26 C
Willemstad
• zondag 5 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Curaçao te duur voor buitenland

 

Willemstad – Op grond van de ontwikkelingen die zich op de betalingsbalans manifesteren kan volgens werkgeversorganisatie VBC de conclusie worden getrokken dat de Curaçaose economie onevenwichtigheden vertoont.

,,Het feit dat de importen de exporten overtreffen is niet nieuw, echter wat zorgen baart is dat de exporten sterk aan het teruglopen zijn. Deze trend duidt erop dat de concurrentiepositie van Curaçao verslechterd is. Curaçao is te duur voor het buitenland. Daar de importen zich op hetzelfde (hoge) niveau handhaven, heeft deze situatie geleid tot grote tekorten op de lopende rekening.”

Aldus de Verenging Bedrijfsleven Curaçao in een ‘commentaar’ in de jongste Newsletter. Deze tekorten worden normaal gesproken gedekt door overschotten op de kapitaal- en financiële rekening. Hoewel nog altijd sprake is van een surplus op deze rekeningen, wordt deze geleidelijk minder en met het beëindigen van de zogenaamde ontwikkelingshulp uit Nederland na voltooiing van het schuldsaneringsproces, is de verwachting dat vanaf 2012 de kapitaalstroom uit deze bron sterk zal teruglopen. Rest nog de posten kapitaalontvangsten van buitenlandse investeerders en leverancierskredieten, vervolgt de nieuwsbrief.

,,Hier gaat het aspect vertrouwen in de Curaçaose economie een grote rol spelen.” Een belangrijke basisvoorwaarde om vertrouwen op te bouwen, te handhaven en te verbeteren, is het ontwikkelen van een visie ondersteund door goed financieel en sociaaleconomisch beleid, deugdelijk bestuur en rechtszekerheid.

,,Voldoet het huidige overheidsbeleid hieraan?”, vraagt de VBC zich hardop af. ,,Vooralsnog zijn er geen duidelijke signalen die hierop duiden. Een (financieel en sociaaleconomisch) masterplan ontbreekt, terwijl velen vraagtekens plaatsen bij de integriteit van het kabinet MFK/PS/MAN.”

Jamaloodin handelt onverantwoordelijk’

Bij het betalingsbalansvraagstuk manifesteert zich volgens VBC bovendien de controverse die reeds geruime tijd bestaat tussen enerzijds de regering Schotte en anderzijds de directie van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

,,De ruzie schijnt zich alleen maar te verergeren, gezien de publieke uitspraken van de minister van Financiën (George Jamaloodin, MFK, red.) naar aanleiding van de kredietmaatregel welke de CBCS recent heeft afgekondigd”, aldus de VBC.

,,Niet alleen heeft de minister van Financiën deze draconisch en raadselachtig bestempeld, ook is door hem de autoriteit en deskundigheid van de CBSC sterk in twijfel getrokken (in het land der blinden is éénoog koning).”

Alsof het publiekelijk desavoueren van de CBCS niet erg genoeg is, heeft de minister het ook nodig gevonden ‘om kennelijk politiek met dit vraagstuk te bedrijven’ door te stellen dat Sint Maarten bevoordeeld wordt en dat ministers van Sint Maarten persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de obligatielening ten gunste van de Sint Maarten Harbour Holding.

Als gevolg hiervan is de relatie met de regering van Sint Maarten ernstig verstoord, merkt VBC op. De regering van Sint Maarten heeft bovendien te kennen gegeven uit de monetaire unie te stappen en zal het parlement hiertoe benaderen om dit voorstel goed te keuren.

,,De minister van Financiën van Curaçao heeft om onduidelijke redenen het ook niet nodig gevonden om het betalingsbalansvraagstuk met de Staten van Curaçao te behandelen. Een bezoek aan een terrasje had prioriteit boven deelname aan een vergadering van de Staten.”

Het zal naar het oordeel van de VBC duidelijk zijn dat de uitspraken en aanpak van Jamaloodin niet zullen bijdragen tot verbetering van de situatie op de betalingsbalans. Integendeel, gevreesd moet worden dat hiermee ‘het laatste stukje vertrouwen wordt weggeslagen’ en daarmee het sein wordt gegeven voor het elders onderbrengen van spaargelden en kapitaal en wachten/hopen op betere tijden.

,,Een hoogst onverantwoordelijke ontwikkeling, omdat hiermee de waarde van de gulden onnodig op het spel wordt gezet. De Curaçaose samenleving wordt hiermee geen dienst bewezen.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -