33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Boedelscheiding gaat te langzaam

HomeNieuwsBoedelscheiding gaat te langzaam

 

Algemene Rekenkamer

DEN HAAG — De boedelscheiding van de voormalige Nederlandse Antillen verloopt te traag. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in haar oordeel over het jaarverslag voor 2011 van het ministerie van Koninkrijksrelaties dat gisteren met de jaarverslagen van andere ministeries aan de Tweede Kamer is aangeboden.

De Algemene Rekenkamer constateert dat het ministerie zijn beleid en gerelateerde uitgaven op vrijwel alle punten goed onderbouwt en verantwoordt, maar dat er weinig vooruitgang is geboekt bij de boedelscheiding. De commissie ‘Inventarisatie en waardering boedel van de Nederlandse Antillen’ is pas dit jaar bezig is met het bijwerken van de boedelbalans naar de stand op 9 oktober 2010. Een vereffeningscommissie adviseert de betrokken landen over financiële vorderingen over en weer.

Wij constateren dat de vereffening van de boedelscheiding traag verloopt. Verder merken wij op dat de vereffeningscommissie de vereffening zal baseren op de geactualiseerde boedelbalans en niet op de jaarrekeningen van de landen. Wij bezien in 2012 of de boedelbalans een toereikende basis vormt voor de vereffening”, aldus de Rekenkamer.

In de jaarrekening wordt de late benoeming van de vereffeningscommissie genoemd als oorzaak voor de vertraging.

De vereffeningscommissie heeft in 2011 oude rekeningen afgedaan, vorderingen toegevoegd aan de (geactualiseerde) boedelbalans en enkele zaken ter nadere beoordeling aan de betreffende ministers binnen het Koninkrijk voorgelegd. Vele zaken zijn, na controles, inmiddels afgehandeld. Wel zijn er enkele duizenden vorderingen van voormalige ambtenaren in dienst van het land Nederlandse Antillen ingekomen. Deze worden onder verantwoordelijkheid van de landen zelf (en dus niet van de vereffeningscommissie) uitgezocht”, schrijft het ministerie.

Stichtingen De Rekenkamer vindt verder dat de uitgaven aan de stichtingen Antilliaanse Mede Financieringsorganisatie (Amfo) en Fondo Desaroyo Aruba (FDA) beter verantwoord moeten worden.

We constateren, evenals vorig jaar, dat de minister in 2011 onvoldoende inhoudelijke informatie over de besteding van de subsidies heeft opgevraagd bij FDA en Amfo. Er is beperkt actie ondernomen om het toezicht op de voortgang van projecten van FDA en Amfo te verbeteren. Daardoor kan de minister de Tweede Kamer onvoldoende informeren en kan zij zich niet verantwoorden over de geleverde prestaties van de stichtingen”, oordeelt de organisatie.

In een reactie op het advies van de Rekenkamer schrijft minister Liesbeth Spies dat de wijze van rapportage veranderd zal worden om de resultaten zo beter te kunnen beoordelen. Met de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen worden vergelijkbare afspraken gemaakt. Overigens loopt de Nederlandse financiering van projecten door de Amfo dit jaar ten einde. De organisatie maakte gisteren bekend dat er nog niet door de Curaçaose en Sintmaartense overheid gereageerd is op het verzoek van de Nederlandse regering om de financiering over te nemen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties