26 C
Willemstad
• zondag 5 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Bar en boos’ met integriteit coalitie

 

Grote twijfels VBC over handelingen ministers Wilsoe, Schotte en Monk

Willemstad – Indien de berichten van de afgelopen dagen over de handelwijze en besluiten van ministers van de regering juist zijn, dan zijn deze ‘de zoveelste bevestiging dat het bar en boos gesteld is met de integriteit van het kabinet MFK/PS/MAN’.

Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). Concreet gaat het hierbij om de volgende kwesties die het nieuws de laatste tijd hebben gedomineerd:

– het versturen van een brief van de minister van Justitie naar het State Department van de Verenigde Staten met als inhoud het opheffen van beslaglegging van banktegoeden van een (verdacht) persoon, waarvan het justitieel onderzoek nog gaande is. ,,Volgens de minister van Justitie klopt dit niet, echter na integrale publicatie van de tekst van de brief in de media moet ernstig getwijfeld worden aan het verweer van de minister.” Minister Elmer Wilsoe (PS) beroept zich, vervolgt de VBC, op onrechtmatig handelen van het Openbaar Ministerie, terwijl dit instituut bij monde van de procureur-generaal aangeeft dat conform gehandeld is op grond van een besluit van de onafhankelijke rechter. ,,Is het niet de onafhankelijke rechter die oordeelt of beslagen wel of niet onrechtmatig zijn?”, vraagt de VBC zich af. ,,De rechtstreekse inmenging van de minister in een lopende individuele strafzaak is uiterst bedenkelijk en schokkend. Hier is sprake van flagrante schending van onze rechtsstaat, die gebaseerd is op de Trias Politica-beginselen.”

– Dan gaat de VBC in op de kwestie van minister-president Gerrit Schotte (MFK) en de Veiligheidsdienst VDC.

,,Na alle in de media verschenen berichten over deze kwestie op een rij gezet te hebben, wijst alles in de richting dat het grotendeels de premier zelf is die de perikelen bij de VDC heeft veroorzaakt. Onder meer zijn gerechtelijke vonnissen, betreffende pogingen om het hoofd van de VDC op een zijspoor te zetten, stelselmatig genegeerd.”

Nu beweert de regeringsleider op basis van gegevens uit naar zijn zeggen ‘zeer geheime rapporten’ dat de medewerkers van de VDC pogingen tot het plegen van een coup hebben gepleegd, vervolgt een persbericht van de werkgeversorganisatie. ,,Tegelijkertijd is er kennelijk sprake van een opgelegde zwijgplicht en is er blijkbaar ook geen aangifte van plegen van strafbare feiten gedaan.”

– Wat is hiervan waar en hoe kunnen betrokkenen zich hiertegen verweren?, vraagt de VBC.

,,Zeer verwarrend, onduidelijk en mogelijk zelfs unfair. Dit geldt ook voor de aangekondigde parlementaire enquête. Wat gaat worden onderzocht, hoe luiden de ‘terms of references’ van een dergelijk onderzoek en wie bepaalt deze?”

Zonder vertrouwen geen ontwikkeling

De kritische VBC bespreekt ook de ‘intentie van de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport om een medewerkster een gigantische promotie te verstrekken’.

Na publieke druk ‘schijnt’ het dat de eerder door minister Carlos Monk (PS) genomen beslissing te zijn teruggedraaid. ,,Uit deze voorvallen kan de conclusie worden getrokken dat het optreden van de regering Schotte meer vragen oproept dan het beantwoordt en niet bepaald de schoonheidsprijs verdient. Veeleer kenmerkt het optreden zich door gebrek aan transparantie, ongeloofwaardig en hypocriet handelen, machtsmisbruik en manipulatie. Kortom: allesbehalve integer.”

In andere democratische rechtsstaten, waar integriteit nog een grote rol speelt, zou de handelswijze van de hierboven aangehaalde bewindslieden naar de mening van de VBC ‘geheid aanleiding gevormd hebben tot aftreden’.

,,Immers aantasting van de geloofwaardigheid draagt niet bij tot vertrouwen en dat is een minimum basisvoorwaarde om als minister aan te kunnen blijven.”

De VBC kan niet genoeg benadrukken dat duurzame sociaaleconomische ontwikkeling alleen gerealiseerd kan worden indien sprake is van vertrouwen. Integriteit vervult hierbij een sleutelrol. In het belang van een gezonde ontwikkeling van Curaçao zou het kabinet MFK/PS/MAN er goed aan doen om daadwerkelijk hiernaar te handelen.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -