29 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 12:00

Laatste reacties

- Advertentie -

Statenvergadering verzandt in politiek gebekvecht

par-logoWILLEMSTAD — De Statenvergadering van vanochtend over het herbenoemen van ontslagen diensthoofden en directeuren van overheidsinstanties verzandde in beschuldigingen over en weer van politiek gemotiveerde ontslagen binnen het overheidsapparaat. Nadat de PAR het kabinet van MFK, PS en MAN had beschuldigd van een ware heksenjacht, werd de gele partij zelf aangevallen door vertegenwoordigers van deze drie fracties vanwege de vele personen zij in de afgelopen jaren had ontslagen.

De vergadering was aangevraagd door de PAR-fractie, die met deze bijeenkomst wilde bewerkstelligen dat de regering zich zou uitspreken over het weer benoemen van topfunctionarissen.
Tevens wil de partij de voormalige ministers verantwoordelijk stellen voor de talloze ontslagen. De PAR haalde fel uit naar wat er in de periode van 2010 tot en 2012 onder het kabinet-Schotte is gebeurd.
PAR-lid Omayra Leeflang had het over een heksenjacht op directeuren die een verkeerde politieke kleur hadden of waarvan men dacht dat zij dat hadden.
Ook wees zij op het feit dat adviezen van de Soab constant werden genegeerd en dat veel ambtenaren en directeuren van overheids-nv’s door de rechter in het gelijk werden gesteld.
In dit verband vroeg fractiegenoot Zita Jesus-Leito of de regering deze functionarissen gaat herbenoemen en of er mogelijk excuses van de regering komen.
Maar de introductie van de Statenleden was aanleiding voor forse kritiek van de vorige coalitiepartijen, MFK, PS en MAN.

Zo vroeg voormalig premier en huidig MFK-Statenlid Gerrit Schotte zich af waar de PAR-fractie het lef vandaan had gehaald om het over de angstcultuur bij de overheid te hebben.
Hij maakte van de gelegenheid gebruik om fel uit te halen naar de gele partij die volgens hem zelf tal van topambtenaren naar huis had gestuurd in de jaren dat zij aan de macht is geweest.

De voormalige premier noemde namen van veel ambtenaren die door regeringen onder PAR-signatuur waren ontslagen of op een zijspoor werden gezet.
Ook Ivar Asjes (PS) noemde het grote aantal ambtenaren dat onder de PAR naar huis werd gestuurd.

- Advertentie -

MAN-leider Charles Cooper vroeg zich af waarom deze vergadering überhaupt plaatsvond. Hij zei geen tijd te willen besteden aan een politiek gevecht, dat het eiland nergens mee zou helpen. De MAN-leider gaf aan zijn energie liever te willen stoppen in het in elkaar zetten van initiatiefwetsvoorstellen in het belang van het Curaçaose volk.
Cooper maakte van de gelegenheid gebruik om toch zijn vraagtekens te plaatsen bij het feit dat de PAR het volgens hem alleen opnam voor topfunctionarissen en niet voor de gewone ambtenaren.

Ook de partijen PNP en Pais gingen voorzichtig om met het onderwerp van de vergadering.
Zo bood Alex Rosaria (Pais) zijn excuses aan voor het feit dat in de aanloop naar het land Curaçao de toenmalige regering, waar hij tot 2009 deel van uitmaakte, mogelijk te gehaast heeft gehandeld, waardoor het ambtenarenapparaat van het autonome Curaçao niet goed geregeld was.
Hij gaf aan wel mee te voelen met de ambtenaren die hier slachtoffer van zijn geworden.

Volgens Rosaria dient de regering per geval na te gaan wie op welke functie herbenoemd zou kunnen worden.
Ook Humphrey Davelaar (PNP) legde de schuld voor de vele misstanden binnen het ambtenarenapparaat bij de te gehaaste manier waarop het land Curaçao tot stand was gekomen.

“In troebel water is het goed vissen.
Daar hebben sommigen gebruik van gemaakt, door te doen waar zij zin in hadden.”

PS-leider Helmin Wiels was voor de middag een van de laatste sprekers.
Hij vroeg zich tijdens zijn interventie af waarom de PAR zoveel ellende over zich had afgeroepen door de vergadering aan te vragen.

“Dit is politiek gezien niet goed doordacht.
Ik heb nog nooit eerder gezien dat een kalkoen tijdens Thanksgiving uit zichzelf op de tafel is geklommen.
En dat juist van een partij die zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan politieke benoemingen en intimidatie binnen het ambtenarenapparaat.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -