30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Cft geeft rood licht

BRK-middelen niet toereikend voor tekort Tekort 2012 in gunstigste geval 85 miljoen

Willemstad – Het College financieel toezicht (Cft) heeft het licht voor Curaçao op rood gezet. Indien binnen twee weken geen passende maatregelen volgen, zal het Cft de Rijksministerraad adviseren een aanwijzing te geven.

- Advertentie -

Dat liet het Cft gistermiddag weten aan de Commissie Financiën van de Staten. Er is een brief aan de Curaçaose regering de deur uitgegaan waarin het Cft de regering verzoekt binnen twee weken te komen met maatregelen die toereikend zijn. Het Cft zal daarop zelf beoordelen of die maatregelen voldoende zijn om het begrotingstekort aan te pakken. Zo niet, dan volgt advies voor een aanwijzing.

Half mei kondigden premier Gerrit Schotte en minister van Financiën George Jamaloodin (beiden MFK) aan het begrotingstekort van 2001 – 163 miljoen – te zullen dekken met de zogenoemde BRKmiddelen (Belasting Regeling Koninkrijk).

Dit is onmogelijk, liet het Cft gistermiddag weten, omdat een deel van de BRKgelden al in 2010 is besteed aan het wegwerken van het tekort. Na het inzetten van de BRK-middelen blijft er daardoor alsnog een tekort van 110 miljoen over. De verwachting van de regering voor 2012 – een tekort van 32,7 miljoen – moet volgens het Cft ook bijgesteld worden. In het gunstigste geval moet rekening gehouden worden met een tekort van 85 miljoen gulden.

Al met al geen rooskleurig beeld. Statenlid Dean Rozier (MFK) zegt net als het Cft bezorgd te zijn.

,,Maar het verschil is dat wij als fractie van de MFK goed op de hoogte zijn van wat de regering doet om de bezuinigingen na te komen. Veel maatregelen betreffen wetten die ingevoerd moeten worden. Omtrent de gezondheidszorg, de ziektekosten, de oudedagvoorziening. Dat neemt tijd.”

Rozier zegt het jammer te vinden dat het Cft zich zo fel uitspreekt over de regering en dat het oranje licht is omgezet naar rood licht. ,,Dan vraag ik me af:

bestaat er ook groen licht?

Wanneer komen we op groen?

Welk land binnen het Koninkrijk heeft deze maatregelen in achttien maanden kunnen voorbereiden en introduceren?

Je kunt onmogelijk problemen die al jaren spelen in een paar maanden oplossen.”

De taak van de Staten is nu om er alles aan te doen om de wetten zo snel mogelijk geïntroduceerd te krijgen, aldus Rozier.

Statenlid Helmin Wiels (PS) was gisteren niet aanwezig bij het overleg tussen de Commissie Financiën en het Cft.

,,Dat is een principekwestie. Ik erken het Cft niet, voor mij bestaan ze niet.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -