30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

NOS | ‘Debutant’ Amalia gegroeid na reis door Caribisch deel van het koninkrijk

HomeLandenArubaNOS | 'Debutant' Amalia gegroeid na reis door Caribisch deel van het...

Jozephine Trehy Verslaggever Koninklijk Huis

ANP

Na de bijna twee weken durende kennismaking met het Caribisch deel van het koninkrijk is prinses Amalia wel een beetje verliefd geworden op de eilanden, zei ze na afloop tegen de pers. Ze prees de warmte van de mensen, de hartelijkheid. Amalia toonde zich heel open tijdens het persgesprek en kwam zelfverzekerd over.

Een wereld van verschil met ruim een jaar geleden, toen ze de pers voor het eerst te woord stond, nerveus en verlegen.

Aan het begin van deze reis oogde de prinses nog wat timide, zeker in vergelijking met haar ouders. Máxima die meerdere keren haar danskunsten liet zien, Willem-Alexander die met iedereen een praatje maakte. Dan kom je als 19-jarige debutant misschien wat stilletjes over. Ze moest vooral observeren, haar ouders waren haar mentoren op deze reis. En het is niet te vergelijken met een fotosessie van een uurtje voor de pers, of op Koningsdag door een stad lopen. Nu stond ze twee weken volop in de schijnwerpers.

En zo zag dat er uit:

Dansende Oranjes tijdens bezoek aan Bonaire

Twijfels of ze de reis wel leuk vond, ontkracht Amalia. “Ik heb ontzettend genoten, maar het was zo’n druk programma. Ik heb jaloers gekeken naar mijn ouders die hier rondliepen en iedereen begroetten en meteen wisten wat er aan de hand was. (…) Ik moest dat echt even op een rijtje zetten. Maar ik ben zo dankbaar hoe ik hier ben ontvangen en hoe iedereen mij in hun hart heeft gesloten.”

De hoofdthema’s van het bezoek waren cultuur, natuur en slavernij. Op Curaçao ging de prinses in gesprek met nazaten van tot slaaf gemaakten. Dat maakte indruk: “Het heeft mij diep en persoonlijk geraakt om die verhalen te horen. Het werd ook heel voelbaar en werkelijk. Ik neem hier veel levenslessen van mee terug.”

Meneer Monte is een van de nazaten die in gesprek ging met de koninklijke familie. Hij vond het een fijne ervaring. Ook Antony Reid, die de prinses ontmoette bij een landbouwproject op Sint Eustatius, was enthousiast. “Ze was heel down to earth, echt met ons bezig, heel gezellig.”

Alwin Hylkema ontmoette Amalia bij zijn zee-egelproject op Saba. Hij liet zien hoe de zee-egels het bedreigde koraalrif kunnen helpen. “De prinses was erg geïnteresseerd. Ze stelde goede vragen. Knap hoor, na die reis van twee weken.”

Amalia vond het fijn dat ze tijdens de reis met haar ouders haar vrijheid een beetje terug had. Ze wordt bedreigd vanuit criminele hoek en woont sinds september weer thuis bij haar ouders. Het studentenleven waar ze zo naar uitkeek, zit er voorlopig niet in. Ze wordt streng beveiligd en dat laat haar niet onberoerd: “Ik ga er heel eerlijk in zijn, dat ik het nog steeds heel erg moeilijk heb. Ik mis het normale leven, het leven van een student. Het door de straten lopen, naar een winkel kunnen gaan.”

Prinses Amalia en koningin Máxima tijdens een wandeling op Saba:

Oranjes bezoeken Saba

Willem Alexander maakte zich tijdens deze reis geen zorgen over de veiligheid van zijn dochter. “Ik laat dat in handen van mensen die er verstand van hebben en die zeggen dat we hier veilig kunnen rondlopen.” Hij was vol lof over prinses Amalia: “Hoe ze met ons meegedraaid heeft hier, ik glim van trots.”

Bron: NOS

5 reacties

 1. Ze zeggen, geld maakt niet gelukkig, maar als je ongelukkig moet zijn dan is het wel beter geld te hebben.

  In het nieuws is te volgen dat Amalia bedreigd wordt en streng beveiligt, wordt waardoor ze geen “normale” jeugd kan hebben. Het is aan haar fysiek te zien dat ze opgesloten zit en niet normaal naar een sportvereniging of met vrienden kan gaan stappen.

  Die ouders moeten toch vreselijke mensen zijn, om hun dochter zo te zien lijden, maar kost het wat het kost aan de Koningschap wilt volhouden.

  Ouders die om geld en rijkdom kiezen in plaats van het geluk van hun kind. Wat zijn dat voor monsters?

 2. Honderden jaren geleden, dansten negers in Afrika gekleed in rieten rokken om blanken te verwelkomen, nu honderden jaren later zien we hetzelfde.

  Het lijkt alsof de neger zich niet ontwikkelt, het lijkt de enige manier om blanken te verwelkomen nog steeds op een primitieve manier, met zang en dans moet.

  Voor zover mij bekend heten blanken elkaar onderling welkom en gaan aan tafel met een glas wijn, een maaltijd en een goed gesprek.

 3. Ergo @joJo
  Mocht NL idd een keer gebruik maken van het eenzijdig recht om van de 3 eilanden , vooral SXM en Curaçao af te komen, dan lopen de eilanden leeg.

 4. Het verbaast me enigszins dat in de 2 weken van het bezoek van de Koning geen enkele burger uit de 6 eilanden zijn Nederlandse paspoort terug heeft gegeven aan de Koning, terwijl er in het nabije verleden verschillende protesterende groepen een manifestatie hebben gehouden om autónomo te worden. Het is en blijft een eeuwige circus

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties