26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Kunneman | Hamers

HomeNieuwsColumn Kunneman | Hamers

Juridische column mr. Frank Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman
Prof. dr. F.B.M. Kunneman

De meeste mensen waren hem alweer bijna vergeten, Ralph Hamers. Hij is medio dit jaar afgetreden als topman van ING. Een paar weken geleden is hij benoemd bij de grootste bank van Zwitserland, UBS. Hamers kwam de afgelopen drie jaar meerdere malen in het nieuws. De eerste keer was begin 2018. Hij zou op zijn toch al aanzienlijke salaris een verhoging krijgen van 50 procent. Deze was door de raad van commissarissen heel handig in de vorm van een aandelenpakket gegoten. Daardoor zou de bonusregeling voor banken niet van toepassing zijn.

Na een rel in de media, zelfs uitgevochten tot in de Tweede Kamer, werd deze bonusregeling door ING ingetrokken. Vlak daarna kwamen ING en zijn topman opnieuw in het nieuws. ING moest in september 2018 de recordboete van 775 miljoen euro afrekenen met het Openbaar Ministerie. ING had volgens het OM jarenlang de Wwft overtreden, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Hamers is begin deze maand de twijfelachtige de eer te beurt gevallen om voor een derde keer met een onaangename primeur in het nieuws te komen: hij is de eerste Nederlandse topman uit het bedrijfsleven die strafrechtelijk wordt vervolgd vanwege wanbestuur. Dit wanbestuur bestond uit nalatigheid bij het voorkomen van witwassen en fraude. Het Hof overwoog, na hiertoe mede aangespoord te zijn door de taaie financiële bloedhond Lakeman, dat bestuurders van een bank niet vrijuit behoren te gaan als zij feitelijk leiding hebben gegeven aan verboden gedragingen.

De boete voor ING heeft in 2018 rillingen in vele bestuurskamers van banken teweeggebracht en niet alleen bij Nederlandse banken. Die rillingen kwamen niet zozeer door de omvang van de boete als wel door de reden: je organisatie onvoldoende aansturen op het gebied van fraudebestrijding en detectie van onregelmatigheden bij transacties van cliënten. Samengevat: tekortschietende compliance. Strafrechtelijke aanpak daarvan was nieuw. Strafrechtelijke boetes werden daarvoor, ook internationaal, alleen uitgedeeld als de organisatie zelf gefraudeerd had. Nu ging het om andere koek. De bank had onvoldoende opgelet bij criminele transacties van cliënten en hen met deze criminaliteit bewust of onbewust financieel gefaciliteerd. Ook dat wordt nu dus als crimineel gedrag beoordeeld.

Waarom rillen banken daarvan? Daar zijn allerlei goede redenen voor. Ten eerste hebben alle banken, net als bijvoorbeeld supermarkten en huisartsen, te maken met cliënten die het soms niet zo nauw nemen met de wet. Die cliënten mogen de banken dus niet bedienen en die moeten ze opsporen. Daarmee zijn ze, anders dan de supermarkt en de huisarts, een soort verlengstuk van justitie geworden. Ten tweede is het vaak heel lastig dit soort fraude op te sporen. Op zwart geld staat geen stempel. Ten derde is een dergelijke door de samenleving min of meer opgedrongen politiefunctie strijdig met de commerciële cultuur in een bankorganisatie. Die wil graag cliënten financieel behulpzaam zijn. Het is voor het bestuur van een bank een heidens karwei om die commerciële cultuur om te buigen.

Intussen loop je als bank het risico fors aangepakt te worden door de toezichthouders (DNB, AFM) en door het Openbaar Ministerie als boete-uitdelers. Dat geeft enorme reputatieschade. Daarnaast loop je als bestuurder het risico strafrechtelijk te worden vervolgd. Je verdere carrière is dan naar de haaien, zoveel maakt deze strafrechtelijke vervolging wel duidelijk. Waauw, dat is schrikken!

Intussen is het erg zuur voor Hamers en zijn gezin en zijn carrière. Zijn benoeming bij UBS staat nu ook op de tocht. Was dit te voorkomen geweest? Aan het oordeel van het Hof droeg bij dat Hamers nooit publiekelijk verantwoordelijkheid had genomen voor zijn handelen. Hij had er dus beter aan gedaan publiekelijk spijt te betuigen en beterschap te beloven. Misschien was de hamer dan minder hard neergekomen.

Prof. dr. F.B.M. Kunneman is senior partner bij advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne en hoogleraar Corporate Governance aan de UoC. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp.

Naschrift KKC

Naschrift KKC

Lees hier het OM Houston feitenrelaas van witwassen ING Bank, waarin ook Cymbal Troya inzake witwassen via Curacaose banken en veroordeelde witwassers onderzoek deel van uitmaakte.

 

Mini boetes voor KPMG en ING bank. MCB bank, Goisco, enkele E-zone bedrijven en loterijenbaas Robbie dos Santos zijn in deze zaak vrijuit gegaan | Beeld FD

20 reacties

  1. .@CR zegt….Kunneman is een beetje de Harry mens van Curacao die wijn proeft: geef hem een zak met geld, en Kunneman maakt er een mooi verhaaltje van….

    Doet een beetje denken aan de Minister van Justie van PS wilsoe Kade…die een brief schreef naar Hillary Clinten om de miljoenen van zijn partijsponsor los te krijgen.

    Onze toppers dienen hun eigen belang, maar spelen het zodanig dat het lijkt alsof ze jou dienen!

    Deze “schoonschrijvers” schrijven het straatje schoon van de boefjes van wiens ruif zij vreten, zo doorzichtig, maar ook goed te zien dat iedereen er dwars doorheen prikt.

    Het blijkt steeds vaker dat je advocaten, absoluut niet zomaar moet geloven, ze lullen alles recht wat krom is, wanneer het HÉN uitkomt, voor een “obesitas” honorarium!

  2. Het is prima. Veel van deze bestuurders mislukken overal met als gevolg dat bedrijven failliet gaan en banen verloren gaan maar zij gaan met gouden handruk weer ergens aan de bak voor dikke salarissen.
    De heer Hamers heeft gewoon zijn verantwoordelijkheden niet genomen dus prima dat men ze strafrechtelijk aanpakken! Enige manier om dit gedrag te stoppen!

  3. “Zo hee! Die Kunneman krijgt er wel van langs zeg?! Unaniem!
    Goed om weer eens na te lezen!”

    Kunneman is een beetje de Harry mens van Curacao die wijn proeft: geef hem een zak met geld, en Kunneman maakt er een mooi verhaaltje van

  4. De corruptie zit in alle vezels van de maatschappij als ik de theoretische wijsheden of ver-van mijn-bed-kwesties van Kunneman lees….. Nooit praktijkkwesties van dicht bij huis. Daar brandt hij mijns inziens zijn handen niet aan, Wiens brood men eet…. Docent corporate governance, tsja….
    De lezer van bovenstaande mening interpretere het zoals hij/zij wenst/denkt.

  5. @Renée van Aller
    “Hoe vaker de premier zegt dat Nederland in theorie geen belastingparadijs is, hoe meer dat in de praktijk wel zo is. Kijk maar naar de Toeslagenaffaire”.

    De relatie tussen een belastingparadijs en de toeslagenaffaire is mij volslagen onduidelijk.
    Graag uitleg.

  6. Dus Kunneman is van mening dat een bank zijn klanten niet hoeft te controleren, alleen omdat dit teveel werk is ?
    Wanneer er ruim 232 miljoen door een winkel wordt omgezet dan ben je geen kleintje meer, dan behoor je bij de grote jongens en dan is controle wel zo handig.
    Bovendien, wanneer de gemiddelde burger meer wil opnemen van zijn rekening dan de bank toelaat dan is dat heel normaal. Oftewel, controle kan best, je moet het alleen wel willen.

  7. Het nieuws in Nederland vermeldde dat als de organisatie een grote boete krijgt het de verantwoordelijke niet raakt. Die houdt zijn miljoenensalaris en bonus. Dus hoe hoger de functie, hoe crimineler men zich kan gedragen. Dat geldt niet voor de gewone burger, die krijgt ontslag als hij ongevraagd een flesje fris drinkt van de baas. Hamers moet het lichtend voorbeeld zijn dat Nederland minder aan klasse justitie doet. Dat gaat echter onverminderd door. Hoe vaker de premier zegt dat Nederland in theorie geen belastingparadijs is, hoe meer dat in de praktijk wel zo is. Kijk maar naar de Toeslagenaffaire in Nederland. Een of twee stappen heel misschien op en krijgen elders een dikke baan. De rest blijft zitten en is nergens verantwoordelijk voor.

  8. http://knipselkrant-curacao.com/ad-hoofd-ssc-geschorst/

    Stichting Studiefinanciering: al 8 commissarissen die geen fuck uitvoeren maar er moest nog een Pueblo Soberano vrindje bijgeplaatst worden.

    En allemaal van het type Remigio Booi, hoogbejaard, komen met Pampers aan naar de vergaderingen (als ze al komen) want ze zijn incontinent en keuren slapend het directiebeleid goed en worden daarvoor keurig betaald.

    En dus kon bij deze stichting viswijf Margit de Freitas schaamteloos haar vriendin, het drankorgel Carla Hueck van Experantia, miljoenenopdrachten toeschuiven.

    Maar hierover was en is Kunneman oorverdovend stil.

  9. Golf-, lounge- en cocktailbarbuddies vallen elkaar niet zo gauw af

    Een incestueus clubje van Rechters, politici, Juristen, consultants en openbaar aanklagers.

    Was Kunneman ook niet tegen de CHE/ OHO

  10. Duidelijk dat Kunneman niet wil spugen in de bank waaruit hij gulzig vreet.

    Anders had hij Garcia/Isenia/Capella/Philip Martis/Neetje van der Veen/ Erik van Eps (de Grote Giro Graaiers) wel eens de maat genomen.

    En bij Ennia Ralph ‘putas’ Palm en de hypocriete zakkenvuller Jaime Saleh.

    De bejaarde incontinente slappeling van een commissaris Remigio Booi.

    De prutser van een commissaris en vakgenoot van Kunneman Karel Frielink bij Insel Air.

    Maar nee, deze personen betalen de met een vork geschreven declaraties van Kunnenman en co.

    Kobarde.

  11. Helemaal eens met Knoekoe.

    Jaime Saleh komen de ridderordes en andere onderscheidingen uit zijn reet, maar deze payaso heeft miljoenen verdiend bij Ennia maar onder zijn volstrekt en volledig falend toezicht heeft deze klootzak de pensioenrechten van tienduizend zwaar aangetast.

  12. ….”De meeste mensen waren hem alweer vergeten Frank Kunneman”….

    Mooi stukje, maar zo ver van huis
    We hoeven het echter niet zo ver van huis te zoeken met dit soort issues.

    Genoeg “casos”.
    Ennia, Aqualectea, Kodela, SVB, CBCS, GIRO, etc

    Wanneer gast u eens zo een gedetailleerd kritisch stukje schrijven met naam en toenaam over onze toppers?

    Laat mij u wat suggesties geven;

    Schijn uw licht eens op bv de rol van Jaime Saleh bij de Ennia, en die van de aanstelling van ZUS bij de CBCS, de tonnen bonus die Hasselmeyer en Tromp aan elkaar toespeelden.
    De aanstelling van dochter Vanessa door haar vader K. Gijsbertha.
    De Citex affaire…
    De snoepstudiereis van Zus de lannooy.
    De flutjaarrekening van EY bij Giro.
    De rol van KPMG, Bearingpoint bij UTS.
    De rol van Gilbert Martina en de Fishfarm. Stefie Martina, Betrian en Suzy en de vele projecten die via haar man liepen, een sabelotodo op vele vlakken schijnbaar!

    Ai meneer de profesxor goedbestuurkunde, u hoeft het niet zo ver te zoeken.
    Maar ben het met u eens, een stuk veiliger, geen inkomstendervingsrisico van Gobièrnu & Sons & friends

  13. De meeste mensen waren hem alweer bijna vergeten, Rfrank kunneman.
    En een stukje dat, in eerste oog opslag, niets te maken heeft met de locale situatie.
    Een dure bank meneer wiens carrière in gevaar is omdat hij geen spijt betuigde.
    En zijn bank die een grote boete krijgt.
    Kan dat hier ook gebeuren?
    Ja en nee.
    Het gaat hier om een grote bank (een internationaal opererend bedrijf) was het een lokale bank geweest hat een dergelijke boete het einde van de bank betekent. Onze locale banken zouden gelijk de locale economie meenemen. En in de locale banken zit gemeenschapsgeld en dit is dus niet mogelijk.

    De persoon waar kunneman over schrijft heeft zich goed bedeeld (daar heeft hij geen enkele moeite mee) en is zeker niet iets om je over te schamen. En dat is precies zoals de bestuurders van de overheids nv’s er ook tegen over staan.
    De persoon in kwestie. Heeft geprobeerd om zijn bedrijf, te bevoordelen door onrechtmatige acties. Is betrapt en het bedrijf heeft een mega boete gehad, hij heeft moeten aftreden en wordt nu ook nog eens persoonlijk vervolgd.
    Hier flatert het bestuur van de overheids nv’s vrolijk door. En in het geval van jonis zegt het zelfs sorry en…. Dat was het niks consequenties. Maar ja hij heeft dan ook geen wet overtreden toch?
    Het is appel met peren vergelijken. In Europa is er een markt economie waar het bestuur werkt voor het bedrijf en daar (misschien wel veel te ruim) voor wordt gecompenseerd.
    Hier hebben we de meest verknipte versie van een kennis economie. Het gaat erom wie je kent en hoe je je kennis (sen) kan be voordelen. En zeker niet hoe je het doet voor je bedrijf. Schrijf eens over de juridische aspecten en verantwoordelijkheden die bij deze economische vorm hoort. Deze is niet te rijmen en hoe kan dit dan de kop ingedrukt worden?
    Dat zou een interessant stukje worden.

  14. De demente incontinente bejaarde Remigio Booi mocht commissaris spelen bij de Stichting Studiefinanciering, waar deze slapjanus de stichting liet leegroven door viswijf Margit de Freitas (directrice) en het drankorgel Carla Hueck die met haar bedrijfje Experentia miljoenen kon declareren met het geven van kutcurssussen.

    Tegen Remigio Booi is geen enkele sanctie ondernomen, terwijl het hem verbieden het Corona vaccin te nemen toch wel het minste is wat gedaan had kunnen worden.

  15. Commissarissen Neetje van der Veen en Philip Martis lieten Girobank ten onder gaan en keurde ook de waanzinnige 300,000 dollar bonus voor Stephen Capella, sorry: Stephen Capella’s moeder, goed.

    Je verwacht dan dat Neetje en Philip met pek en veren Curacao afgejaagd worden, maar nee: Philip Martis laten we een miljoen verdienen bij SVB en Neetje van der Veen laten we zijn zakken vullen bij de Algemene Rekenkamer, terwijl hij bij Girobank juist bewezen heeft zeer slecht Algemeen te kunnen Rekenen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties