26 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Vereniging Oogartsen verbaasd

 

Veel vragen naar aanleiding van Misión Milagros

- Advertentie -

Willemstad – De Vereniging van Oogartsen Curaçao stelt met verbazing kennis genomen te hebben van het feit dat de regering besloten heeft patiënten met oogaandoeningen te laten onderzoeken en behandelen door een instantie die nergens ter wereld erkend wordt als een medisch bevoegde instantie, behalve in Venezuela en Cuba.

De vereniging verwijst hier naar het Venezolaanse project Misión Milagros waar bepaalde oogbehandelingen gratis uitgevoerd worden en stelt er middels een persbericht een reeks vragen over aan de regering.

,,De vereniging heeft kennis genomen van het feit dat de regering van mening is dat er op ons eiland met 146.000 inwoners, 8.000 zouden zijn die urgent behandeling aan de ogen zouden moeten ondergaan. Naast de duizenden mensen die al onder behandeling van onze eigen oogartsen zijn, zou dit dus betekenen dat er tenminste een op de vijf inwoners van Curaçao een ernstige oogaandoening heeft”, zo staat in het persbericht.

De vereniging wil weten op welk onderzoek de regering zich baseert om te spreken van 8.000 mensen die dringend behoefte hebben aan oogheelkundige hulp. De vereniging vervolgt met een hele reeks van vragen:

,,Heeft de regering enig inzicht naar welke klinieken en waar onze patiënten zullen worden gestuurd en of deze klinieken voldoen aan de eisen zoals in onze wetgeving vastgelegd?

Heeft de regering er aan gedacht dat medisch handelen altijd een risico met zich meebrengt op complicaties en dat de door een complicatie getroffen patiënten wellicht nog meerdere malen voor nabehandeling terug zullen moeten naar de kliniek waar zij geholpen zijn?

Of heeft de regering overleg gehad met de lokale specialisten om te kijken of deze opvang hier mogelijk is? Is de regering zich ervan bewust dat een zeer groot deel van et geld dat in de gezondheidszorg wordt gebruikt terugstroomt in onze economie?

En heeft de regering er bij stilgestaan dat het helpen en opereren van patiënten buiten ons eiland tevens kan betekenen dat zowel de werkers in de gezondheidszorg als de ziekenhuizen hierdoor aanzienlijk aan inkomsten gaan verliezen?

Is het de regering bekend dat ‘minvermogenden’ sinds jaar en dag recht hebben op gratis medische zorg middels de PP-kaart en heeft de regering onderzocht waarom er ondanks deze wettelijke garantie er toch mensen zijn die kennelijk geen toegang hebben tot medische zorg?

Is de regering zich ervan bewust dat sinds haar aantreden het busgeld dermate hoog is geworden dat dat een extra belemmering kan zijn om naar de dokter te gaan?

Heeft de regering, alvorens te besluiten met Misión Milagro in zee te gaan, pogingen gedaan om in samenwerking met de lokale oogartsen en de lokale klinieken de problemen te inventariseren en zo nodig te komen tot een inhaalprogramma?

Tot slot willen wij de regering complimenteren met het feit dat zij een oplossing heeft gevonden voor een deel van de ziektekosten van op ons eiland verblijvende illegalen, zodat deze kosten tenminste niet meer vallen onder de exploitatiekosten van het Sehos.”

De brief is ondertekend door de acht oogartsen die op Curaçao werkzaam zijn.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -