Column René Zwart | Concert Palm & Plaate

Column door René Zwart

Palm en Plaate

“Classic & Popular Compositions from Curaçao”

Op 31 mei staat Het Concertgebouw in Amsterdam in het teken van Jacobo ‘Coco’ Palm en zijn familie en Rudy Plaate. Tijdens “Classic & Popular Compositions from Curaçao – The works of composers of the Palm Family and Rudy Plaate” brengen diverse artiesten onder begeleiding van het Metropole Orkest onder leiding van Maurice Luttikhuis, een muzikaal eerbetoon aan deze Curaçaose componisten.
Ondermeer Izaline Calister, Maruja Bogaard, Randal Corsen, Norman Morón, Eric Calmes en Pernell Saturnino zullen tijdens dit concert optreden. De presentatie van de avond is in handen van Jandino Asporaat.

Jacobo ‘Coco’ Palm (1887 – 1982) is een van de klassieke componisten uit de muzikale Palm familie op Curaçao. Palm was meer dan 50 jaar organist van de pro-kathedraal St.-Anna op Curaçao. Ook was hij gedurende vele jaren concertmeester van het Curaçaosch Philharmonisch Orkest en gedurende 12 jaar lid van het Curaçaos strijkkwartet.

Palm maakte ook naam als componist. Hij is onder andere bekend van nummers zoals Un recuerdo, Anochi ta di gala en Inocencia. In 1981 werd met hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds een groot deel van zijn partituren uitgegeven in Obras de Jacobo Palm, album para piano. Deze muziekbundel bevat 66 van zijn composities. Zijn composities verraden een grondige kennis van de klassieke muziek en een fijn gevoel voor het polyritmisch karakter van de Curaçaose muziek.

Zanger en componist Rudy Plaate componeerde meer dan 400 nummers, variërend van de wals en tumba tot mazurka. Het overgrote deel van zijn nummers gaan, in het Papiaments, over de diepe liefde en bewondering voor zijn muze, het eiland Curaçao. Maar ook actualiteiten, maatschappelijke en politieke onderwerpen op zijn geliefde eiland komen in zijn nummers aan bod.

Een van zijn bekendste nummers is Atardi, na het volkslied misschien wel het populairste nummer van Curaçao, over de typische sfeer op het eiland voordat de zon ondergaat. Andere bekende nummers zijn M’a yega lat en Respeta polis. Naast zanger en componist is Plaate ook bekend als mentor van opkomend jong muzikaal talent zoals het populaire kinderkoor Perlitas.

http://www.mojo.nl/concerten/palm-plaate/

 

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *