28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Kadushi | Dikbetaalde boodschappers

HomeBlogsBlog Carlson ManuelColumn Kadushi | Dikbetaalde boodschappers

Dossier Koninkrijksrelaties.nl

Voor de gevolmachtigde ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten vormt de maandelijkse Rijksministerraad hun finest hour. Bij wijze van spreken dan, want doorgaans wordt de agenda, de koffie met koekje meegeteld, er in een stief kwartiertje doorheen gejast.

De Nederlandse bewindslieden hebben immers ook nog echt belangrijke zaken te doen in de aansluitende ministerraad. Voor hen is de RMR een ware verzoeking, zo blijkt uit een column van de politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther.

“Sommigen spreken niet eens Nederlands. Ze rijden in grotere auto’s rond dan het Nederlandse kabinet, werken hooguit een dag per week en lezen teksten voor uit de eilanden die ze voor het eerst zien als ze hem uit de envelop halen,” klapten Nederlandse ministers uit de school tegenover de journalist voor wie de Haagse wandelgangen weinig geheimen hebben.

“Nadat voorgelezen vragen of statements zijn geadresseerd door de andere ministers, gebeurt het nogal eens dat die opmerkingen door de gevolmachtigd minister voor kennisgeving worden aangenomen en er niet een reactie op komt van de Caribische collega. De tekst is voorgelezen en daarmee zit het werk er kennelijk op”, vervolgt De Winther. Over de optredens van gevolmachtigde ministers doen al jaren tamelijk ontluisterende anekdotes de ronde.

Zoals over de eerste gevmin van het nieuwe land Curaçao, Sheldry Osepa. Volgens de overlevering heeft die het zwaar te verduren gehad als boodschappenjongen van het boevenkabinet Schotte. Vooral de ministers Donner en Kamp zouden Osepa met satanisch genoegen stevig op de korrel hebben genomen vanwege de strapatsen van zijn broodheer die zijn land in ruil voor een miljoen aan steekpenningen aan de Siciliaanse maffiabaas Corallo verkwanselde. De jonge, politiek onervaren advocaat zag er in de aanloop naar elke RMR uit alsof hij nachtenlang had liggen woelen. Hij trof het niet: de zorgen over het naar een bananenstatus afglijdende Curaçao waren zo groot dat werd besloten de vergaderfrequentie van de RMR te verdubbelen. De ontmanteling van de criminele organisatie in Forti moet de nachtrust van Osepa zeer ten goede zijn gekomen.

Na het demasqué van bendeleider Schotte keerde de rust in de Trêveszaal niet terug. Marvelyne Wiels lanceerde zichzelf, zwaaiend met een vermoedelijk vervalste voordracht en een bij elkaar gefantaseerde cv, tot gevmin. De voormalig postkamermedewerkster werd dermate gewantrouwd door RMR-voorzitter Rutte dat staatsgevoelige documenten over o.a. internationale verdragen buiten haar zicht werden gehouden. Het ontging haar geheel, want ze vatte haar functie vooral op als een vrijbrief om er op kosten van de Curaçaose belastingbetalers op los te reizen, uiteraard per businessclass en in de duurste hotels. Ondanks een zeer belastend accountantsrapport over haar financiële handel en wandel (waaraan ze de bijnaam Fraudelyne overhield) hebben de Staten het nooit aangedurfd aangifte te doen.

Het Nederlandse smaldeel in de koninkrijksregering sloeg de schrik vorig jaar opnieuw om het hart toen het kabinet Pisas een politieke junior – muziekleraar Carls Manuel – naar Den Haag afvaardigde. Na de tweede RMR die hij bijwoonde, vroeg een ambtenaar zich hardop af “uit welk circus ze die clown hadden gehaald”. Premier Pik verzocht om clementie: gun de jonge Carls de tijd het vak onder de knie te krijgen. Dat het na ruim anderhalf jaar oefenen nog niet zo goed lukt de instructies uit Willemstad helder over te brengen, is niet verwonderlijk. Zijne excellentie Manuel verjoeg de doorgewinterde staf uit het Curaçaohuis en bereidt zijn optredens in de RMR voor met zijn broer, dj The King.

Niet alleen Curaçao vaardigt rare snoeshanen af. Van Guillfred Besaril (Aruba) wordt gezegd dat hij weliswaar verbaal zijn mannetje stond, maar ook dat hij zijn hand nogal eens overspeelde: “Een praatjesmaker die dacht in zijn eentje slimmer te zijn dan hele RMR bij elkaar” vat een getuige samen. Zelfs zijn collega-gevmins vonden Besaril maar een opschepper. Zijn plotselinge vertrek werd dan ook door weinigen betreurd. De oud-politieagent verdween als een dief in de nacht nadat zijn beschermvrouwe annex premier Wever-Croes hem als een baksteen liet vallen. Zelfs zij kon niet langer de berichten over financieel gesjoemel op het Arubahuis negeren. Van het merendeel van de tien vertegenwoordigers van de Sint Maartense regering vraagt menigeen in Den Haag zich nu nog af wat de strategie achter hun benoeming geweest zou kunnen zijn. Ze hadden geen flauw benul van hun rol.

Uiteraard waren het niet allemaal stoethaspels. Er zijn er wel degelijk die zich naar behoren hebben gekweten van hun (bescheiden en zeker niet-dagvullende) taak. Een paar onderscheidden zichzelf zo positief dat ze er een mooie promotie aan overhielden. Zoals de bedachtzame Paul Comenencia die van het ministerie van Buitenlandse Zaken de eervolle uitnodiging kreeg consul-generaal in Rio de Janeiro te worden. Alfonso Boekhoudt werd als gouverneur afgezant van de koning op Aruba. En wat te denken van de niet op haar bekkie gevallen Jorien Wuite. Van haar acte de présence op het hoogste koninkrijkstoneel raakte D66-leider Sigrid Kaag dermate impressed dat ze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst toebedeeld kreeg.

Dat de landen doorgaans kneusjes van de zalm naar de residentie uitzenden is misschien niet geheel onbegrijpelijk. Zolang Nederland in alles het laatste woord opeist in het Koninkrijk is de Rijksministerraad bij afwezigheid van een deugdelijke geschillenregeling een poppenkast, precies zoals politiek commentator De Winther raak typeerde.

Bron: DossierKoninkrijksrelaties.nl

20 reacties

  1. Snap gewoon niet dat deze rare snoeshaan niet gewoon afgevoerd wordt net als die Arubaanse gevmin.
    Maar pik zal hem niet laten vallen zoals Weever Croes, dan valt hij zelf ook. Wat ‘n drama mfk pnp .

  2. En weer vist professor Pik Pisser achter zijn eigen gemaakte met CPR visnet met te grote mazen en met zijn lang trekke rij om de RdK en hij zelf aan het lijntje te houden zodat hij zelf en bestuur van de RdK en niet te vergeten de ras op de spelt prikken bond voorzitters cq oplichters hun zakken kunnen blijven vullen zolang het mogelijk is. Het is nu weer tijd om weer een nieuwe operator voor die ouwe roestbak te vinden wat nooit van ze leven meer gaat gebeuren renoveren kost 2 miljard florijn en er is geen straathond die hem voor een biefstuk wil kopen. Plat gooien die zooi en het oud ijzer verkopen aan de meest bieder. Er zijn genoeg Goud zoekers de er een nieuwe toeristen haven cq stad willen bouwen incl het asfaltmeer reinigen en dempen. Werk voor jaren en voor duizenden mensen. En dit alles laten de politieke partijen op de schroothoop liggen, omdat zij liever blijven door modderen met F&F om hun zakken te vullen, of niet dan Gerrit de Raaf & Pik Pissis en everzwijn holle bolle Gijs Cooper. Het word tijd om dit zooitje MFK/PNP ers wat naar een ruikende bedorven mensen lijk van een paar maanden ruikt eindelijk voorgoed te begraven.Zo niet dan is het over en uit met curacrim over twee jaar.

  3. Herhaaldelijk wordt hier (sexueel?) wangedrag van de blokfluitspelende en gemeenschapsgeld verkwistende GevMin op de MIL school aangekaart, maar niemand van de laffe lezers noemt man en paard.

    Het is naar mening ook tijd om het gedrag van John en Kaat op de pontjesbrug eens aan het licht te brengen.

  4. Tja, zolang er in Nederland politieke partijen met slappe knieen met een misplaatst soort beschaamdheid zielie zilie blijven roepen, de feiten vergoelijken en zoveel mogelijk zaken onder een dik tafelkleed proberen te schuiven zal het hier nooit beter worden. En dat terwijl iedereen ziet dat er kei- en keihard moet worden ingegrepen om dit ooit nog op te lossen. Ook dat is onderdeel van de waarborgfunctie. Hoe dom kan je zijn?

  5. Op kosten van het volk in de duurste restaurants eten. Dat is wel te zien.
    Ministers en Statenleden zijn nu allemaal obesitas fan. Alleen Sheldry Osepa
    is een karikatuur van Humberto Tan.

  6. Small community, iedereen weet wel wat van elkaar. Daar chanteren ze elkaar mee. Als het uit de hand loopt hakken ze je kop eraf of krijg je een kogel zoals Helmin.
    Berguensas.

  7. vooral de dubbele standaarden zijn schokkend: deze clown (en er zijn er veel meer op het eiland) krijgt 1.5 de tijd om zijn functie te leren en er vervolgens niets van te bakken. Anderen worden niet eens voor een gesprek uitgenodigd als er weer een topfunctie gepubliceerd wordt

  8. En we zijn nog verbaasd waarom dit eiland met de dag verder wegzakt? Gelukkig hebben de nederlandse RMR wel ballen genoeg om hardop te zeggen hoe nutteloos de gevmin is. Als je feest en vertier premier Pik Pisas moet geloven gaat alles superstrak op Curaçao. De sufferds die op deze payaso hebben gestemd geloven hem ook nog.

  9. Exact @Kaat

    Het MIL had allang de belastende troep uit de onderste lade moeten halen ipv het op zijn beloop te laten.
    Schandelijk voor
    een school.

  10. Deze niemandal ziet er weldoorvoed uit.
    Het zit hem wel mee, al begonnen met profiteren door woekerwinsten van arme studenten.
    Door je misdragingen op het Mil had ie allang geleden terecht moeten staan ipv gevmin kunnen worden. Maar kijk naar de rest van forti , geen haar beter . De “mp” cooper larmonie , om te huilen.

  11. Het kan echt niet anders met een domme Pik aan het hoofd van de regering. Er zijn ook zittende ministers die ook niet beter zijn dan de gevolmachtigde minister.
    Ik weet echt niet hoe de PNP in deze coalitie blijft zitten.
    Soort zoekt soort?

  12. Dus zo houden de Ministers zich bezig. @Roy Bottse, klopt wel gedeeltelijk, koning is geboorterecht. Maar goed voorbeeld doet volgen , dat klopt niet helemaal, want dan zou Curaçao elk jaar sinds 1954 haar administratie, begrotingen, jaarrekeningen etc, op orde hebben.

  13. En nog blijven er veel mensen uit de mondi in dit zooitje wat in de MFK regering zit geloven, hun vaste spreekwoord aan het curacrim volk is. VEEL beloven maar WEINIG geven doet een GEK in VREUGDE leven.

  14. Ja…..recruteringsnormen voor dit soort functies zijn inbhet hele koninkrijk niet van belang en ook niet formeel vereist. Geldt voor de koning / koninging ( criterium is geboorte…) en alle anderen (criterium is betrokkenheid bij een politieke partij en onderdeel van koehandel). Dus ach…de Caraibische eilanden fietsen gewoon rustig mee met de family & friends traditie. “Goed” voorbeeld doet volgen…

  15. De gevmin is per definitive een afspiegeling van de desbetreffende regeringen van de landen.
    Als de minpres van Curaçao zo dom is en een expeditie op pad stuurt om Campo Alegre te kopen en ondanks verschillende valse documenten toch nog met CPR verder onderhandeld om de raffinaderij te openen, dan zal de gevmin altijd dommer dan hem zijn. Het kan niet anders!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties