Blog Arthur Donker | Regeren is visie hebben

Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Een goede vriend van mij was ooit mentor van de beursalen in Nederland en die vertelde mij verhalen die jouw haren op je hoofd recht overeind doen staan. Aangezien ik dat probleem niet heb zijn die verhalen mij wel bij gebleven. Buiten het feit dat ze nooit van budgettering hebben gehoord en de seksuele vrijheid die ze opeens hebben waardoor er een hele wereld voor ze open gaat, komt het probleem van heimwee, culture shock en discipline bij kijken wat ook iets vreemds is voor onze tropenkids.

 

Elk land met een beetje visie probeert te raden , want dat is het uiteindelijk, welke professionals ze in de toekomst nodig zullen hebben.

Eist de gemeenschap meer verpleegsters in de toekomst omdat er een nieuw ziekenhuis komt?
Hebben we meer operatie zusters nodig, of techneuten die een MRI kunnen repareren en niet gaan zitten experimenteren en na 6 maanden ons komen vertellen dat ze er niet uit komen en een nieuwe moeten aanschaffen terwijl alles wat we al die tijd nodig hadden was een V snaar bijvoorbeeld.

Of zogenaamde journalisten wat wij nu hebben, die de grootste nonsens ’s morgens op de radio uitkramen en zo nodig hun domme mening moeten geven tijdens een nieuwsuitzending.

Allemaal experts en techneuten die op populariteit draaien niet op kennis.
We hebben op allerlei terrein genoeg experts hier op deze klip, maar echte mensen die hun stof kennen en ook ervaring in de materie hebben die zijn ver te zoeken.

Ga naar elk gouvernementsgebouw zie je dat een tijdelijke oplossing van een probleem gelijk een permanent oplossing wordt, als is het maar een plafondplaat wat mist, we plakken daar een A-4 over en het probleem is permanent opgelost.

Wij sturen beursalen naar Nederland zonder echt te weten wat we in de toekomst nodig zullen hebben, we houden een speech om ze voor te bereiden op wat ze daar zullen gaan meemaken, we praten ze suf en laten ze los.

De trotse ouders die zien het wel zitten, want die zijn allang blij dat hun kind gaat studeren in de hoop dat als ze terug komen dat hij of zij een betere toekomst zal hebben en steken zich in de schulden om dat te kunnen geven.

Volgens de mentor die ik zo vaak gesproken heb, liggen de cijfers van de kinderen die al in het eerste jaar afhaken zo hoog dat het gewoonweg schandalig is om de ouders niet te waarschuwen dat de kinderen niet het niveau hebben om in Nederland mee te kunnen draaien.

Niet alleen discipline etc. maar vooral niet genoeg beheersing van de Nederlandse taal.
En dan zullen we het niet over hebben over de meisjes die binnen drie maanden zwanger raken omdat ze niet met de vrijheid om kunnen gaan.

Er zijn talloze beursalen die het wel gehaald hebben die keihard gewerkt hebben om hun doel te bereiken en vooral de eerste kerst en oud en nieuw ook depressief in een kamertje 3 hoog hebben zitten huilen omdat ze heimwee en het stervens koud hadden maar er toch doorheen zijn gekomen, zeker weten.
Als die terug komen en een goede baan krijgen worden ze als “Makamba Pretu” door hun eigen collega’s beschouwt omdat ze discipline hebben geleerd en volgens de regels werken en niet zo laks zijn als de rest.

Ze worden gelijk als paria’s beschouwd en worden door de rest verbannen en raken geïsoleerd omdat ze benijd worden omdat ze wél de promotie krijgen en vooruit komen in het bedrijf terwijl als ze in Nederland gebleven waren het dubbele konden verdienen en zij terug zijn gekomen uit idealistische overwegingen.

Ik ben benieuwd of de SSC de cijfers durft te publiceren van de studenten die al in ‘t eerste jaar afhaken en ook de redenen waarom en hoe ze bepalen welke studies voorrang krijgen met als doel de toekomstige behoefte op de arbeidsmarkt te vullen.

Wij hadden het geluk dat wij de studie van onze dochter zelf konden betalen met alles er op en er aan ook iedere schoolvakantie naar huis kon komen en dat ze ook Cum laude is geslaagd.

De opoffering was groot maar het was de moeite waard en ben ik blij om dat wij dat gedaan hadden.
Ze doet het heel goed in Holland en is gelukkig en dat is alles wat je als ouder wilt hebben.
Ik blijf lachen op deze klip want wij blijven net als renpaarden vooruit rennen met kleppen voor onze ogen en kunnen alleen maar vooruit kijken en worden door een bus van de zijkant aangereden omdat wij die niet aan zien komen.
Arthur Donker

5 Reacties op “Blog Arthur Donker | Regeren is visie hebben

 1. Fred de Haas

  Het wordt de hoogste tijd dat de onderwijstaal Engels wordt. Het Nederlands zal altijd een wezensvreemde taal blijven voor de Papiamentstalige spreker. Bovendien hebben veel onderwijzers/leraren een hekel aan het Nederlands vanwege het koloniale verleden.
  Het Engels is voor de Antillen neutraal. Taalkundig is het Engels ook heel aansprekend omdat het tienduizenden Romaanse woorden bevat waar een Papiamentstalige geen moeite mee zal hebben.
  Wat de heer Donker beschrijft is al tientallen jaren aan de gang en zal ook zo blijven als de onderwijstaal Nederlands blijft.

 2. Arthur schreef ” Volgens de mentor die ik zo vaak gesproken heb, liggen de cijfers van de kinderen die al in het eerste jaar afhaken zo hoog dat het gewoonweg schandalig is om de ouders niet te waarschuwen dat de kinderen niet het niveau hebben om in Nederland mee te kunnen draaien.”

  Dit komt omdat ze de taal Nederlands niet goed beheersen.

  Vroeger warren de percentage afgestudeerden Antillianen in Nederland veel hoger dan nu. Het verschil was dat men vroeger op de basisschool meer nadruk leg op taal en rekenen. De dag begin met de Nederlandse taal daarna krijgt je 10 vragen, daarna moet je woordjes en synoniemen schrijven om thuis te leren de volgende dag krijgt je een toets hierover en elke week maakt je gegarandeerd drie opstel.

  De basisschool van nu is een soort kinderopvang geworden, kinderen van nu hebben geen rolmodel, de rolmodel die ze hebben is hun criminele buren of wat ze zien in films en zo willen ze ook worden om snel aan geld te komen.

 3. Chaos regeert.
  En niemand die wat aan doet.

 4. ericlapas

  Hij begint terecht met, Een goede vriend van mij was ooit mentor. Dit verhaal is een beetje achterhaald. De cultuurshock is niet zo groot meer en seksueel moraal helemaal niet, we zien tegenwoordig scholieren in uniform op facebook in de gymlokaal sex bedrijven. Sommige studenten zijn soms vaker in Nederland met vakantie geweest of hebben familie in Nederland.
  Er zijn ouders die geen afscheid op HATO nemen maar mee vliegen tot Schiphol. Ik ben geen voorstander om studiebeurzen alleen op basis van de behoefte aan bepaalde professionals te verstrekken. De meeste leerlingen hebben al vanaf de middelbare school of daarvoor al een voorkeur of aanleg voor een bepaalde studie. Wij moeten niet meer klein denken, met een opleiding kan je overal terecht niet alleen op Curaçao.

 5. helaas, dit verhaal klopt als een bus..geen speld tussen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *