28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

Burger heeft parlement aan de kant gezet’

Door: Leoni Leidel-Schenk

Verzoekschrift01130213CURAÇAO – “De burger heeft gekozen om het parlement aan de kant te zetten en hun heil te zoeken bij het Openbaar Ministerie”, zo reageert de PAR op de enquête die het OM woensdag aankondigde. “Dit is een signaal dat het parlement niet mag negeren”, aldus Armin Konket van de PAR.

“We hebben nog vers in het geheugen hoe burgers gegroepeerd in Fundashon Akshon Sivil (FAS) het parlement hebben benaderd in maart tot en met april 2012 met hun bezorgdheid over de integriteit van bewindslieden”

, herinnert Konket. “

Daarom is, hoewel te betreuren, te begrijpen dat de burgers in kwestie hebben gekozen om niet meer de weg naar het parlement te nemen.”

Bewaker
Het OM maakte woensdag bekend dat het ministerie het verzoek van FAS heeft ingewilligd om een onderzoek te doen naar wanbeleid en wanbestuur bij Aqualectra, Curoil, Curgas en Refineria di Kòrsou.
De fractie is ook op de hoogte dat de Verenigde Naties een document heeft verstrekt aan parlementen om Behoorlijk bestuur te bewaken en bevorderen.

“Daarom is het opmerkelijk dat in het geval van de overheids-nv’s het niet het parlement is dat naar voren komt als bewaker van Behoorlijk bestuur, maar burgers die de rol vervullen die het parlement zou moeten hebben”

, vindt de fractie.

Vertrouwen

“Het betekent dat het parlement duidelijk haar verantwoordelijkheid niet neemt in dit soort zaken.
Ook betekent het dat burgers onvoldoende vertrouwen hebben in hun vertegenwoordigers en ervoor kiezen om in deze zaken zich te melden bij het OM”

, aldus Konket.

“Het feit dat het OM het verzoek van FAS heeft toegekend om een onderzoek in te stellen is toe te juichen in de zin dat het betekent dat onze democratie functioneert.
Waar het parlement als controleur van de regering heeft nagelaten het wanbeleid en wanbeheer te signaleren, zijn burgers erin geslaagd om het OM in actie te krijgen.
De PAR fractie feliciteert FAS daarom met hun succes.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -