25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 06:44

Laatste reacties

- Advertentie -

CBIA: Regering wil particuliere verzekeraars doen verdwijnen

artsenWILLEMSTAD — De Curaçao & Bonaire Insurance Association (CBIA) is tot de conclusie gekomen dat de Curaçaose regering ‘door middel van een sterfhuisconstructie de particuliere ziektekostenverzekeraars wil doen verdwijnen’. Dat meldt CBIA-voorzitter Richeline Martina-Joe in een brief die gisteren naar de Staten is gestuurd.

Reden voor die conclusie is de constatering van de CBIA dat de op 30 januari gepubliceerde wettekst van de basisverzekering ziektekosten ‘in diverse opzichten verschilt’ van de ontwerp-landsverordening die op 18 januari naar de Staten ging.
Bij de openbare Statenvergadering van 23 januari is er ‘last minute’ een nota van wijziging aan de landsverordening over de basisverzekering ziektekosten toegevoegd, waarin volgens de CBIA onder meer de kring der verzekerden ten gunste van de SVB is bijgesteld.
Dit amendement is ingediend door de minister van Financiën en de minister van Gezondheid die het ook hebben getekend.
Daarmee worden de afspraken en toezeggingen uit de Nationale Dialoog niet nagekomen, zo vinden de verzekeraars.

“De wijziging houdt onder meer in dat er bepaalde condities zijn ingebouwd.
Zo staat er nu bijvoorbeeld in dat als er een dispuut is over waar iemand verzekerd dient te worden, de SVB het laatste woord heeft.
Ook stonden bepaalde zaken er eerst niet zo hard in als nu”

, aldus Martina-Joe.

De CBIA vraagt zich in haar brief af of de nota vooraf wel naar de Statenleden is opgestuurd, of de nota onderwerp van discussie en debat is geweest en tevens of de Raad van Advies hierover is gehoord en geraadpleegd.

“Feit is dat een meerderheid van de Staten gemeend heeft deze ‘last minute’ ingediende nota van wijziging te moeten accorderen en daarmee naar onze mening wettelijk heeft bevestigd dat private ziektekostenverzekeringsbedrijven (op termijn) moeten verdwijnen.”

- Advertentie -

Het probleem voor de verzekeraars is dat de wetgeving de mogelijkheid biedt om ‘hun’ verzekerden toch onder de SVB te laten vallen.

“Daarnaast hebben wij geen enkele mogelijkheid om nieuwe klanten te werven, met als gevolg een geleidelijke vergrijzing en inkrimping van onze bestaande portefeuilles, gekoppeld aan toenemende kosten.
De CBIA vraagt zich af of de weinig open en transparante wijze waarop deze landsverordening tot stand is gekomen, de toets van rechtmatig en democratisch handelen kan doorstaan.
Tevens rijst de vraag wat voor waarde gehecht moet worden aan de door de overheid sterk gepropageerde aanpak van tripartiet overleg (Nationale Dialoog) als zij zich niet houdt aan de hieruit voortvloeiende afspraken.”

Loongrens
De CBIA stuurde op 22 januari jl. al een brief naar de Staten waarin zij aan de bel trok over de gemaakte afspraken, die onder meer behelzen dat nieuwe medewerkers binnen de private sector vanaf de invoering van de basisverzekering de kans krijgen om te kiezen tussen de SVB en een private verzekeraar, ook als hun inkomen onder het bedrag ligt dat voorheen als loongrens gold. Ook zou de loongrens komen te vervallen waardoor de doelgroep van de SVB niet zomaar vergroot kon worden simpelweg door het verhogen van de loongrens.
De in totaal vier toegezegde punten zouden alsnog in de door de regering aangekondigde reparatiewet geïncorporeerd moeten worden.
Maar de CBIA is nog altijd in afwachting van een uitnodiging voor een door hen op 24 januari aangevraagd gesprek met ministers Jardim van Financiën en Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -