26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 06:25

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoBar en boos’ met integriteit coalitie

Bar en boos’ met integriteit coalitie

 

Grote twijfels VBC over handelingen ministers Wilsoe, Schotte en Monk

Willemstad – Indien de berichten van de afgelopen dagen over de handelwijze en besluiten van ministers van de regering juist zijn, dan zijn deze ‘de zoveelste bevestiging dat het bar en boos gesteld is met de integriteit van het kabinet MFK/PS/MAN’.

Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). Concreet gaat het hierbij om de volgende kwesties die het nieuws de laatste tijd hebben gedomineerd:

– het versturen van een brief van de minister van Justitie naar het State Department van de Verenigde Staten met als inhoud het opheffen van beslaglegging van banktegoeden van een (verdacht) persoon, waarvan het justitieel onderzoek nog gaande is. ,,Volgens de minister van Justitie klopt dit niet, echter na integrale publicatie van de tekst van de brief in de media moet ernstig getwijfeld worden aan het verweer van de minister.” Minister Elmer Wilsoe (PS) beroept zich, vervolgt de VBC, op onrechtmatig handelen van het Openbaar Ministerie, terwijl dit instituut bij monde van de procureur-generaal aangeeft dat conform gehandeld is op grond van een besluit van de onafhankelijke rechter. ,,Is het niet de onafhankelijke rechter die oordeelt of beslagen wel of niet onrechtmatig zijn?”, vraagt de VBC zich af. ,,De rechtstreekse inmenging van de minister in een lopende individuele strafzaak is uiterst bedenkelijk en schokkend. Hier is sprake van flagrante schending van onze rechtsstaat, die gebaseerd is op de Trias Politica-beginselen.”

– Dan gaat de VBC in op de kwestie van minister-president Gerrit Schotte (MFK) en de Veiligheidsdienst VDC.

,,Na alle in de media verschenen berichten over deze kwestie op een rij gezet te hebben, wijst alles in de richting dat het grotendeels de premier zelf is die de perikelen bij de VDC heeft veroorzaakt. Onder meer zijn gerechtelijke vonnissen, betreffende pogingen om het hoofd van de VDC op een zijspoor te zetten, stelselmatig genegeerd.”

Nu beweert de regeringsleider op basis van gegevens uit naar zijn zeggen ‘zeer geheime rapporten’ dat de medewerkers van de VDC pogingen tot het plegen van een coup hebben gepleegd, vervolgt een persbericht van de werkgeversorganisatie. ,,Tegelijkertijd is er kennelijk sprake van een opgelegde zwijgplicht en is er blijkbaar ook geen aangifte van plegen van strafbare feiten gedaan.”

– Wat is hiervan waar en hoe kunnen betrokkenen zich hiertegen verweren?, vraagt de VBC.

,,Zeer verwarrend, onduidelijk en mogelijk zelfs unfair. Dit geldt ook voor de aangekondigde parlementaire enquête. Wat gaat worden onderzocht, hoe luiden de ‘terms of references’ van een dergelijk onderzoek en wie bepaalt deze?”

Zonder vertrouwen geen ontwikkeling

De kritische VBC bespreekt ook de ‘intentie van de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport om een medewerkster een gigantische promotie te verstrekken’.

Na publieke druk ‘schijnt’ het dat de eerder door minister Carlos Monk (PS) genomen beslissing te zijn teruggedraaid. ,,Uit deze voorvallen kan de conclusie worden getrokken dat het optreden van de regering Schotte meer vragen oproept dan het beantwoordt en niet bepaald de schoonheidsprijs verdient. Veeleer kenmerkt het optreden zich door gebrek aan transparantie, ongeloofwaardig en hypocriet handelen, machtsmisbruik en manipulatie. Kortom: allesbehalve integer.”

In andere democratische rechtsstaten, waar integriteit nog een grote rol speelt, zou de handelswijze van de hierboven aangehaalde bewindslieden naar de mening van de VBC ‘geheid aanleiding gevormd hebben tot aftreden’.

,,Immers aantasting van de geloofwaardigheid draagt niet bij tot vertrouwen en dat is een minimum basisvoorwaarde om als minister aan te kunnen blijven.”

De VBC kan niet genoeg benadrukken dat duurzame sociaaleconomische ontwikkeling alleen gerealiseerd kan worden indien sprake is van vertrouwen. Integriteit vervult hierbij een sleutelrol. In het belang van een gezonde ontwikkeling van Curaçao zou het kabinet MFK/PS/MAN er goed aan doen om daadwerkelijk hiernaar te handelen.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties