31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 12:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Cft: Tijd voor the next step

Komende periode volledig in teken van verbetering van financieel beheer

Het CFT-team
Het CFT-team


Willemstad – ,,De vastgestelde begrotingen 2014 van Curaçao en Sint Maarten voldoen aan de normen. Het is nu tijd voor the next step om ook daadwerkelijk in control te komen.” Aan het woord is Age Baker, de voorzitter van het College financieel toezicht (Cft).

Advertentie

- Advertentie -

Het bestuur van Cft voor Curaçao en Sint Maarten. FOTO’S CFT
Het bestuur van Cft voor Curaçao en Sint Maarten. FOTO’S CFT

Het Cft heeft in haar halfjaarraportage over de tweede helft van 2013 geconstateerd dat het financieel beheer voor zowel Curaçao als Sint Maarten nog niet op orde is.

,,De komende periode zal dan ook volledig in het teken staan van de verbetering van het financieel beheer”, aldus het College in een persbericht.

,,Feit is dat er grote stappen zijn gemaakt voor wat betreft het in balans brengen van de begroting.
Vooral Curaçao heeft grote inzet laten zien met de invoering van diverse maatregelen om de begroting meerjarig sluitend te krijgen, waardoor er inmiddels weer geleend kan worden voor investeringen.
Ook Sint Maarten heeft recent een grote slag geslagen met realistisch begroten voor 2014.”

De begroting van Curaçao was tijdig vastgesteld, die van Sint Maarten had een paar weken vertraging.
Niettemin is dit volgens het Cft ook voor Sint Maarten een stap vooruit, aangezien de begroting van het voorgaande jaar immers pas in september werd vastgesteld.

,,Hoewel het Cft deze verbeteringen met betrekking tot de totstandkoming van de begrotingen 2014 ziet, zet hij onmiddellijk in op een tweede belangrijke aandachtsgebied: het financieel beheer dat nog onvoldoende op peil is.”

Het ministerie van Financiën van Curaçao is op dit moment hard aan het werken aan initiatieven om het financieel beheer daadwerkelijk te verbeteren, zo geeft het Cft te kennen. Het toezichtsorgaan spreekt dan ook de hoop uit dat deze inzet op korte termijn vruchten zal afwerpen.

,,Alles dient erop gericht te zijn om begrotingswijzigingen en jaarrekeningen tijdig vastgesteld te hebben en uiteindelijk een goedgekeurde accountantsverklaring te krijgen. Sint Maarten heeft zich de afgelopen maanden vooral gefocust op het vaststellen van de begroting. De problemen die het land had om de begroting sluitend te krijgen hebben ook te maken met tekortkomingen bij de belastingdienst”, aldus het Cft in een persbericht.

- Advertisement -

Volgens het College blijft het afleggen van verantwoording in de jaarrekening een volgend punt van aandacht voor beide landen.
De jaarrekeningen komen te laat en bij controle krijgen zij zonder uitzondering een afkeurende accountantsverklaring.

,,Dat wil zeggen dat de jaarrekeningen onvoldoende betrouwbaar zijn om te kunnen toetsen hoe en welke middelen er zijn besteed. Hierdoor verliezen de jaarrekeningen grotendeels hun waarde als controlerend instrument”

, aldus Bakker in een verklaring die verder aangeeft:

,,Tijdige en correcte jaarrekeningen zullen op termijn ook ertoe bijdragen dat het begrotingsproces soepeler verloopt. Dit geldt overigens ook voor de jaarrekeningen van de overheidsvennootschappen. Het Cft signaleert dat risico’s met betrekking tot overheidsvennootschappen voor met name Curaçao nog steeds groot zijn, dus transparantie en tijdige verantwoording zijn ook voor deze organen van groot belang.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -