26 C
Willemstad
• zondag 5 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Zaak James Murray verdaagd

 

Verzoek tot behandeling zaak op Aruba afgewezen

Willemstad – De zaak rond James Murray is gisteren uitgesteld tot 6 september. Dat heeft het hof besloten.

Het hof, bestaande uit mr. Van Dam, mr. Hoekstra en mr. Boerlage, boog zich gistermiddag over twee verzoekschriften die advocaat Wendenburg, vertegenwoordiger van James Clifton Murray, had ingediend in de zaak waarin om invrijheidstelling werd verzocht van de moordenaar van de zesjarige Darley Lai.

Murray zelf en zijn advocaat waren gisteren niet aanwezig. Advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran functioneerde als zaakwaarnemer.

Advocaat Simona La Fleur vertegenwoordigde de familie Lai en met ook advocaat-generaal (AG) Anton van der Schans van het Openbaar Ministerie aanwezig waren de hoofdrolspelers in deze zaak compleet vertegenwoordigd.

Het hof nam de tijd om het belang van deze zaak te belichten maar stond ook stil bij het feit dat dit de eerste keer is dat een zaak zoals deze zich voordoet. Vanwege een verandering in de Strafwetgeving (art1: 30 van kracht sinds 15 november 2011) kunnen mensen die twintig jaar of langer vastzitten een beroep doen op een voorwaardelijke invrijheidstelling.

Belangrijkste centrale vraag die beantwoord zal moeten worden in deze zaak, zo stelde het hof, is of de levenslange straf nog een redelijk doel dient. Het antwoord hierop moet in nauwe samenhang gewogen worden met de kans op recidive en de positie van, in dit geval, de nabestaanden.

Advocaat Sulvaran bracht het verzoek tot uitstel van de zaak nogmaals te berde door aan te geven dat nog niet alle stukken beschikbaar waren voor de verdediging en lichtte het verzoek tot behandeling van deze zaak in Aruba toe. Murray zou zich in Curaçao niet veilig voelen. Het hof legde de laatste vraag voor aan AG Van der Schans die duidelijk liet weten niets voor een verplaatsing van de zaak te voelen.

,,In principe is de veiligheid van Murray, net als die van iedere andere gedetineerde, gegarandeerd, maar valt die verantwoordelijkheid onder de minister van Justitie. En niet te vergeten: Murray is een Curaçaose veroordeelde. Deze zaak moet in het land van het gepleegde delict dienen.”

Als optie werd geopperd dat Murray tijdens de behandeling van zijn zaak in Barber zou kunnen verblijven. Daarmee nam het hof genoegen en wees de behandeling in Aruba af. Om te kunnen beoordelen of het uitstel wel of niet geoorloofd was vroeg het hof zich af of alle stukken om met name het recidivegevaar en de centrale vraag te kunnen beantwoorden aanwezig waren.

De AG sprak van een summier psychologisch rapport van het gevangeniswezen uit Aruba, een reclasseringsrapportage (ook van Aruba) en een milieurapport van de reclassering Curaçao dat de situatie van de nabestaanden onderzocht heeft. Een uitgebreid psychiatrisch rapport, al aangevraagd in september vorig jaar, kon nog niet aan de stukken worden toegevoegd.

Maatschappelijke onrust

La Fleur voegde nog toe aan de stukken: een dvd met een interview met Murray uit 2004, een psychologische rapportage van de vader van Darley, krantenknipsels en het totaal aantal ingezamelde handtekeningen (21.000) van burgers die tegen de vervroegde invrijheidstelling zijn. Bovendien haalde zij de maatschappelijke onrust aan die door deze zaak is ontstaan en vroeg het hof niet uit te stellen.

,,Indien uitstel niet anders kan dan graag inhoudelijke behandeling op korte termijn.”

Het hof oordeelde dat het uitstel van de zaak geoorloofd was. Om de recidivevraag te kunnen beantwoorden wil zij het psychiatrisch rapport en een uitgebreid verslag van het verblijf van Murray in het correctie-instituut van Aruba kunnen bestuderen.

Het hof verdaagde aldus de zaak naar 6 september. Op 29 juni moet het psychiatrisch rapport ingediend zijn en 24 augustus is de ‘deadline’ voor alle andere stukken die eventueel nog aan deze zaak worden toegevoegd zodat op basis van de rapportages onder andere bekeken kan worden welke getuigen gehoord zullen worden.

Op het gesmoord protest, dat vanaf de publieke tribune op dit oordeel volgde, liet het hof weten zich bewust te zijn dat dit wellicht een datum ‘ver in de toekomst’ lijkt doch dat dit niet het geval is. In juli en augustus gaat het hof met reces. Bovendien wil het hof deze zaak, die zich nu voor het eerst op deze wijze voordoet, op een zorgvuldige en weloverwogen manier afhandelen. Met het ontbreken van het psychiatrisch rapport, het verslag van de penitentiaire inrichting van Aruba en het niet volledig op de hoogte zijn van de advocaat van Murray kan dat niet. Aldus het oordeel van het hof.

Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -