27 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 07:20

Carls’ blog | Zwartwerkers paradijs?

Gevolmachtig minister in Den Haag lijkt het niet al te nauw te nemen met Nederlandse belastingregels

Den Haag – Gevolmachtigde minister Carlson Manuel is een vlijtig ambtenaar. Niemand van zijn voorgangers heeft binnen 100 dagen na zijn aantreden zo veel beleefdheidsbezoeken afgelegd als hij.

Het leverde hem nog een tweede record op: geen gevmin heeft in zo’n korte tijd zo veel foto’s van zichzelf gepubliceerd op de facebookpagina van het Kabinet.

Tussen de vele theekransjes door heeft Manuel ook nog kans gezien het Curaçaohuis om te vormen van ‘barista’ (waar volgens hem de medewerkers onder zijn voorganger Begina lantefanterend hun werkdag doorbrachten) tot wat je met een even fantasierijke metafoor een ‘zwartwerkersparadijs voor Family & Friends’ zou kunnen noemen.

Naar aanleiding van berichten in de media dat Manuel zijn broer Carlton en diens echtgenote te werk heeft gesteld op het Curaçaohuis liet hij weten dat:

“er geen rooie cent van het Curaçaohuis naar mijn broer of schoonzus gaat.”

Voor zover bekend heeft niemand dat ooit beweerd, zeker de Knipselkrant Curacao (KKC) niet. Maar dat terzijde.

Volgens NU.cw, dat Manuel gesproken heeft, heeft hij zijn broer uit eigen zak betaald. De redactie schrijft “bewijzen in handen te hebben waaruit blijkt dat de gevolmachtigd minister geldbedragen van zijn rekening naar de rekening van zijn broer overmaakt.”

Aangezien wij graag dubbel checken, hebben we het ook nog even bij Manuel zelf geverifieerd.

“Hoe ik hem betaal is NIET relevant. Wat relevant is, is dat hij niet betaald krijgt van curacaose belastinggeld”,

laat hij ons schriftelijk weten.

Conclusie: Manuel spreekt de waarheid dat zijn broer niet door het kabinet is betaald. Maar zijn uitleg roept nieuwe vragen op waarvoor wij een deskundige hebben geraadpleegd:

“U heeft mij gevraagd mijn licht te laten schijnen over een kwestie die op dit moment op Curaçao erg in het nieuws is. Ik ga geen oordeel geven over specifieke kwesties, maar ik kan aan de hand van een volstrekt hypothetisch voorbeeld wel verduidelijken hoe de regels zijn.

Stel: Er is een meneer X die als ambtenaar in dienst is van een nationale overheid en uitgezonden is naar een post in het buitenland. En er is een meneer Y, zijn broer, die mediaexpert is. Y levert in opdracht van X professionele diensten ten behoeve van de overheidsdienst waar X het bevoegde gezag uitoefent. De familieband doet er in fiscaal en juridisch opzicht niet toe, er is wettelijk sprake van een zakelijke overeenkomst tussen een opdrachtgever (X) en een opdrachtnemer (Y), ook als dit niet schriftelijk is vastgelegd. Wat er ook niet toe doet, is de wijze waarop hoe een en ander financieel wordt uitgevoerd. Als X broer Y uit eigen zak betaalt, maakt dat het nog niet tot een privé-aangelegenheid.

Aan betalingen voor aan de desbetreffende overheidsdienst geleverde diensten dienen te allen tijde facturen ten grondslag liggen. Deze dienen ook in de administratie te worden opgenomen, want de betalingen zijn onderhevig aan heffing loonbelasting, premies en eventueel nog inkomstenbelasting.

Als de facturen en betalingen niet in de administratie zijn opgenomen, kan dat door de belastingdienst worden opgevat als mogelijke fraude. Wat de fiscus argwanend zal maken, is als betalingen via privérekeningen worden verricht of contant worden gedaan. Dat wekt de indruk dat wordt gepoogd de transacties buiten het zicht van de belastingdienst te houden. Deze indruk wordt nog eens versterkt als X goed opgeleid is en uitgebreide ervaring heeft als manager. Zeker van zo’n iemand mag je verwachten dat hij weet hoe de regels zijn. Als zich zo’n geval in werkelijkheid zou voordoen als ik hier beschrijf, zal de fiscus het de overtreder extra aanrekenen omdat hij als ambtenaar een eed heeft afgelegd en de overheid op het gebied van integriteit een voorbeeldrol heeft. Als de samenwerking al enige maanden duurt, kan de administratie niet met terugwerkende kracht worden gerepareerd zonder dat dit voor de fiscus te traceren is, want de afdracht loonbelasting en premies moet maandelijks worden gedaan.

In dit nogmaals volstrekt hypothetische voorbeeld gaat Y mogelijk ook niet vrijuit. De fiscus zal nagaan of hij als ondernemer BTW-plichtig is en over de ontvangen vergoeding BTW-aangifte heeft gedaan.”

Uit stukken uit de administratie van het Curacaohuis die Carlson Manuel vanochtend aan de KKC ter beschikking heeft gesteld, blijkt dat geen betalingen met betrekking tot zijn broer en schoonzus bij het Curacaohuis staan geadministreerd.

Misschien heeft Manuel nog een familielid dat financieel-administratief expert is…

Stay tuned.

Bron: Knipselkrant Curacao

KKC naschrift

Meer over capriolen van de Curacaose gevolmachtigde minister in Nederland leest u hier.

10 reacties

  1. Het is voor normale mensen nauwelijks te bevatten waar die koekwouzen van mfk mee bezig zijn, de “ministers” van gezondheidszorg, dan smeerlap cooper en pik , nou ja allemaal eigenlijk.

  2. Veel mensen realiseren zich niet maar de ene dag kan je een simpele boerelul zijn die niemand kent en de volgende dag ben je minister sta je in de spotlight en heb je ook nog de leiding over personeel. Niet iedereen weet hoe op de juiste manier met die plotseling verkregen 15 minutes of fame om te gaan.

  3. Zelfs met een zelfgenoegzaam blik en handenwrijvend poseren,zal hem als het puntje bij paaltje komt,geen sikkepit helpen als hij onder de vergrootglas komt.

  4. Typische reactie van een curaçaose politicus!
    Grote mond opzetten als het vuur ze aan de schenen gelegd wordt!
    Alleen in Nederland is de media niet zo simpel en goedgelovig als het oersimpele stemvee dat blindelings het holle geblaat en ander “gedemagoog” van hun opperstamhoofd volgen!

  5. Mr.Manuel moet wel terdege beseffen dat hij zich momenteel in het hol van de leeuw
    bevindt,en dat het gevoel van The Lion Sleeps Tonight een gigantische misrekening
    met zeer onprettige gevolgen zou kunnen zijn.

  6. ‘Het gaat jullie niet aan zegt deze nitwit’.
    Onvoorstelbaar zo’n domheid. Dit figuur heeft zich tezamen met de rest van de club volstrekt belachelijk gemaakt pure verdere afbraak van het land Curaçao.
    De politiek op C is een afspiegeling van de bevolking dat wordt toch gezegd?
    Maar ik heb niet eens voor deze clowns gestemd.
    Dat maakt het wel erg wrang!

  7. Is er sprake van een Nederlands belasting regime of van een Curaçaose? Als het de laatst genoemde is dan komt Carlson er mee weg.

  8. Meneer Manuel het is nog niet te laat. Inplaats van dingen te roepen als “dat gaat jullie niet aan of doet er niet te zake” kom tot inkeer. Wij geloven best dat u geld wilde uitsparen en inplaats van vervangers te regelen die op de loonlijst komen, bedacht van ik zet twee vrijwilligers in en betaal die uit eigen zak. Ik bedoel of u uw vergoeding nu uitgeeft aan dure autos, luxe goederen of een vergoeding dat moet u zelf weten. Het enige wat wij vragen is dat u transparant blijft in alles. Het volk van Curacao is uw werkgever. Als vandaag het volk het vertrouwen opzegt, dan is het zo gedaan met uw baan bij het Curacao huis. Bedenk dat goed. Voor nu zou ik zeggen, zorg inderdaad dat u uw kennis zo snel mogelijk op peil krijgt voor deze functie en wees transparant in alles. Het is een eer om het volk van Curacao te mogen dienen, dus houd dat altijd voor ogen. Voor u het weet zit u treurend thuis te denken aan de periode van welvaart net als velen voor u, dus laat u nooit in met schimmige zaken

  9. @Lei: je kan als prive persoon een factuur sturen (zonder BTW) als het incidenteel is. Je hoeft ook niet ingeschreven te staan bij de KvK.
    Wel even aangeven in je belastingaangifte.

    “…Hoe pak ik het dan aan, als particulier?
    Een factuur sturen als particulier mag niet, maar je mag gelukkig wel een kwitantie maken en dat is erg makkelijk. Jij, als particulier, ondertekent deze kwitantie en verklaart daarmee dat het betreffende bedrijf – jouw klant – de betaling heeft voldaan en de producten of diensten ontvangen heeft.

    Op deze kwitantie moet het volgende staan:

    de naam van het betreffende bedrijf
    de datum van levering
    wat er precies geleverd is geworden
    het exacte bedrag
    jouw naam en handtekening…”

    Bron: https://www.nmanet.nl/factuur-zonder-kvk/

  10. Is volgens de Nederlandse belastingwetgeving schenkbelasting dan van toepassing ?

    Hoe toon je aan dat je broer activiteiten voor je heeft uitgevoerd? Heeft die broer een KvK nummer etc.?
    Een simpel papiertje is echt niet voldoende ( in Nederland in ieder geval…..).
    Wil ik graag weten want ik heb ook broers…..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties