27 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 00:55

Laatste reacties

- Advertentie -

Bar en boos’ met integriteit coalitie

 

Grote twijfels VBC over handelingen ministers Wilsoe, Schotte en Monk

Willemstad – Indien de berichten van de afgelopen dagen over de handelwijze en besluiten van ministers van de regering juist zijn, dan zijn deze ‘de zoveelste bevestiging dat het bar en boos gesteld is met de integriteit van het kabinet MFK/PS/MAN’.

Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). Concreet gaat het hierbij om de volgende kwesties die het nieuws de laatste tijd hebben gedomineerd:

- Advertentie -

– het versturen van een brief van de minister van Justitie naar het State Department van de Verenigde Staten met als inhoud het opheffen van beslaglegging van banktegoeden van een (verdacht) persoon, waarvan het justitieel onderzoek nog gaande is. ,,Volgens de minister van Justitie klopt dit niet, echter na integrale publicatie van de tekst van de brief in de media moet ernstig getwijfeld worden aan het verweer van de minister.” Minister Elmer Wilsoe (PS) beroept zich, vervolgt de VBC, op onrechtmatig handelen van het Openbaar Ministerie, terwijl dit instituut bij monde van de procureur-generaal aangeeft dat conform gehandeld is op grond van een besluit van de onafhankelijke rechter. ,,Is het niet de onafhankelijke rechter die oordeelt of beslagen wel of niet onrechtmatig zijn?”, vraagt de VBC zich af. ,,De rechtstreekse inmenging van de minister in een lopende individuele strafzaak is uiterst bedenkelijk en schokkend. Hier is sprake van flagrante schending van onze rechtsstaat, die gebaseerd is op de Trias Politica-beginselen.”

– Dan gaat de VBC in op de kwestie van minister-president Gerrit Schotte (MFK) en de Veiligheidsdienst VDC.

,,Na alle in de media verschenen berichten over deze kwestie op een rij gezet te hebben, wijst alles in de richting dat het grotendeels de premier zelf is die de perikelen bij de VDC heeft veroorzaakt. Onder meer zijn gerechtelijke vonnissen, betreffende pogingen om het hoofd van de VDC op een zijspoor te zetten, stelselmatig genegeerd.”

Nu beweert de regeringsleider op basis van gegevens uit naar zijn zeggen ‘zeer geheime rapporten’ dat de medewerkers van de VDC pogingen tot het plegen van een coup hebben gepleegd, vervolgt een persbericht van de werkgeversorganisatie. ,,Tegelijkertijd is er kennelijk sprake van een opgelegde zwijgplicht en is er blijkbaar ook geen aangifte van plegen van strafbare feiten gedaan.”

- Advertisement -

– Wat is hiervan waar en hoe kunnen betrokkenen zich hiertegen verweren?, vraagt de VBC.

,,Zeer verwarrend, onduidelijk en mogelijk zelfs unfair. Dit geldt ook voor de aangekondigde parlementaire enquête. Wat gaat worden onderzocht, hoe luiden de ‘terms of references’ van een dergelijk onderzoek en wie bepaalt deze?”

Zonder vertrouwen geen ontwikkeling

De kritische VBC bespreekt ook de ‘intentie van de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport om een medewerkster een gigantische promotie te verstrekken’.

Na publieke druk ‘schijnt’ het dat de eerder door minister Carlos Monk (PS) genomen beslissing te zijn teruggedraaid. ,,Uit deze voorvallen kan de conclusie worden getrokken dat het optreden van de regering Schotte meer vragen oproept dan het beantwoordt en niet bepaald de schoonheidsprijs verdient. Veeleer kenmerkt het optreden zich door gebrek aan transparantie, ongeloofwaardig en hypocriet handelen, machtsmisbruik en manipulatie. Kortom: allesbehalve integer.”

In andere democratische rechtsstaten, waar integriteit nog een grote rol speelt, zou de handelswijze van de hierboven aangehaalde bewindslieden naar de mening van de VBC ‘geheid aanleiding gevormd hebben tot aftreden’.

,,Immers aantasting van de geloofwaardigheid draagt niet bij tot vertrouwen en dat is een minimum basisvoorwaarde om als minister aan te kunnen blijven.”

De VBC kan niet genoeg benadrukken dat duurzame sociaaleconomische ontwikkeling alleen gerealiseerd kan worden indien sprake is van vertrouwen. Integriteit vervult hierbij een sleutelrol. In het belang van een gezonde ontwikkeling van Curaçao zou het kabinet MFK/PS/MAN er goed aan doen om daadwerkelijk hiernaar te handelen.”

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thusday, November 25, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Extra | Journaal 24 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curaçaose drugskoerier op Malta aangehouden

Op Malta is een 44-jarige Curaçaose vrouw aangehouden voor drugssmokkel. Zo schrijft de Amigoe. De vrouw was via Brussel naar Malta gevlogen waar ze de drugs aan...

Democracy now! | Wednesday, November 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -