27 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Begroting 2011 zat er fors naast

 

153 Miljoen gulden tussen geprojecteerde en gerealiseerde baten

- Advertentie -

Willemstad – De begroting 2011 zat er flink naast. In totaal gaapt er een gat van 153 miljoen gulden tussen de begrote baten van de gewone dienst en de gerealiseerde baten; een afwijking van 8,25 procent.

Ook aan de lastenkant zat er een fors verschil en dan gelukkig in de zin dat er minder werd uitgegeven. Namelijk 80 miljoen, wat overeenkomt met 4,5 procent van de eerder begrote lasten in 2011.

Werd aanvankelijk gerekend op 1,857,4 miljoen aan totale inkomsten op de gewone dienst. De realisatiecijfers laten zien dat in werkelijkheid 1,704 miljoen werd binnengehaald. Daar zit een gat tussen van 153 miljoen.

Zoals gezegd waren in het eerste volle begrotingsjaar van het Land Curaçao, ook ten aanzien van de lasten, de realisatiecijfers (1.681,1 miljoen) lager dan de begroting (1.761,4 miljoen). Aldus een verslag over de uitvoering van 2011.

Hoewel de overheid als geheel dus minder uitgaf dan vooraf begroot, wil dat niet zeggen dat álle ministeries zuiniger waren.

Bestuurlijke Planning en Dienstverlening gaf meer uit (250,2 miljoen in plaats van 243,6 miljoen).

Dat geldt ook voor Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning; met 138,1 miljoen zo- ’n anderhalf miljoen meer.

Hetzelfde is van toepassing op Algemene Zaken, dat met 39,8 miljoen ruim 2 miljoen ‘duurder’ was.

Zuiniger waren Justitie (212,5 in plaats van 231,8 miljoen);

Economische Ontwikkeling (45, terwijl 70 miljoen was begroot);

Financiën zelf (met 153,3 miljoen bijna een kwart ‘goedkoper’);

en Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (slechts 324,4 miljoen gerealiseerde lasten tegen de 361,6 op de begroting).

Gezondheid, Milieu en Natuur gaf vrijwel exact het begrote bedrag van 67,6 miljoen uit.

Alleen Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn gaf met 408,3 miljoen bijna 50 miljoen – om precies te zijn 47,8 miljoen – méér uit dan in de begroting op was gerekend.

Dat de Gewone Dienst 2011 op papier een batig saldo vertoont, komt dankzij de inzet van reserves van circa 163,4 miljoen, aldus de toelichting bij de Uitvoeringsrapportage over het vierde kwartaal van 2011.

Deze reserves zijn hoofdzakelijk gevormd uit de meevaller in de Belastingregeling Koninkrijk (BRK) in het jaar 2010. De reserves worden ingezet ter dekking van het tekort dat hoofdzakelijk is veroorzaakt door tekorten van de ziektekostenfondsen van circa 89 miljoen (Ziekteverzekeringsfonds, ZV, voor 74 miljoen en het PPtekort van 15 miljoen) enerzijds.

Daarnaast is er een aanzienlijk bedrag niet gerealiseerd in de batensfeer. Daarvan wordt zo’n 40 miljoen verklaard door belastingmiddelen in het kader van de BRK die niet in 2011 zijn ontvangen. Aldus de toelichting.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -