25 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rapport over klimaatbeheersing op scholen overhandigd aan regering

Een rapport over klimaatbeheersing op scholen is klaar en aan de regering overhandigd. Dat zei de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn...

Nu.cw | Snackbar Lik je Vingers in Saliña afgebrand

In snackbar Lik je Vingers in Saliña heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Bij aankomst van de...

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...
- Advertisement -spot_img

Cft: Tijd voor the next step

HomeMediaCft: Tijd voor the next step

Komende periode volledig in teken van verbetering van financieel beheer

Het CFT-team
Het CFT-team


Willemstad – ,,De vastgestelde begrotingen 2014 van Curaçao en Sint Maarten voldoen aan de normen. Het is nu tijd voor the next step om ook daadwerkelijk in control te komen.” Aan het woord is Age Baker, de voorzitter van het College financieel toezicht (Cft).

Advertentie

Het bestuur van Cft voor Curaçao en Sint Maarten. FOTO’S CFT
Het bestuur van Cft voor Curaçao en Sint Maarten. FOTO’S CFT

Het Cft heeft in haar halfjaarraportage over de tweede helft van 2013 geconstateerd dat het financieel beheer voor zowel Curaçao als Sint Maarten nog niet op orde is.

,,De komende periode zal dan ook volledig in het teken staan van de verbetering van het financieel beheer”, aldus het College in een persbericht.

,,Feit is dat er grote stappen zijn gemaakt voor wat betreft het in balans brengen van de begroting.
Vooral Curaçao heeft grote inzet laten zien met de invoering van diverse maatregelen om de begroting meerjarig sluitend te krijgen, waardoor er inmiddels weer geleend kan worden voor investeringen.
Ook Sint Maarten heeft recent een grote slag geslagen met realistisch begroten voor 2014.”

De begroting van Curaçao was tijdig vastgesteld, die van Sint Maarten had een paar weken vertraging.
Niettemin is dit volgens het Cft ook voor Sint Maarten een stap vooruit, aangezien de begroting van het voorgaande jaar immers pas in september werd vastgesteld.

,,Hoewel het Cft deze verbeteringen met betrekking tot de totstandkoming van de begrotingen 2014 ziet, zet hij onmiddellijk in op een tweede belangrijke aandachtsgebied: het financieel beheer dat nog onvoldoende op peil is.”

Het ministerie van Financiën van Curaçao is op dit moment hard aan het werken aan initiatieven om het financieel beheer daadwerkelijk te verbeteren, zo geeft het Cft te kennen. Het toezichtsorgaan spreekt dan ook de hoop uit dat deze inzet op korte termijn vruchten zal afwerpen.

,,Alles dient erop gericht te zijn om begrotingswijzigingen en jaarrekeningen tijdig vastgesteld te hebben en uiteindelijk een goedgekeurde accountantsverklaring te krijgen. Sint Maarten heeft zich de afgelopen maanden vooral gefocust op het vaststellen van de begroting. De problemen die het land had om de begroting sluitend te krijgen hebben ook te maken met tekortkomingen bij de belastingdienst”, aldus het Cft in een persbericht.

Volgens het College blijft het afleggen van verantwoording in de jaarrekening een volgend punt van aandacht voor beide landen.
De jaarrekeningen komen te laat en bij controle krijgen zij zonder uitzondering een afkeurende accountantsverklaring.

,,Dat wil zeggen dat de jaarrekeningen onvoldoende betrouwbaar zijn om te kunnen toetsen hoe en welke middelen er zijn besteed. Hierdoor verliezen de jaarrekeningen grotendeels hun waarde als controlerend instrument”

, aldus Bakker in een verklaring die verder aangeeft:

,,Tijdige en correcte jaarrekeningen zullen op termijn ook ertoe bijdragen dat het begrotingsproces soepeler verloopt. Dit geldt overigens ook voor de jaarrekeningen van de overheidsvennootschappen. Het Cft signaleert dat risico’s met betrekking tot overheidsvennootschappen voor met name Curaçao nog steeds groot zijn, dus transparantie en tijdige verantwoording zijn ook voor deze organen van groot belang.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties