Vertraging bij Giro en Ennia | Antilliaans Dagblad

Met het binnenkort aantreden van Doornbosch als nieuwe CBCS-president zal Jardim als financieel-economisch directeur niet langer belast zijn met het toezicht | Extra

Willemstad – Bij twee financiële instellingen waarvoor de noodregeling van toepassing is, Girobank en verzekeringsmaatschappij Ennia, is vertraging ontstaan bij de uitvoering van de noodregeling.

Dat verklaarde interimpresident José Jardim van de Centrale Bank CBCS gisteren. Bij Giro gaat het om de voorgenomen (gedeeltelijke) overname door APC Bank van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao en de eveneens voorgenomen ‘bailout’ door het Land Curaçao. Maar dat is aanzienlijk vertraagd, mede door de coronacrisis, aldus Jardim, die niet kan aangeven wanneer beide trajecten zullen worden voltooid.

,,Dat betekent dat we ook niet kunnen zeggen wanneer de deposanten over hun tegoeden kunnen beschikken.”

Bij Ennia is er iets anders aan de hand. Een rechtszaak in New York om gelden die de Amerikaanse aandeelhouder bij Merrill Lynch, buiten bereik van Ennia, had ondergebracht, was al met succes afgerond. In oktober 2019 is bij het Curaçaose gerecht een aansprakelijkheidsprocedure opgestart tegen aandeelhouders en ex-bestuurders, maar nog altijd is het wachten op de daadwerkelijke inhoudelijke behandeling.

Volgens Jardim proberen de gedaagden de procedure te vertragen, maar CBCS zal niet toestaan dat het rechtssysteem wordt misbruikt.

,,Hopelijk kunnen we spoedig de namen bekendmaken van de nieuwe bestuurders”, aldus de CBCS-topman, verwijzend naar de wijzigingen die onlangs zijn doorgevoerd in zowel de gemachtigde raad van bestuur (directie) als de gemachtigde raad van commissarissen (RvC). ,,Dat zullen personen van binnen de eigen Ennia-organisatie zijn.”

Tegelijkertijd zal worden nagegaan of bepaalde delen van de Ennia-entiteiten mogelijk binnenkort alweer onder de noodregeling uit kunnen worden gehaald. Daar wil de CBCS echter wel zorgvuldig mee omgaan, om niet naar buiten toe de indruk te wekken dat daarmee de herstructurering stopt.

Met het binnenkort aantreden van Richard Doornbosch als de nieuwe CBCS-president zal Jardim als financieel-economisch directeur niet langer belast zijn met het toezicht. Dit komt onder Doornbosch te vallen, zo is in het kader van de doorlopende reorganisatie afgesproken.

Overigens blijft Jardim wel verantwoordelijk voor Resolutie, welke toeziet op escalerende interventie en aanpak van probleeminstellingen zoals Girobank en Ennia.

Bron: Antilliaans Dagblad van 25 juli 2020

12 Reacties op “Vertraging bij Giro en Ennia | Antilliaans Dagblad

 1. Curacao revisited

  “Wachten totdat de bedrijven failliet zijn en dan nooit meer uitbetalen?”
  klopt: laat je opvolger maar met het slechte nieuws komen…

 2. ,,Dat betekent dat we ook niet kunnen zeggen wanneer de deposanten over hun tegoeden kunnen beschikken.”

  Wachten totdat de bedrijven failliet zijn en dan nooit meer uitbetalen?

 3. Curacao revisited

  @Shonfefe : lees vandaag in het AD dat een interne kandidaat CEO wordt bij ENNIA, iemand die zoals jij aangeeft ook onderdeel uit maakt van het probleem. Dit wordt dus helemaal niets

 4. Jardim en aanhang zijn onderdeel van het probleem dus hoe kan deze man ooit benoemd zijn bij de Centrale Bank. Als minister regelde hij ook zaakjes bij Bearing Point waarna hij daar voor enkele maanden in dienst ging .Zou dat iets met een bonus te maken kunnen hebben. Vervolgens ging hij weer terug naar financiën.En werden vervolgens de jaarcijfers door de rekenkamer afgekeurd vanwege “ fictieve” bedragen.

 5. Curacao revisited

  @Trui: waarom ben jij tevreden wat Jardim bij ENNIA heeft klaar gespeeld?

 6. Commissarisen Neetje van der Veen en Philip Martis keurden de 400,000 dollar bonus van een zwaar verlieslijdende Girobank voor Stephen Capone Capella goed, een overboeking die werd uitgevoerd door Neysa Amnesia, en wel naar de moeder van Stephen Capella in Panama met als omschrijving ‘aankoop Avalon software’.

  Of van der Veen, Martis, Capella en Amnesia nu in Bon Futuro zitten?

  Nee, Van der Veen controleert nu de overheid bij de Algemene Rekenkamer en vult zijn zakken met het geven van cursussen, jawel, corporate governance (!).

  Martis betalen we een miljoen per jaar bij de SVB.

  Capella woont nog steeds in zijn riante villa op Zuurzak en heeft daar een SUV van 15 meter voor de deur staan.

  Neysa Amnesia, door CBCS niet integer en niet geschikt bevonden voor een directiefunctie maakten we directeur bij Aqualectra.

  Hoe noemde de eigenaar van Miles cafe in Pietermaai het ook al weer?

 7. Curacao revisited

  “,,Dat betekent dat we ook niet kunnen zeggen wanneer de deposanten over hun tegoeden kunnen beschikken.””
  als onze toppers misschien moeten inleveren op hun inkomen dan hell breaks loose, maar als spaarders geen idee hebben wanneer en of ze hun geld terug zien, is dat geen enkel probleem.

 8. Curacao revisited

  “Overigens verdient Jardim wel een compliment voor wat hij bij Ennia al bereikt heeft en dat hij de bestuurders daar voor de rechter gaat brengen.”
  @Trui: en waarom de willekeur? Waarom worden sommige bestuurders aangeklaagd en Gilbert Martina en Reinald Curiel niet? Waarom ontspringt Jaime Saleh de dans? Dit is gewoon een politiek proces waarbij CBCS een zondebok zoekt, terwijl CBCS al die jaren niet heeft ingegrepen en zelf de belangrijkste reden is voor deze chaos

 9. En Victor Bergisch van Baker Tilly Pikerie dient natuurlijk voor de tuchtrechter (waar hij vaste klant is) en daarna met zijn kantoor voor de civiele rechter gedaagd te worden voor het goedkeuren van de Walt Disney jaarrekeningen van Ennia.

  Victor Bergisch, produkt van KPMG net als Henry Jourdain en Gianni ‘Mob’ Schob, beiden al veroordeeld voor respectievelijk Stanley Betriaans declareren en faciliteren van de grootste witwasoperatie die Curacao gekend heeft.

  Nu Victor Bergisch (Ennia) en Erik van Eps (Giro) nog.

 10. De moeder van Stephen ‘Capone’ Capella alias de Grote Giro Graaier heeft vanuit Panama al een offerte gestuurd naar APC Bank voor haar Avalon software.

  Overigens verdient Jardim wel een compliment voor wat hij bij Ennia al bereikt heeft en dat hij de bestuurders daar voor de rechter gaat brengen.

  Maar waarom doet hij dat niet bij Giro? Daar is op schandelijke wijze gefaald door:

  Stephen ‘Capone’ Capella en Neysa ‘Amnesia’ Isenia (directie)

  Commissarissen Neetje van der Veen en Philip Martis

  Accountant Erik van Eps (EY)

 11. Curacao revisited

  mbt ENNIA:
  “In oktober 2019 is bij het Curaçaose gerecht een aansprakelijkheidsprocedure opgestart tegen aandeelhouders en ex-bestuurders,”
  en waarom worden Gilbert Martina en Reinald Curiel niet aansprakelijk gesteld?

  ,,Dat zullen personen van binnen de eigen Ennia-organisatie zijn.”
  when you are part of the problem, you can’t be part of the solution. Al deze itnerne ENNIA mensen hebben gewoon toegekeken hoe polishouders aanspraken verkwanseld worden en kregen een bonus om hun mond te houden. Moeten wij nu van deze mensen verwachten dat zij opeens integer zijn en opkomen voor de rechten van de polishouders?!

 12. Curacao revisited

  een lang verhaal maar eigenlijk heeft CBCS dus helemaal niets gedaan. Jardim is nu al 2 jaar bezig zonder enige resultaten behalve dat Bob Traa weg is. Waarom houdt CBCS zich niet meer bezig met financieel toezicht ipv adviezen over leningen en schenkingen? Wat zijn de plannen van CBSC om hun salaris niveaus aan te passen obv de ruggenaat norm? Welke lessen trekt CBCS uit het falen van financieel toezicht? Dit stelletje dure amateurs moet zo snel mogelijk ontslagen worden en door DNB vervangen worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *