26 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 05:26

PBC | Eén patiënt overlijdt in het CMC, testratio naar vijf procent

Persbureau Curacao Vandaag is er één patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De teller staat nu op 90. Er liggen 106 patiënten in het ziekenhuis van...

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | Met feitenrelaas, transactieovereenkomst en persbericht Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoBurger heeft parlement aan de kant gezet’

Burger heeft parlement aan de kant gezet’

Door: Leoni Leidel-Schenk

Verzoekschrift01130213CURAÇAO – “De burger heeft gekozen om het parlement aan de kant te zetten en hun heil te zoeken bij het Openbaar Ministerie”, zo reageert de PAR op de enquête die het OM woensdag aankondigde. “Dit is een signaal dat het parlement niet mag negeren”, aldus Armin Konket van de PAR.

“We hebben nog vers in het geheugen hoe burgers gegroepeerd in Fundashon Akshon Sivil (FAS) het parlement hebben benaderd in maart tot en met april 2012 met hun bezorgdheid over de integriteit van bewindslieden”

, herinnert Konket. “

Daarom is, hoewel te betreuren, te begrijpen dat de burgers in kwestie hebben gekozen om niet meer de weg naar het parlement te nemen.”

Bewaker
Het OM maakte woensdag bekend dat het ministerie het verzoek van FAS heeft ingewilligd om een onderzoek te doen naar wanbeleid en wanbestuur bij Aqualectra, Curoil, Curgas en Refineria di Kòrsou.
De fractie is ook op de hoogte dat de Verenigde Naties een document heeft verstrekt aan parlementen om Behoorlijk bestuur te bewaken en bevorderen.

“Daarom is het opmerkelijk dat in het geval van de overheids-nv’s het niet het parlement is dat naar voren komt als bewaker van Behoorlijk bestuur, maar burgers die de rol vervullen die het parlement zou moeten hebben”

, vindt de fractie.

Vertrouwen

“Het betekent dat het parlement duidelijk haar verantwoordelijkheid niet neemt in dit soort zaken.
Ook betekent het dat burgers onvoldoende vertrouwen hebben in hun vertegenwoordigers en ervoor kiezen om in deze zaken zich te melden bij het OM”

, aldus Konket.

“Het feit dat het OM het verzoek van FAS heeft toegekend om een onderzoek in te stellen is toe te juichen in de zin dat het betekent dat onze democratie functioneert.
Waar het parlement als controleur van de regering heeft nagelaten het wanbeleid en wanbeheer te signaleren, zijn burgers erin geslaagd om het OM in actie te krijgen.
De PAR fractie feliciteert FAS daarom met hun succes.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties