao aanwezig bij de kroning van koning Willem-Alexander in Nederland. Sinds de plechtige ceremonie is er een soort discussie ontstaan waarom hij geen trouw en eer aan de koning heeft gezworen in het Papiaments. Voor Franco is dit een hele duidelijke zaak: “Het ging niet om mij.”

- Advertentie -

In een reactie stelt Franco desgevraagd dat hij van kinds af aan is opgebracht met de gewoonte dat als je ergens te gast bent en in staat bent om de taal van de gastheer te spreken, je dit ook doet.
Hij ziet dit als een gevolg van opvoeding en normen en waarden.
Ook benadrukt hij dat het op deze dag maar om één persoon ging, namelijk de nieuwe koning.

“Stel je voor dat ik op deze dag in het Papiaments mijn trouw aan de nieuwe koning zou hebben gezworen, dan zou alle aandacht naar mij zijn gegaan.
Maar daar ging het op deze dag niet om. Dit is de reden waarom ik het in het Nederlands heb gedaan, zodat alle aandacht op de nieuwe koning gericht zou blijven, want nogmaals, het ging niet om mij.”

————————————————–

Kibrahacha’s in bloei

Kibrahacha’s in bloeiWILLEMSTAD — Op diverse plaatsen op het eiland was de afgelopen week de Kibrahacha (Tabebuia Billbergii) weer in vol ornaat te zien.
Deze spectaculaire boom met zijn gele bloemetjes bloeit altijd na een lange periode van droogte, vaak in april of mei.
Helaas duurt die bloei niet lang, soms maar drie dagen.
Daarna ontwikkelt de boom bladeren en peulen.
Op sommige plekken zijn ze nu nog te zien, omdat de bomen niet overal tegelijk bloeien.
De Kibrahacha op deze foto is gespot aan de St. Jorisbaai.

————————————————

Website voor ‘onze’ oorlogsslachtoffers  

WILLEMSTAD — De website www.antillesatwar.com gaat over ‘onze’ slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen de 129 namen op de oorlogsmonumenten krijgen een gezicht, er zijn ook tientallen nieuwe namen opgedoken tijdens een jarenlang onderzoek.

Op de site is alles te lezen over het lot van deze mensen.
Ook is er informatie over het Amerikaanse oorlogsschip USS Erie, dat in 1942 voor de kust van Curaçao werd getorpedeerd door een Duitse onderzeeboot, achtergrondverhalen over Amerikaanse vliegtuigongelukken, de Chinese zeeliedenopstand en aanvallen van onderzeeboten op koopvaardijschepen.

En om aan te geven hoeveel er op en rond de eilanden is gebeurd in de oorlog zijn er oorlogskaarten te vinden, waarop meer dan vijftig belangrijke oorlogsacties te zien zijn.
Iedereen die de site bezoekt wordt opgeroepen om te reageren als er aanvullende informatie is over slachtoffers of andere zaken.
Reacties kunnen worden geplaatst in het gastenboek op de site.

————————————————-

Weinig mutatiespersoneelsbestand   

WILLEMSTAD — Het aantal personen in overheidsdienst is nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit cijfers die demissionair minister Etienne van der Horst (Pais) onlangs naar de Staten heeft gestuurd en die betrekking hebben op het aantal indienstnemingen in de maand januari van dit jaar.

Uit deze cijfers blijkt dat er eind december 4594 mensen in dienst waren.
Eind januari was dit aantal met twee gestegen.
In januari zijn 83 personen in dienst getreden, terwijl 81 de overheidsdienst hebben verlaten.
De post waar het grootste aantal mensen in dienst is genomen is ‘vervangers onderwijzend personeel’ met 64, gevolgd door contractanten Usona met 11.
Bij de uitstroom van ambtenaren over de maand januari blijkt dat het in 25 gevallen gaat om personen wier arbeidscontract was verlopen en niet werd verlengd.
In 20 andere gevallen werd het arbeidscontract op eigen verzoek ontbonden, terwijl 16 van de 81 uitdiensttredingen betrekking hadden op personen die de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt.

————————————————–

Winnie Poulo te gast bij ‘Kariño Kultural’ CCC   

WILLEMSTAD — Cultureel Centrum Curaçao (CCC) start met een nieuwe serie culturele middagen onder de noemer ‘Kariño Kultural’.
De eerste gast is Winnie Poulo, die over diverse van zijn werken zal spreken.
Ook kan het publiek reageren op stellingen van de auteur.
Deze culturele middag in het CCC-gebouw in Emmastad vindt plaats van vijf uur ‘s middags tot half acht ‘s avonds.

Volwassenen betalen 15 gulden entreegeld en kinderen tot en met 12 jaar 5 gulden.

————————————————

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -