30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 16:51

Laatste reacties

- Advertentie -

Bloed gutst eruit in de bouwsector

bouwWILLEMSTAD — Het bloed gutst eruit in de bouwsector en het is onacceptabel dat bestuurders er niets aan doen, zo meldt directeur van de Antilliaanse Aannemersvereniging (AAV) Mike Willem in een persbericht. Hij reageert hiermee op het onlangs uitgesproken faillissement van aannemersbedrijf Willemstad BV en luidt de noodklok over zwartwerkers in de bouw.

Volgens Willem staan ook andere bedrijven op de rand van faillissement en is een drastische wijziging in overheidsbeleid nodig.

“De oorzaken van deze ontwikkeling zijn niet alleen de vraaguitval van de laatste vier jaren en recentelijk de aanwijzing, maar hoofdzakelijk de oneigenlijke concurrentie als gevolg van zwartwerkers.
Het is onacceptabel dat welwillende aannemers worden dwarsgezeten door malafide ondernemingen, die wettelijke regels ontduiken en de naleving van cao-bepalingen aan hun laars lappen.
Er moet nu meer dan ooit ten strijde getrokken worden tegen oneerlijke concurrentie.
Het is de wereld op zijn kop, dat juist bonafide bedrijven hierdoor de doodsteek krijgen, terwijl de malafide bedrijven overleven.”

Volgens hem is het niet mogelijk om vast te stellen hoe groot het zwartwerk in de sector is.

“Zwartwerk neemt vele vormen aan.
Het is in principe alles, zowel materialen als werkuren die niet gestaafd worden met een factuur. In de bouwsector gaat het in de eerste plaats om bedrijven die bewust volledig zwart werken. Daarnaast zijn er een aantal mensen die naast hun baan bijklussen als zelfstandige in de bouw. Tot slot zijn er ook reguliere bouwbedrijven die zich bezondigen aan zwartwerk.
Ze werken bewust met malafide onderaannemers, factureren bepaalde werkzaamheden niet en/of betalen bepaalde uren zwart, zonder inhouding en afdracht van loonbelasting en sociale premies.”

Maatregelen
Zwartwerken blijft te vaak ongestraft volgens Willem omdat de controle door de overheid gebrekkig is.
Daarom pleit hij, naast het sterker uitbouwen van het controle-apparaat van de overheid, voor extra maatregelen.
Zo moet een aannemer gecontroleerd worden voordat een bouwvergunning wordt afgegeven. Ook de bouwvergunningen zelf moeten aan een controle onderworpen worden.

“Er dient niet alleen gecontroleerd te worden op naleving van de bouwvergunning, maar ook of tijdens de bouw de normen van arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden in acht worden genomen. Zo kan ook gecheckt worden of de uitvoering door de op de bouwvergunning aangegeven aannemer en onderaannemers legaal plaatsvindt.”

- Advertentie -

Willem pleit vervolgens voor een verlaging van de kosten van arbeid om de kostprijs van bouwwerken te verlagen en de concurrentie met zwartwerkers te verminderen.
Tot slot pleit Willem voor een gedragswijziging van iedereen.

“ Zwartwerk zou bij iedereen even negatieve connotaties moeten oproepen als roken of roekeloos rijgedrag.
Een mediacampagne door onder andere de overheid, waarbij zwartwerken en de negatieve gevolgen daarvan onder de aandacht van de bevolking worden gebracht, is daarvoor een aangewezen middel.”

 Willemstad BV 

Vorige week werd duidelijk dat Aannemersbedrijf Willemstad BV failliet is gegaan.
Dit bedrijf hield zich bezig met nieuwbouw en renovatie, en was gespecialiseerd in restauratie van monumenten.
Mike Willem wijt het faillissement van Willemstad BV aan de aanwijzing die de Rijksministerraad vorig jaar aan Curaçao gaf, waardoor de overheid geen opdrachten meer verstrekte aan bouwbedrijven, ‘en particulieren tengevolge hiervan diverse projecten hebben aangehouden of het werk door zwartwerkers hebben laten doen’.

Het bedrijf liet weten te willen doorstarten:

“Een doorstart, zoals die door Willemstad BV beoogd wordt, behoort tot de mogelijkheden. De AAV heeft bij een doorstart na faillissement als standpunt dat maximale bewaking van de belangen van de schuldeisers voorop moet staan.”

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -