WILLEMSTAD — Het voortbestaan van geneesmiddelenimporteurs komt in gevaar als de overheid de maximale mark-up van deze sector verlaagt. Dat stelt de Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) in een persbericht. Voor sommige importeurs zal dit de nekslag betekenen, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid en voor de levering van medicijnen, aldus de VIPP.
Per 1 juli past het kabinet de winstmarges (mark-up) van importeurs van geneesmiddelen aan naar 20 procent. Volgens de regering moeten de kosten drastisch naar beneden. De kosten van geneesmiddelen slokken 25 procent van de gezondheidsbegroting op. De VIPP heeft zich altijd begripvol opgesteld tegenover de besparingsmaatregelen van de overheid. Echter, de ideeën die door de belangenvereniging zijn aangedragen om snel en effectief een reeks besparingen door te voeren, zijn door de overheid in de wind geslagen.
“Dat bevestigt de indruk, die ook leeft bij andere belangengroepen, dat de regering formeel wel met partijen om tafel zit, maar toch de eigen plannen doorvoert en geen boodschap heeft aan de inbreng van de sector”, aldus VIPP.
Ernstige gevolgen
De kosten van geneesmiddelen moeten met de helft omlaag. Volgens de regering wordt er bij de bezuinigingsmaatregelen rekening gehouden met aspecten als toegankelijkheid, beschikbaarheid en de financiële beheersbaarheid. Onder de noemer ‘kwaliteit’ zou er worden gekeken naar de effectiviteit van de bedrijfsvoering, de communicatie en de fysieke omgeving. Doordat de regering de begrippen ‘mark-up’ en ‘winstmarge’ door elkaar husselt, gaat straks het mes er diep in bij de circa twaalf importeurs van geneesmiddelen die Curaçao kent, zegt de VIPP.
De mark-up is het verschil tussen inkoop en verkoop. Slechts een deel ervan is de winstmarge, want het overgrote deel is bestemd voor de bedrijfsoperatie, personeelskosten, maar ook opslag, distributie (naar de apotheken), financiën en administratie.
“De overheid heeft eenzijdig en zonder nulmeting besloten de mark-up te verlagen van 37 naar 20 procent, waarbij de kwaliteit van de voorzieningen wordt genegeerd. De regering wil coûte que coûte in één keer 47 miljoen gulden op jaarbasis bezuinigen om tegemoet te komen aan de begrotingseisen van het College financieel toezicht. Bij dit besluitvormingsproces, dat gekenmerkt wordt door een pakket aan ondoordachte en voor de VIPP niet aantoonbaar onderbouwde maatregelen, gaat de regering eraan voorbij dat hier straks behalve de importeurs en de apotheken dus ook de burgers en patiënten op Curaçao het slachtoffer van worden. De regering zet zo de veiligheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg en de geneesmiddelenvoorziening op het spel”, aldus de VIPP.
De belangenvereniging heeft zelf een accountantskantoor ingeschakeld om onderzoek te doen naar de financiële gevolgen van de bezuinigingsmaatregel. Ook heeft de VIPP een advocaat in de armen genomen. De gang naar de rechter ligt in het verschiet.
Bron: Amigoe