Camelia-Römer: Ik blijf politica | Antilliaans Dagblad

PIN werkt toe naar verkiezingen | Extra

Willemstad – Stoppen is geen optie. Suzy Camelia-Römer blijft politica. De door haar opgerichte partij PIN gaat zich voorbereiden op de verkiezingen van volgend jaar.

Het is dan aan de kiezers om te beslissen over de toekomst van PIN.  Dat heeft Camelia-Römer gisteren gezegd tijdens een persconferentie van coalitiepartij PIN. Deze week is alles gericht op de overdracht van haar portefeuille van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) aan minister Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

Op verzoek van premier Rhuggenaath is zij een week langer in functie gebleven als GMN-minister. ,,We zitten midden in de crisis van Covid- 19, midden in een ramp. Het is onmogelijk om waar ik mee bezig ben in een halve dag over te dragen. Dit is een exceptionele situatie, ver van wat normaal is.”

Camelia-Römer dient haar ontslag in als GMN-minister nu de enige parlementariër voor PIN, Rennox Calmes, heeft gebroken met de partij, maar de zetel meeneemt als onafhankelijk Statenlid. Daarmee verliest de partij een stem in het parlement en de regering de steun van een lid binnen de coalitie in de Staten, want Calmes heeft ook de steun aan de regering ingetrokken.

Juist vanwege dit soort vergaande consequenties is Camelia-Römer er voorstander van om bijvoorbeeld in een regeerakkoord vast te leggen dat een zetel aan de partij toebehoort. Maandag zal zij in een persconferentie ingaan op haar werkzaamheden als minister. Daarna volgt een week van reflectie. Een ding staat als een paal boven water: Suzy Camelia- Römer blijft actief als politica.

,,Ik hou van Curaçao. Niets weerhoudt mij ervan om mijn land te helpen.”

Tijdens de persconferentie gingen PIN-voorzitter Alvin Daal en politiek leider Camelia- Römer nog eens in op de beslissing van Calmes. Beiden benadrukten dat coalitiepartijen afspraken hebben gemaakt op basis van een regeerakkoord en een regeerprogramma. Een Statenlid heeft een eigen mening en volgt niet klakkeloos de standpunten van zijn partij en de regering, maar samenwerken is een voorwaarde. Meningsverschillen worden binnen de partij, maar ook tijdens de vergaderingen van de samenwerkende partijen uitgesproken.

Camelia- Römer: ,,Als je deel uitmaakt van een politieke organisatie dan kan het niet zo zijn dat alleen jouw mening telt en bepalend is. Je voert overleg en zoekt consensus.” Een parlement functioneert niet als elk lid zijn eigen weg gaat. ,,Met 21 meningen komt er nooit een wet”, zegt Camelia- Römer. ,,Als iedereen voor zichzelf in de Staten zit, heb je geen partijen en kandidatenlijsten meer nodig.”

Dan kan het hele systeem met een coalitie en oppositie in feite op de schop. Politiek bedrijven is meer dan voor of tegen stemmen, meer dan een ja of een nee. Daal:

,,Waar ben je het niet mee eens, wat wil je veranderen? Daarover ga je dan in gesprek. In zo’n discussie probeer je een oplossing te vinden, een compromis.” Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens een overleg van de samenwerkende partijen, waaraan Statenleden en ministers meedoen, maar ook hun medewerkers. Daal noemt als voorbeeld de Landsverordening uitzonderingstoestand waar veel onduidelijkheid over was.

Juristen van de Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ) hebben veel van de vragen beantwoord. ,,Rennox Calmes had ook problemen met de wet, maar hij heeft niet deelgenomen aan dat overleg. Hij heeft toen geen gebruikgemaakt van het platform dat bestaat om zijn mening naar voren te brengen”, zegt Daal.

Bron: Antilliaans Dagblad van 25 juli 2020

16 Reacties op “Camelia-Römer: Ik blijf politica | Antilliaans Dagblad

 1. Ik hou van Curaçao. Niets weerhoudt mij ervan om mijn land te helpen.”

  Pinokkio Suzy!

 2. … om bijvoorbeeld in een regeerakkoord vast te leggen dat een zetel aan de partij toebehoort…

  Een regeerakkoord is geen algemeen verbindend voorschrift en elk afspraak over zetels blijft zonder gevolgen.

  Dat hoort ze als jurist te weten.

 3. “Wat men ook van Suzy Römer vindt, ze blijkt een ware krijger te zijn. Voor haar geldt zeker het volgende gezegde:
  Winners Never Quit,
  Quitters Never Win!”
  Ze lijkt een echte nemer te zijn,
  Voor haar lijkt zeker te gelden:
  Geven doe je aan mensen waar je wat terug kan verwachten. Inzetten die je alleen als je er zelf beter van wordt.
  En ze is een familie mens bij uitstek.
  Nooit je fouten toegeven maakt je consequent. En daar hoeft niemand aan te twijfelen.

 4. De Rechtsstaat

  Zelf als zij met de kloten voor het blok zit, heeft zij geen enkel berouw.

  Zag een fragmentje met haar en Mavis Albertina, en het was warempel, zij had even geen weerwoord.

 5. Suzy Suzy met haar platte pannenkoeken gezicht. Suzy meid, je glans is weg, je hebt het verprutst. Het vertrouwen is niet een kwestie van louter woorden. Het heeft met het hart te maken en wordt getoond door jouw daden. Kijk Suzy, het is veel gemakkelijker het vertrouwen van een volk te behouden dan het terug te winnen wanneer het eenmaal verloren is gegaan(Wat nu is gebeurd). Wanneer het volk dus vertrouwen in jouw stelt, beschouw dit dan niet als iets vanzelfsprekends, maar werk er hard aan om deze goede verhouding, die wederzijds zo nuttig is, in stand te houden, wat je ook niet deed. En juist in dit alles heb je gefaald Suzy. Dat de tijd en moeite waard blijken te zijn om dit vertrouwen terug te winnen is helaas voor jou niet meer weggelegd Suzy. Een solide fundament van vertrouwen had noch jij noch andere leden van de regering, dus je bent niet alleen, er volgen nog meer. Als jij zulk een onvoorwaardelijk vertrouwen in het volk stelde, gelooft je dan niet dat het volk op haar beurt vertrouwen in jou had gesteld? Gewoonlijk zullen zij dit ook doen. Maar nu is het over Suusje, over and out. Tapa warda numa. Laat ta malai.

 6. Tico Martina

  Ik heb afgelopen week een kleine middenstander onbaatzuchtig financieel gesteund. Ik heb gevraagd om wc papier te bedrukken met de tronies van Sushi, Maria, Stanley Betriaan, Aalvin Daal, verwarde struisvogel Zita, Emsley Tromp en uiteraard de graaiers top 4 (Sluis, de Geus, Lasten en Martina). Ik zal deze bij de eerst volgende verkiezingen gratis uitdelen. Ik heb een vermoeden dat tante Sushi heel erg favoriet zal zijn!

 7. Knoek-koe

  Het zou van zijn als politici, vooral Ministers hun algehele vermogenspositie zouden markeren op het punt voor Het Ministerschap, en het punt na na het Ministerschap.

  Al was het maar om zichzelf te beschermen tegen de schijn en de roddel van zelfverrijking.
  (Eea in combinatie met het belangenverstrengeling beding!
  Geen familie en vriendjes met deals en posities bevoordelen),

  Maar zeker ook om het publiek openbaarheid te verschaffen over het feit dat je je niet onbeschoft verrijkt hebt met je Ministerschap, door er allemaal smeergelden en deals uit te slepen.

  Dat zou van decency en goede wil getuigen, om deze graad van transparantie en goede wil te tonen

  Helaas, verwacht niet te veel decency van de indecent politici

 8. Konsenshi de Pueblo

  Wat men ook van Suzy Römer vindt, ze blijkt een ware krijger te zijn. Voor haar geldt zeker het volgende gezegde:
  Winners Never Quit,
  Quitters Never Win!

 9. Dios spar nos zou men zeggen .
  Nos bon yu di korsou .

 10. Curacao revisited

  onkruid vergaat niet

 11. Mwhaahhhaaaa
  Suus toch. Je durft wel.

 12. ,,Ik hou van Curaçao. Niets weerhoudt mij ervan om mijn land te helpen.”

  Ha ha ha ha ha ha!

  Vervang ‘Curacao’ en ‘mijn land’ maar door ‘mijn familie’.

  Blij dat deze slinkse zakkenvulster en haar schoothondje Alvin Daal, net zo’n grote parasiet van de overheid’, opgerot zijn.

 13. Het zou toch fijn zijn als politici na het aftreden een soort rapport zouden ontvangen van een onafhankelijke instantie met totaal overzicht welke zaken binnen de termijn en binnen het budget afgehandeld zijn. Derhalve openheid, transparantie. Heb nu werkelijk geen idee wat er door deze pinminister – naast de in de media besproken acties van zelfverrijking – feitelijk gedaan is, heb uiteraard wel een donkerbruin vermoeden..

 14. Deze mevrouw heeft wel lef he, heeft inderdaad een plaat voor haar hoofd, terug komen om haar zakken nog meer te vullen?

 15. ericlapas

  Het schijnt dat 80% van de bevolking katholiek is maar blijkbaar lezen ze de bijbel niet en krijgen ze de verkeerde boodschap van de kerk.

  God heeft de Israëlieten het paradijs op aarde beloofd, het beloofde land maar liet ze 40 jaar door de woestijn dolen, de woestijn generatie, totdat een generatie was die vrij van zonde was.

  Net als in de bijbel behoort deze generatie politici tot de woestijngeneratie en als de kiezer niet genadeloos met hen afrekent zullen we nog 40 jaar door de woestijn blijven dolen.

 16. Niets weerhoudt mij ervan om mijn land naar de kloten te helpen.”zal je bedoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *