25 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

Strenge maatregelen Sint Maarten tegen verspreiding | Antilliaans Dagblad

Strenge maatregelen Sint Maarten tegen verspreiding

Philipsburg – In een reeks vergaderingen op vrijdag 24 juli van de technische staf en afgelopen maandag met de Raad van Ministers van Sint Maarten en de Franse tegenhangers, werden de huidige ontwikkelingen op het gebied van Covid-19 besproken, evenals de verdere stappen die genomen moeten worden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Tijdens de bijeenkomst van maandag met premier Silveria Jacobs van Sint Maarten en préfète Sylvie Feucher van Saint Martin, werd door beide partijen afgesproken dat na verdere evaluatie deze week, vervolggesprekken zullen plaatsvinden. Feucher zei dat ze overweegt de interne controles opnieuw in te voeren om de verspreiding van het virus beter onder controle te houden.

Kort daarna ontmoette de Raad van Ministers ook de president van Saint Martin Daniel Gibbs en zijn delegatie van vicepresidenten van de Collectivité Saint Martin om de Covid-19-ontwikkelingen verder te bespreken en updates uit te wisselen over de toename van actieve gevallen aan beide zijden van het eiland.

Besproken werden maatregelen die moeten worden genomen om de gezondheid van de bevolkingen te garanderen, evenals de beoordeling van de mogelijkheid om de bestaande maatregelen verder te synchroniseren om de verdere verspreiding van het virus over het hele eiland tegen te gaan.

Ook zijn de gezamenlijke inspanningen tussen Collective Prevention Services (CPS) en het Agence Régionale de Sante Occitanie (ARS) besproken om de oorsprong van en de strategie voor het opsporen van nieuwe gevallen aan beide zijden van het eiland te bespreken en te delen.

De regering van Sint Maarten heeft aangegeven enkele van de strengere gezondheidsprotocollen en maatregelen weer in te voeren, zoals sociale afstand op openbare plaatsen en het verplichte gebruik van mondkapjes in het openbaar, evenals een maximumaantal vaste gasten in gesloten ruimtes.

Premier Jacobs gaf ook updates over de Multidisciplinaire Taskforce en Handhavingsteams die de situatie zouden blijven monitoren, evalueren en de regering adviseren over de beste praktijken die nodig zijn om de piek in het aantal besmettingen snel weer te laten dalen. Verplicht gebruik van een mondkapje wordt vanaf deze week ook afgedwongen op Saint Martin.

De regeringen van Sint Maarten en Saint Martin maken zich ook zorgen om bezoekers uit Saint Barths, dat de grenzen heeft heropend voor bezoekers uit de Verenigde Staten. In het licht hiervan gaven de vertegenwoordigers van Saint Martin aan dat Amerikaanse reizigers die Saint Martin via Saint Barths willen bezoeken, 14 dagen in Saint Barths moeten zijn voorafgaand aan hun geplande aankomst op Saint Martin.

Ook moeten deze bezoekers een negatief PCR-testresultaat kunnen aantonen. Sint Maarten heeft ook zijn maatregelen aangepast waardoor bezoekers uit Saint Barths nu ook een negatieve PCR-test nodig hebben. Deze bezoekers zullen tijdens hun verblijf ook worden gemonitord.

Beide partijen hebben Covid-19-statistieken uitgewisseld, waaruit blijkt dat het aantal besmettingsgevallen is gestegen en dat er sprake is van lokale transmissie. Samenwerking tussen beide zijden van het eiland is belangrijker geworden gezien de vrije bewegingsvrijheid aan beide zijden.

Terwijl president Gibbs zijn zorgen uitte over de heropening van Sint Maarten voor de Amerikaanse vluchten in augustus, benadrukte de regering van Sint Maarten dat er voorbereidingen zijn getroffen om dit op een gecontroleerde manier te laten gebeuren.

Deze voorbereidingen omvatten verplichte PCR-tests die niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst op Sint Maarten, meer temperatuurcontroles en meer medisch personeel op de luchthaven, ook ter ondersteuning van CPS. De regering zal ook doorgaan met het evalueren van de capaciteit van het gezondheidszorgsysteem om de huidige uitbraak aan te pakken.

De vergaderingen waren over het algemeen positief, zo laat de regering van Sint Maarten weten. Regeringsfunctionarissen van beide kanten van het eiland hebben beloofd verder onderzoek te doen en te werken aan de mogelijkheid om de testcapaciteit aan beide zijden snel te vergroten door een gezamenlijk verzoek bij de Europese Unie in te dienen voor Covid-19-financiering.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -