Laatste reacties

- Advertentie -

Catherisatie-afdeling Sehosoperationeel in zomer 2013

Het InterExpo-congres werd goed bezocht.

EINDHOVEN — De catherisatie-afdeling die het St. Elisabeth Hospitaal in gebruik gaat nemen in samenwerking met het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, zal vermoedelijk in de zomer van volgend jaar operationeel zijn. Directeur Piet Batenburg van het Catharina-ziekenhuis heeft dit afgelopen week gezegd tijdens het InterExpo-congres over duurzaamheid in het Koninkrijk.

“Ergens tussen april en juli 2013 zou de afdeling moeten gaan lopen”

, zegt Batenburg.

De Curaçaose cardioloog Sam de la Fuente, die nu nog werkzaam is bij het Catharina-ziekenhuis, maar vanaf volgend jaar de nieuwe afdeling zal leiden, bevestigt dat hij naar verwachting een maand voor de opening naar zijn geboorte-eiland vertrekt.

- Advertentie -

Ook Reginaldo Doran, directeur van de Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Usona), is positief gestemd.

“We wachten nog op een brief van de overheid en dan kan het contract getekend worden”

, zegt hij na zijn eigen presentatie over duurzame ontwikkeling in het Caribisch gebied. De nieuwe afdeling is een van de laatste projecten die door Usona gefinancierd zullen worden.

Dotteren
De catherisatie-afdeling maakt de nieuwste technieken voor de behandeling van hartziekten ook beschikbaar voor inwoners van Curaçao, dat internationaal hoog scoort in aantallen hartinfarcten, zoals De la Fuente eerder dit jaar in deze krant uitlegde.
Batenburg vertelde gisteren nogmaals hoe de behandeling van hartinfarcten de afgelopen decennia ontwikkeld werd van een ziekenhuisopname van enkele weken tot de huidige techniek van dotteren, waarbij verstopte aders open worden gemaakt en open worden gehouden met behulp van een zogeheten stentje, waardoor patiënten na enkele dagen weer naar huis kunnen.

Op Curaçao wordt er nog gewerkt met trombose-medicijnen voor de bestrijding van verstoppingen.
Een van de grootste voordelen van de catherisatie-afdeling is echter dat er mensenlevens gered kunnen worden, omdat patiënten met een acuut hartinfarct niet meer uitgezonden hoeven te worden naar ziekenhuizen in Miami of Colombia.
Die uitzending is een van de grootste posten voor verzekeraars, zodat de bouw uiteindelijk ook een besparing zal opleveren.

- Advertisement -

Batenburg zei overigens niets over de plannen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis en ook niet over de kritiek van de Inspectie Volksgezondheid op de hygiëne in het huidige Sehos.
Overigens zal het Eindhovense Catharina-ziekenhuis wel ondersteuning bieden op het gebied van hygiëne, technisch advies geven voor de bouw van de afdeling, en helpen bij de opleiding van personeel.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

CC | Sandals opens bookings for entry into romantic Curaçao

WILLEMSTAD - Sandals Resorts International (SRI) unveils new details for its flagship brand’s...

Ingezonden | Opdat wij niet vergeten…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal...

AntilliaansDagblad | Drie sterfgevallen, vier opnames CMC

Willemstad - Op Curaçao zijn drie mensen overleden aan de gevolgen van een...

AntilliaansDagblad | ‘CBCS moet transparanter’

Willemstad - Meer transparantie en meer een rol als partner in plaats van...

ParadiseFM | Integriteit medewerkers Openbare Werken onderzocht

Het Ministerie van VVRP heeft een integriteitsonderzoek gestart naar bepaalde medewerkers van Openbare...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PB | Saba subsidy to mitigate sharp rise electricity tariff

SABA--Consumers on Saba will be spared a drastic increase in their monthly electricity bill. Thanks to a subsidy of the Public Entity Saba, consumers will not have...

CC | Sandals opens bookings for entry into romantic Curaçao

WILLEMSTAD - Sandals Resorts International (SRI) unveils new details for its flagship brand’s highly anticipated 16th resort and the company’s first venture into Curaçao, the newly named...

Ingezonden | Opdat wij niet vergeten…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Subsidie beperkt stijging elektriciteitstarief Saba

The Bottom - Dankzij een subsidie van het openbaar lichaam Saba (OLS) hoeven consumenten niet de volledige verhoging van het elektriciteitstarief te betalen om de hogere brandstofkosten...

AntilliaansDagblad | Sint Maarten wint Amerikaanse prijs

Philipsburg - House of Nehesi Publishers (HNP) uit Sint Maarten heeft een Amerikaanse prijs gewonnen voor het ontwerp van het boekomslag van ‘Africa in my skin’. Het...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal Caribbean. Het werd vorig jaar opgeleverd en vaart nu voor het eerst met cruisepassagiers...
- Advertentie -