31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Budget- en communicatietraining voor bursalen | Antilliaans Dagblad

Stichting WeConnect

Willemstad – Er komen vanaf september speciale trainingen in budgetbeheer en communicatie voor studenten van alle niveaus en studierichtingen uit Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

De Papiamentstalige trainingen die de 1,5-meterrichtlijn respecteren zijn een gezamenlijk initiatief van Duwo, de organisatie die studentenhuisvesting regelt, en de stichting WeConnect die gespecialiseerd is in het verbinden van Nederland met de eilanden overzee.

Beide organisaties geven te kennen zeer begaan te zijn met het lot van de Caribische studenten in Nederland. De trainingen beogen studenten te ondersteunen bij hun nieuwe bestaan in Nederland. Tanja Fraai van WeConnect:

,,Wij stellen graag onze faciliteiten voor training ter beschikking aan de Caribische studenten, omdat wij maar al te goed weten hoe lastig het is als je net begint te studeren en tegelijkertijd op jezelf moet gaan wonen.”

De budgettraining ‘Ban Manehá Sèn/Laten we geld beheren’ bestaat uit een viertal bijeenkomsten in september, december, maart en juni, en zal worden verzorgd door jonge professionals, afkomstig van de eilanden. De bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Doel van de training is studenten leren met geld om te gaan. Fraai:

,,Studenten hebben vaak last van stress, onder meer omdat ze geen controle hebben over hun inkomsten en uitgaven.” Met behulp van het softwareprogramma Excel leren zij op eenvoudige wijze hun financiën te beheren.

Overigens zal accountant Judeska Alleyne van WeConnect de kennis en vaardigheden van de jonge cursusleiders aanscherpen tijdens een train-de-trainersessie in de aanloop naar de bijeenkomsten.

Om te leren praten over wat er omgaat in hun hoofd en hart kunnen de studenten zich aanmelden voor de training ‘Ban Papia/Laten we praten’. De cursus is gericht op het geestelijk welzijn van de jongeren. In de praktijk blijkt de overstap naar Nederland voor sommigen behoorlijk lastig. Eenzaamheid ligt op de loer. Iris Visser van Duwo zegt hierover:

,,We willen jongeren een veilige omgeving bieden, ze uitnodigen om te praten. Dat hoeft niet altijd te gaan over problemen. Gewoon een uitlaatklep hebben is al prettig. Het kan voorkómen dat de student straks eenzaam op zijn studentenkamer zit te verpieteren.”

Overigens is de communicatietraining nog volop in ontwikkeling. Naar verwachting zal in het najaar worden gestart, om te beginnen in Amsterdam en Den Haag. Ook deze training zal worden verzorgd door Antilliaanse professionals die de taal en de cultuur van de studenten goed kennen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Ze kunnen ook voor kiezen om een filmpje te tonen van studenten die uit andere windstreken komen die onder bruggen, viaducten en in tenten moeten slapen omdat voor hen niets geregeld is..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -