26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Oogartsen sceptisch tegenover Misión Milagro

HomeNieuwsOogartsen sceptisch tegenover Misión Milagro

 

WILLEMSTAD — De Vereniging Oogartsen Curaçao (VOC) reageert in een persbericht verbaasd op het humanitaire medische programma Misión Milagro, dat ook zijn diensten aan Curaçao gaat aanbieden. Het programma, dat belangeloos oogoperaties uitvoert, wordt nergens ter wereld erkend als een medisch bevoegde instantie, behalve in Venezuela en Cuba.

De acht oogartsen vernamen het voornemen uit de media. Net als het nieuws dat Curaçao een lange wachtlijst kent voor oogaandoeningen. Tijdens de persconferentie woensdag zei minister Jacinta Scoop-Constancia (MFK) dat tussen de 8000 en 9000 patiënten een oogbehandeling moeten ondergaan.

Naast de duizenden mensen, die al onder behandeling van onze eigen oogartsen zijn, zou dit dus betekenen dat ten minste een op de vijf inwoners van Curaçao een ernstige oogaandoening heeft”, stelt de VOC.

De vereniging vraagt zich af op welk onderzoek deze cijfers gebaseerd zijn. Sinds het openstellen van de oogheelkundige zorg voor PP-patiënten, overigens na langdurig aandringen van de Vereniging Medisch Specialisten in juli 2010, hebben de oogartsen reeds vele honderden operaties verricht bij PP-patiënten, die daarvoor inderdaad een beperkte toegang tot de zorg hadden. Dit geldt ook voor vele overige specialismen.

Volgens de VOC leidt dit tot de vraag of de regering ook voornemens is om in de toekomst andere patiënten naar het buitenland te sturen, bijvoorbeeld voor prostaatoperaties, knie- of heupoperaties? Ook vraagt de vereniging zich af of de regering enig zicht heeft op de klinieken waar de patiënten naartoe zullen worden gestuurd en of deze klinieken voldoen aan de eisen zoals die in de Curaçaose wetgeving vastgelegd is.

Risico

Volgens de VOC brengt medisch handelen altijd een risico op complicaties met zich mee. De door een complicatie getroffen patiënt moet wellicht nog meerdere malen voor nabehandeling terug naar de kliniek waar hij is geholpen.

Of heeft de regering overleg gehad met de lokale specialisten om te kijken of deze opvang alhier mogelijk is?”, aldus de VOC.

De lokale oogartsen vragen zich af of de regering zich ervan bewust is dat een zeer groot deel van het geld dat in de gezondheidszorg wordt gebruikt, terugstroomt in onze economie in de vorm van premies, belastingen, salarissen, investeringen en al hetgeen de werkers in de zorg uitgeven aan kosten voor levensonderhoud.

Andere vragen, die de VOC voor de overheid heeft, hebben betrekking op het verlies aan inkomsten door medische uitzending.

“Heeft de regering erbij stilgestaan dat het helpen en opereren van patiënten buiten ons eiland tevens kan betekenen dat zowel de werkers in de gezondheidszorg als de ziekenhuizen hierdoor aanzienlijk aan inkomsten gaan verliezen en is de regering erop voorbereid dat dat kan leiden tot verlies van werkgelegenheid en toenemende tekorten voor onze toch al noodlijdende ziekenhuizen?”

Minvermogenden hebben sinds jaar en dag recht op gratis medische zorg middels de PP-kaart. Ondanks deze wettelijke garantie zijn er toch mensen die kennelijk geen toegang hebben tot medische zorg.

De VOC vraagt zich af wat de onderliggende redenen zouden kunnen zijn.

Zouden het niet onwetendheid, armoede of anderszins slechte sociale omstandigheden zijn waardoor het de patiënten niet lukt tijdig een dokter te bezoeken? Of wordt mensen wellicht een PP-kaart geweigerd omdat ze teveel inkomen hebben, maar ook een aandoening waarvan zij de behandeling niet zelf kunnen bekostigen? Is de regering zich ervan bewust dat sinds haar aantreden het busgeld dermate hoog is geworden dat dat een extra belemmering kan zijn om naar de dokter te gaan?”, aldus de VOC.

Verder vraagt de beroepsgroep zich af of de regering, alvorens te besluiten met Misión Milagro in zee te gaan, pogingen heeft gedaan om in samenwerking met de lokale oogartsen en de lokale klinieken de problemen te inventariseren en zonodig te komen tot een inhaalprogramma?

Tot slot wil de groep de regering complimenteren met het feit dat zij een oplossing heeft gevonden voor een deel van de ziektekosten van op ons eiland verblijvende illegalen, zodat deze kosten tenminste niet meer vallen onder de exploitatiekosten van het St. Elisabeth Hospitaal.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties