Opinie | Referendum: een keuze voor een rechtsstaat of een mafiastaat

Opinie mr. George Lichtveld | Persbureau Curacao

KFO blijft maar doordrammen voor het laten houden van een referendum. Dat recht hebben zij, zo zit onze democratie nu eenmaal in elkaar. Het is alleen maar betreurenswaardig dat zoveel tijd en energie wordt gestopt in een volstrekt nutteloos projekt dat uiteindelijk geen enkele toegevoegde waarde zal opleveren voor de maatschappelijke- en staatsrechtelijke ontwikkeling van ons land.

Dit omdat het gaat om een referendum met verholen bedoelingen dat de bevolking blijkbaar de bizarre keuze zal voorhouden om hetzij te kiezen voor (a) het voort zetten van ons staatsrechtelijke regime langs de lijnen, uitgangspunten en principes zoals die thans worden gehanteerd, of te kiezen voor (b) een proces voor meer autonomie op justitieel- en financieel gebied. Belangrijk is om te beseffen dat de laatst genoemde optie voor niemand voordeel biedt dan alleen maar voor corrupte politici met hun trawanten al dan niet aangestuurd door de drugskartels. Dat is de enige doelgroep die geen toezicht wil.

Het gaat dus om een strategische zet waarvoor de heren KFO legitimatie zoeken door middel van een volkstelling. De arme eenvoudige burger heeft geen besef hoe erg hij wordt misbruikt ten voordele van diegenen die enkel de vrije hand willen hebben in het uitvoeren van de door hen beoogde opportunistische praktijken.

Hoe dan ook, in haar verwoede pogingen om haar zin door te drijven maakt KFO ons nog steeds niet duidelijk waarom het ontdoen van het wakende Nederlandse oog ten voordele strekt van ons bestuurlijk vermogen.

Volgens KFO valt het land Curacao blijkbaar niet goed te besturen zolang er sprake is van vormen van hoger toezicht door het Koninkrijk en zolang Curacao bepaalde bevoegdheden op justitieel- en financieel gebied moet delen met andere landen binnen het Koninkrijk.

Zo vindt KFO dat de ‘ernstige problemen op gebied van de veiligheid’ blijkbaar niet adequaat kunnen worden aangepakt zolang niet ieder van de landen over een eigen procureur-generaal beschikt. Te gek voor woorden. Die stelling staat overigens lijnrecht tegenover de wereldwijd waaneembare trends naar grotere, vaak grensoverschrijdende integratie van justitiele medewerking en financieel toezicht.

Steeds meer bestaat de neiging om escalatie-procedures op te zetten (procedures die het mogelijk maken om in beroep te gaan bij een hoger bevoegdheidsniveau) hetgeen met zich mee brengt dat uiteindelijke besluiten in handen worden gelegd van authoriteiten die het nationaal niveau overstijgen.

Graag had ik KFO willen zien uitleggen waarom een met St. Maarten gedeelte PG de slagvaardigheid voor de aanpak van onze veiligheidsproblematiek zou beknotten. Ook had ik graag uitgelegd gekregen waarom een met St. Maarten gedeelde Centrale Bank ten nadele strekt van het monetaire beleid van Curacao. De Eastern Caribbean Bank fungeert als monetaire authoriteit voor 8 verschillende Caribische eilandsstaten, het concept is dus niet vreemd noch nadelig anders waren deze 8 landen er allang mee gestopt.

Bovendien, laten we wel wezen, financieel hoger toezicht zal nooit helemaal uitgebannen kunnen worden, Curacao zal zich altijd moeten houden aan internationale monetaire verdragen en rekening moeten houden met instituten zoals de IMF en de Wereldbank.

De door KFO gebruikte argumenten slaan dus nergens op , zijn tegendraads met de wereldtrends die juist zoeken naar samenwerkingsverbanden ookal brengt dat met zich mee dat een bepaalde mate van autonomie moet worden ingeleverd. Daar is ook niets op tegen, kijk maar naar de EU.

Cartoon Pa Stechi

Het referendum dient duidelijk een ander doel. Wat dit ook moge zijn, afbouw van hoger toezicht zal fataal zijn voor ons land. Zolang wij geborgen zijn binnen het beschermende juridische raamwerk van het Koninkrijk hebben wij overlevingskansen.

Zie hoe dankzij het recente resolute optreden van onze gouverneur in haar hoedanigheid van koninkrijksorgaan, zij in staat is geweest ons land op het nippertje te redden uit de greep van een groep destruktieve separatisten gesteund door opportunistische overlopers.

Als ooit het Statuut zijn waarde heeft bewezen dan was het toen wel. Buiten het bevoegdheidsgebied van het Statuut zullen wij overgeleverd zijn aan de grillen van de drugskartels en hun stromannen. Alleenstaand en zonder vormen van hoger toezicht is Curacao zeer kwetsbaar.

In een artikel van de Amigoe editie van 24 maart 2017 wordt erop gewezen dat in een recent rapport van de Amerikaanse State Department Curacao omschreven wordt als een doorvoerhaven voor drugs. Het rapport stelt dat wit-was-organisaties hun voordeel doen met de beschikbaarheid van de Amerikaanse dollar, de off-shore sector, de vrijhandelszones, de containerhaven de olie-terminal en de aanwezigheid van resorts en casinos. Tot zover het rapport.

Curacao is dus een zwaar risico-gebied met aanlokkelijke condities voor de georganiseerde misdaad. De kans dat wij verder kunnen afglijden is dus rieel aanwezig. Curacao zou juist haar banden met de financiele- en justitiele toezichthoudende instanties sterker moeten aanhalen wil het kunnen overleven.

Alleen dan bestaat er kans om de korruptie uit te bannen. Zij die echt van dit land houden zeuren niet over het inleveren van een stukje autonomie, maar kijken, net als alle EU-landen, naar het belang dat deze offerworp oplevert voor ons voortbestaan. Om voormelde redenen hoop ik dat de Regering niet zal ingaan op het verzoek voor het houden van een referendum.

Doet de regering dit toch dan rust op hen de zware verantwoordelijkheid en de plicht het volk grondig te informeren over de gevolgen die er kleven aan het schrikwekkende scenario dat KFO voor ons land in petto heeft.

GEORGE LICHTVELD,

Curacao

9 Reacties op “Opinie | Referendum: een keuze voor een rechtsstaat of een mafiastaat

 1. Fred de Haas

  Juiste analyse van George Lichtveld. Zo’n referendum moet er natuurlijk NOOIT komen.
  Als hoger opgeleiden al niet weten wat ‘consensuswetten’ inhouden en wat voor bescherming deze bieden tegen bestuurlijke uitwassen, hoeven we er niet op te rekenen dat de gewone man doorheeft dat ie met een ‘ja’ voor zo’n referendum de puinhopen van Curaçao wordt ingestuurd.

 2. Abraham Mossel

  de bekende gedrochten vam de MFK/KFO/Reforma peppie&kokkie Gerrit de Raaf en niet te vergeten de hufter en zakkenvuller Douwe Boersema, blijven het land curcrim destabiliseren en terorriseren met hun misselijke en verradelijke praatjes/ smoesjes, we gaan oplossingsgericht als oppositie mee werken. dag later Romer CVD krijgt eeuwige uitkering, 2 uur later nieuwe aanslag op onze democratie aanvraag (kut en hopeloos ) referendum. Lekker mee werkend zou ik zo zeggen, nog een week of twee dan ga je voor een jaar of drie het hok in gerrit de konjo.

 3. dat hele advocaten kantoor is maffia..
  je zou je kapot schamen als je daar moest werken.
  Wanneer duikt het OM eens in dat kantoor?

 4. Las in de krant dat Peppie geprobeerd heeft 2 criminelen vrij te krijgen die ‘s nachts op Koraal Tabak reden, door de politie werden aangehouden, verzet pleegden en die vervolgens wapens bleken te dragen.

  Peppie vond dat onvoldoende reden voor een doorzoeking van hun auto waarin nog veel meer wapens werden gevonden. Vrijspraak, rechter!

  Uiteraard lachte de rechter Peppie vierkant uit.

 5. De KFO, die een bepaalde groep burgers probeert wijs te maken dat onafhankelijkheid het beste voor hun is.
  Deze onwetende mensen, beseffen niet dat het precies zo gegaan is in Venezuela.
  veel beloven en kleine extraatjes geven doet deze groep denken dat het in hun belang is.
  Eenmaal aan de macht zal deze maffiakliek zichzelf verrijken ten koste van deze burgers.
  dan hebben ze de alleenheerschappij zoals Maduro nu ook heeft.
  De armoe en ellende zal dan alleen maar groter worden.
  Het is zo jammer dat ze dat niet kunnen inzien…
  ze zetten hun handtekening bij het kruisje en teken hun doodvonnis.
  deze groep moet nu en voor altijd de mogelijkheid krijgen op goed onderwijs.
  En laat ze in het onderwijs ook het vak maatschappijleer geven.
  Want de kennis hierover is echt belabberd.

 6. puur eigen belang van het duo dat hun advokatuur heeft mogen behalen op de kosten van de belasting betalende burger-Hebben deze bloedzuigers hun schulden al afgelost?

 7. Ach, Peppie van het domme duo Peppie en Kokkie, die hun zakken vullen met het verdedigen van de MFK mafia waaraan ze een dagtaak hebben want er is geen politieke partij ter wereld met meer strafbladen bij elkaar dan de MFK.

  Justitie heeft ook de buik van Peppie en Kokkie, en ze verliezen dan nu ook steevast iedere rechtszaak wat zowaar zielig begint te worden. Zelfs hun beste klant, Gerrit Schotte, heeft hen gedumpt en haalt zijn ratvocaten nu uit het door Peppie en Kokkie zo verafschuwde Nederland.

  De aanhang van Peppie en Kokkie is zo dom als het achterste eind van een varken, daarom brengen Peppie en Kokkie zoals we op de foto zien zelf de protestborden mee want niemand van hun meelopers kan schrijven.

  Peppie en Kokkie zijn pracht voer voor een mooie cartoon. Niet alleen door hun zielige Calimero gedrag, maar ook door het typetje Kokkie die angstvallig zijn kaalheid probeert te verbergen door zijn laatste 8 harenbreed over zijn schedel te kammen en het typetje Peppie met zijn volslagen mislukte volledig verkleurde tattoo.

 8. Renée van Aller

  Ongevraagd drong de vergelijking zich op met een piramidespel en louche private equity ondernemingen (participatiemaatschappijen). Die spiegelen de goedwillende burger veel rendement voor als u hun onderneming financieel steunt. Dat was zo met de mislukking van de spaartegoeden van de IJslandse Bank, Madoff, Ponzi en overeenkomstige malafide ondernemingen. Nu zijn dat louche obligatie- en aandelenfondsen. De woekerpolissen van ‘bona fide’ verzekeraars zijn een bekend voorbeeld. En zo worden we uitgezogen en weggegooid. Alleen die bedrijven zelf worden hier steenrijk van. U lijdt verlies. De KFO lijkt niet voor het algemeen belang te strijden, maar voor het zakken vullen en om sommige criminele organisaties die zich brandschoon voordoen, in het zadel te houden. Kijk naar hun daden en luister niet alleen naar hun zoete woorden. Die woorden zijn bedoeld om u in slaap te zingen. U wordt pas weer wakker als alle gedane beloften gebakken lucht blijken te zijn en u met lege handen staat. Als Curaçao onafhankelijk is, kan het eiland worden leeggezogen en op de vuilnisbelt van de geschiedenis als mislukking eindigen. Earl Lovelace schreef er indringend over. Renée van Aller&John de Vries

 9. Voor hoger opgeleiden is dit klare koek. Helaas voor lager opgeleiden of voor mensen met een korte termijn visie (zoals Peppie) en mensen die voor eigen belang handelen is dit niet te bevatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *