500 gulden voor een container lege blikjes

WILLEMSTAD — Van een flitsend nieuwe Gilera scooter tot een container vol lege aluminiumblikjes. Het kwam vanmorgen aan bod tijdens de veiling van goederen uit het depot van de Douane. Daar worden goederen opgeslagen waarvan de eigenaren niet aan de wettelijke verplichtingen, zoals het betalen van invoerrechten, hebben voldaan.

De laatste veiling dateert alweer van april 2010 dus het depot puilde behoorlijk uit met ladingen tegels, dozen kleding, scooters, auto’s, een enkele transformator, bouwprofielen, een betonmolen, een boot met trailer en schoolmeubilair.

Ruim 100 belangstellenden waren op de veiling afgekomen. Voornamelijk ondernemers met een eigen zaak en aannemers, maar ook particulieren die misschien bezig zijn met het bouwen van een huis en uit zijn op tegels of voordelig een auto of scooter willen kopen. Tijdens de kijkdagen die eerder plaatsvonden konden gegadigden zich oriënteren op de spullen en desgewenst ook foto’s maken.

Bij de laatste veiling lag de geschatte waarde van de spullen rond de half miljoen gulden. Dat zal waarschijnlijk niet veel verschillen van de veiling van vanmorgen. Naar schatting heeft de Douane vanmorgen zeker een kleine 3 ton aan de Landskas kunnen toevoegen.

Het is dan ook wel heel aantrekkelijk. Een nieuwe Gilera scooter met 0 kilometer op de teller, die begint met 650 gulden en uiteindelijk eindigt op 3400 gulden. De man naast me die meebood steekt zijn duim op naar de winnaar.

“Dat is mijn broer. De scooter is voor mijn neef van 19, die begint net met rijden. In Nederland kost zo’n scooter 4000 euro.” De motorfiets van het merk Kawasaki gaat uiteindelijk voor 1800 gulden van de hand. “Dat is een museumstuk, ik heb de foto’s gezien”

, gnuift de scooterbieder.

Bovenop de afgeslagen prijs komt nog eens 18,22 procent (bijna een vijfde) aan veilingkosten, inclusief de omzetbelasting.
En ja, ook bedrijven uit de Vrije Zone moeten die betalen.
Een van de grootste kopers is een familie met zowel een kledingzaak als een handel in tegels.
Veel van de colli met tegels en kleding worden dan ook door hen gekocht, net als enkele meubels.
Op de dozen met kleding biedt niemand.
Maar de tegels zijn erg gewild.
Ze beginnen vanaf 1300 gulden voor 3 colli, maar eindigen vaak tussen 2500 en 3500 gulden.
Een gezin gaat tevreden weg, nadat ze erin geslaagd is de tegels van hun keuze te winnen.
Voor de boot met trailer is maar een koper, die ermee weggaat voor 6500 gulden.
Auto’s als een Kia of Toyota beginnen bij 2000 gulden en gaan gemiddeld voor 6000 gulden van de hand tijdens de veiling.

Er klinkt gejoel bij de beginbedragen voor de betonmolen (13.000 gulden) en de transformator (14.000 gulden).
Te duur.
Door naar de tweede ronde, net als de container lege aluminiumblikjes (500 gulden).
Dat is na de pauze van de twee veilingmeesters van de Douane.
Binnen twee uur is nagenoeg de hele lading weg.
Vanmiddag mogen de spullen uit het depot gehaald worden, dat ongetwijfeld de komende twee jaar weer gestaag gevuld zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *