Amigoe | Isla-aannemer ontslaat 45 werknemers

Aangifte tegen RdK en CRU

Vakbond wil maatregelen tegen oneerlijke Venezolaanse concurrentie

WILLEMSTAD — Aannemersbedrijf Curaçao Engineering Contractors (Curengcon) heeft ontslag aangevraagd voor 45 van zijn werknemers. Aanleiding voor het besluit van het bedrijf is het mislopen van een contract op het Isla-terrein.

Een verontruste SGTK-voorzitter Alcides Cova stelt dat het nu tijd is geworden om maatregelen te treffen.

In een brief aan Soaw-minister Ruthmila Larmonie-Cecilia (PS), waarvan een kopie ook naar de Staten en het Bureau Landsbemiddelaar is gestuurd, gaat de directie van het bedrijf in op de omstandigheden die hebben geleid tot haar besluit en stelt zij het inzetten van Venezolaanse bedrijven op het Isla-terrein, die via een lokale constructie bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven, aan de kaak.

Curengcon bestaat al twaalf jaar en is actief voor de Isla-raffinaderij, de BOO-centrale en dokmaatschappij CDM. Het bedrijf heeft ongeveer zestig werknemers in dienst die worden ingezet bij routine-werkzaamheden. Deze contracten zijn van levensbelang voor het bedrijf, benadrukt de directie in haar brief aan de minister. Het zijn deze contracten die de continuïteit van de werkgelegenheid voor het personeel van het bedrijf garanderen, aldus de Curengcon.

Maar volgens het bedrijf zijn er tal van ontwikkelingen geweest die het functioneren hebben bemoeilijkt in de afgelopen jaren. Zo heeft de Isla-raffinaderij in 2009 besloten om het uurtarief van de werknemers van lokale aannemers in drie etappes met 25 procent te verhogen. “Deze verhogingen hebben als resultaat dat deze automatisch aan de klant worden doorberekend, waardoor het uurtarief duurder wordt voor alle lokale aannemers die een cao hebben”, aldus Curengcon.

Het bedrijf wijst er verder op dat deze verhogingen die door de Isla zijn ingevoerd, ook hun weerspiegeling vinden in de sociale lasten die de lokale aannemersbedrijven moeten afdragen.

“De Venezolaanse bedrijven trekken gastarbeiders aan die hier komen werken, maar in hun geboorteland worden uitbetaald. Er is dan ook geen sprake van sociale lasten, die normaal op de lokale werknemers en bedrijven van kracht zijn.”

Hierbij komt volgens Curengcon ook kijken dat het uurloon van de Venezolaanse gastarbeiders lager is dan dat van de lokale werknemers.

Toen Curengcon bij de aanbesteding voor de projecten op het Isla-terrein buiten de boot viel, was voor het bedrijf de maat vol. Een Venezolaans bedrijf werd met een van de projecten belast en kreeg een positief advies van Soaw.

“Onder deze omstandigheden zijn er weinig overlevingsmogelijkheden voor Curengcon. Reden waarom ons bedrijf ontslag heeft aangevraagd voor 45 werknemers per 1 mei 2016.”

Het bedrijf stelt deze werknemers niet in vaste dienst te kunnen houden als er geen zekerheid op werk bestaat. Curengcon stelt dat het zich zal inzetten om deze werknemers zoveel mogelijk op contractbasis in te zetten.

Venezuela

In een reactie stelt SGTK-voorzitter Alcides Cova zich grote zorgen te maken over de oneerlijke concurrentie vanuit Venezuela voor lokale aannemers en werknemers. “De aannemers hebben gelijk. Als vakbond die op moet komen voor de rechten van werknemers in dienst van aannemersbedrijven op het Isla-terrein kan ik niks anders doen dan ze gelijk geven. Het brood van tal van werknemers staat op het spel. Er moeten nu maatregelen worden genomen..”

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Isla-aannemer ontslaat 45 werknemers

  1. Joep Meloen

    Was het niet de PS die zo de mond vol had van 80/20 ?
    En ondertussen staan ze dit soort constructies gewoon toe ?
    Lekker clubje weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *