28 C
Willemstad
• zondag 23 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | In het ‘nieuwe normaal’ is geen rol voor de vrije pers

HomeMediaAVC | In het 'nieuwe normaal' is geen rol voor de vrije...

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Media censuur steeds normaler | Antilliaans Dagblad

De dagelijkse, of was het nou tweewekelijkse of was het nou wekelijkse persconferentie van de overheid liep vandaag helemaal uit de hand. En dat had niets te maken met een gebrek aan respect, zoals premier Rhuggenaath in zijn altijd beschikbare laatste woord het volk meedeelde, maar had alles te maken met persvrijheid. Net als veel andere democratische grondrechten staat die vrijheid onder enorme druk nu Corona onze samenleving in de greep houdt.

Wat er vandaag gebeurde wordt door de goegemeente, inclusief premier Rhuggenaath, van de hand gedaan als een gebrek aan respect voor de autoriteiten, voor hem. Als het al met respect te maken heeft, dan is het het totale gebrek aan respect van de regering voor de media.

Want goed beschouwd ging het vandaag maar over één ding: de loontrede en het vakantiegeld van de ruim 4000 ambtenaren van Curaçao. Gelukkig krijgen wij journalisten altijd een uitnodiging voor de persconferentie en daarin wordt ook altijd een tópiko gemeld. Dat betekent dat de sprekers het in de persconferentie dáárover gaan hebben. Nog nooit heeft dat betekent dat daar ook alleen maar vragen over mogen worden gesteld. Tot aan vandaag.

Het is jammer voor al die Facebooklezers die vaak al meteen weten hoe het zit, maar het zal ze verbazen dat het onderwerp dat deze keer werd aangekondigd niet onderwijs was. Dat werd ons pas in ons oortje gefluisterd een minuut voor we live gingen. Nee, het onderwerp was:

Dat verandert op Facebook, want daar wordt door de Dienst Voorlichting geschreven: Tópiko: Kòrsou su realidatnan. Precies het onderwerp waarover ik en mijn collega’s vragen hadden voorbereid.

En wie de moeite neemt om naar de openingswoorden van premier Rhuggenaath te luisteren moet tot zijn schrik constateren dat hij het helemaal niet over onderwijs heeft. Hij houdt zich aan de vooraf aangekondigde topic: het ‘nieuwe normaal’ en de moeilijke tijden waarin Curaçao zit!

Een veelheid van slides passeren de revue en die gaan – het zal je niet verbazen, niet over onderwijs, maar hele andere zaken. Precies die onderwerpen, die ik en sommige van mijn collega’s later met hem willen bespreken. Hij heeft de vrijheid om de verschillende onderwerpen te bepraten, journalisten hebben kennelijk niet de vrijheid om daarover vragen te stellen.

Een van de niet-onderwijs gerelateerde onderwerpen die tijdens de persconferentie door de premier werd aangedragen.
Een van de niet-onderwijs gerelateerde onderwerpen die tijdens de persconferentie door de premier werd aangedragen

Voorbereiden
Ik ben gewend als journalist om mij goed voor te bereiden op persconferenties. Ook al omdat tientallen mensen op Curaçao mij de hele week onderwerpen sturen met vragen die ze graag beantwoord willen zien. En ik ben niet de enige journalist. Het is al lastig genoeg om pas om 10.19 uur de uitnodiging te ontvangen, terwijl de persconferentie een uur en elf minuten later begint.

Het wordt voor mij onmogelijk om goede vragen te stellen, als je dan daarna – een minuut – van te voren in ons oortje fluistert dat het vandaag over Onderwijs moet gaan. Om daarna tot leedvermaak te moeten constateren dat zelfs de premier zich niet aan die afspraak houdt, maar drie journalisten even later wel een veeg uit de pan durft te geven omdat zij doen, wat hij deed: onderwerpen aansnijden die te maken hebben met de realiteit van Curaçao.

Censuur
Waarom ik op Facebook over censuur praat en de persvrijheid opbreng is omdat er een bewuste strategie wordt gespeeld door de regering Rhuggenaath en de Dienst Voorlichting en Communicatie om gesprekken uit de weg te gaan en risicovolle onderwerpen te mijden.

Interview-aanvragen worden geweigerd of op het laatste moment geannuleerd. Op apps wordt niet gereageerd, of pas twee dagen later, als het momentum weg is en een reactie geen zin meer heeft. Op de persconferenties worden wij gedwongen onze vragen kort en bondig te formuleren, maar ministers en deskundigen krijgen ruim baan en ook nog eens het laatste woord.

De opzet van de persconferentie is er op gericht om de overheid de regie te laten houden. Twee vragen, maar geen gesprek. Als de minister besluit om een lecture aan de hand van jouw vraag te geven, gebeurt dat zonder enige gêne. Dat jouw vraag daarbij wordt ondergesneeuwd en vaak niet wordt beantwoord, is jouw probleem. Next please!

En als het dan echt heel lastig wordt, dan draai je het geluid in het oortje van de journalist weg. Dat hoort het publiek niet. Vandaag niet geheel toevallig gebeurd bij Rick Hart, Maarten Schakel en mijzelf.

Ruggespraak
Het is het recht van de minister of van de deskundige om een vraag niet te beantwoorden, maar als onafhankelijk journalist is het niet alleen mijn taak, maar ook mijn plicht om zonder ruggespraak vragen te stellen over onderwerpen die ik van belang acht om de macht te controleren.

En het publiek heeft het recht in een democratie en rechtstaat om te zien dat de door hun gekozen gezaghebbers hen niet willen informeren. Omdat sommige dingen zo lastig uit te leggen zijn.

Ik ben benieuwd of de beperking van de persvrijheid op Curaçao bij het nieuwe normaal hoort. Dan staan ons nog donkere dagen te wachten.

Overigens bedroevend geïllustreerd door een laffe radio Hoyer die zijn beste (en enige) journalist schorst omdat hij zijn vak uitoefent en de juiste vragen stelt. Ook dat is kennelijk het nieuwe normaal.

Bron: Achterkant van Curacao

Naschrift KKC

Vanaf minuut 1.22:26

43 reacties

 1. Bij het terugkijken van de beeden kan ik niet anders zeggen dan dat Rick Hart zich zeer beschaafd gedragen heeft, van begin tot eind.

  Maarten Schakel presenteerde zich weer als de arrogante kwal waarvan we al jaren weten dat hij dat is. Hij is ook de hoofdreden van het vertrek van de stationmanager van Radio Dolfijn heb ik uit betrouwbare bron vernomen.

  Dick Drayer spant de kroon. Die begint zich tot een engnek te ontwikkelen van het niveau Amerigo Thode, Ramsay Soemanta, Douwe Boersema en ratvocaat Eric de Vries.

  Eerst in het gevlei van de lokale bevolking proberen te komen door in het Papiamentu te beginnen en dan eindigen door boos weg te lopen met de woorden ‘flikker dan maar op’.

  Very stylish, dick.

 2. Tja, dat krijg je als een dorpje als deze rots zelf ‘landje’ wil gaan spelen en de dorpsveldwachters, klaplopers en kroegbazen die zich bestuurder gaan noemen denken dat iedereen daarmee vanzelf tegen ze op gaat zien. Hoe dom kan je zijn?

 3. Volgens @William, “inburgeren heeft met persvrijheid niets te maken”. Zoals altijd haalt @William mijn verhaal uit zijn context. Het probleem moet veel breder worden bekeken dan alleen persvrijheid.

  Wij leven in een tijd dat ouders hun kinderen niet met andere kinderen laten spelen omdat die van een lagere sociale klasse zijn en het is vaak zo dat “jong geleerd oud gedaan”. Dus het goede van dit corona virus is dat het wat mensen weer wat nederigheid heeft bijgebracht.

  Het is éénmaal zo als je geld hebt is de YDK bereidt om je kont te likken. Journalisten zijn over het algemeen arme sloebers dus worden ze niet respectvol behandeld.

  Wat tijdens de persconferenties opvalt is dat sommige journalisten in hun auto stappen om gratis internet wifi op te zoeken omdat ze dat thuis niet kunnen veroorloven.

  Geeft Cesar wat van Cesar is, Yves Cooper is één van de weinige journalisten die altijd respect heeft geëist maar zijn collega’s chupado’s hebben hem altijd in de steek gelaten.

  Yves Cooper doet me aan de film “one flew over the cuckoo’s nest” denken, uiteindelijk kreeg het establishment, Jack Nickolson toch kapot.

 4. Trui, ik heb daar in het verleden ook iets van meegekregen maar het was me alweer ontgaan… Wil iets positiefs vinden vrees ik maar het is wishfull thinking

  Zó triest is het werkelijk gesteld hier ja en dat terwijl mi dit nog minste slechte coalitie is. Jarenlang heb ik slechts gelachen om de smeerlapperij en de onkunde maar het gaat nu zo snel naar de afgrond dat het lachen me vergaan is…

  Het alternatief van direct onder NL gaan vallen is zeker niet mijn keuze maar lijkt nu bijna onafwendbaar en daar ben ik alles behalve blij mee..
  Ik ben ervan overtuigd dat er wèl geschikte mensen op de klip zijn om het land te leiden maar de realiteit is dat zij er begrijpelijk voor passen na een decennialange cultuur van wanbestuur en zelfverrijking: deze doorbreek je niet zomaar.

  Hoe meer ik erover nadenk, hoe moedelozer ik ervan wordt en dat is niet mij aard… Een gecivliseerde oplossing waarmee ik vrede zou hebben zie ik dan ook even niet meer en ik neig naar dezelfde aanpak die de machthebbers in crisistijd hanteren.
  Dat is zeker niet fraai en zéér primitief maar komt neer op opsluiten en de mond snoeren… Onmacht!!!!!

 5. …..”Het is Ruggenaath zelf die 30 miljoen gemeenschapsgeld heeft gestoken in (het Insel Air van) Edward Heerenveen, heel toevallig zijn buurman op Julianadorp”…..

  Was dat Rhuggenaat? @ Trui, In welke capaciteit?
  Dacht altijd dat de Insel Air donatie voor de asndeelhouders en curator ( hoe heet hij ook alweer) een hersenspinsel van Etienne Ys was.

 6. Joseph, ik zou graag willen dat je gelijk had, maar het is Ruggenaath zelf die mafiameid Stella van Rijn, heel toevallig zijn buurvrouw op Julianadorp, benoemde tot voorzitter van de commisse Integriteit. Een commissie waarvan we, uiteraard, sindsdien niets meer gehoord hebben want integriteit komt in het woordenboek van het sprekend mantelpak niet voor.

  Het is Ruggenaath zelf die 30 miljoen gemeenschapsgeld heeft gestoken in (het Insel Air van) Edward Heerenveen, heel toevallig zijn buurman op Julianadorp.

 7. Etniciteit wordt slechts aangehaald om belangen van de heersende elite te bewaken indiwn zij zich aangevallen voelen.

  Het zal me werkelijk waar een rotzorg zijn hoe onze machthebbers eruit zien en\of welke religie ze aanhangen en of links of rechtsdragend zijn.

  Helaas vrees ik dat de meest capabele mensen hier ervoor passen om zich in de slangenkuil te begeven, best begrijpelijl.
  Het gros is uit op zelfverijking en degenen die werkelijk van meerwaarde zouden kunnen zijn niet sterk genoeg om weerstand te bieden.
  Eugene is naar mijn bescheiden mening niet incapabel en heeft goede intenties maar weet zijn oprechte ambities niet waar te maken vanwege het feit dat hij omringd wordt door ratten en ze wel wil maar niet kan verdelgen… Ook hij heeft een gezin is bang en juist die angst is een hele slechte raadgver.

 8. inburgeren heeft met persvrijheid niets te maken. De persvrijheid is overal in het geding, daar hoef je geen YdK voor te zijn om die persvrijheid in te perken.
  Het geeft in feite de onmacht aan, de non transparantie en het beschermen van eigen goed zo je wilt.
  Vragen die de regering vervelend vindt en niet kunt of wilt beantwoorden dat is het grootste probleem.

 9. Aan de reacties te lezen, is te zien dat de meesten niet hier geboren zijn of niet goed ingeburgerd zijn. Natuurlijk is persvrijheid hier in het geding maar de werkelijke grondslag ligt dieper.

  Het kan best een vorm van minderwaardigheidscomplex zijn maar de YDK heeft iets van beter dan de andere te willen zijn of zich als zodanig willen gedragen.

  Wij zagen dit al vanaf dag één van de persconferentie hoe Figaroa met veel dedain en minachting neerkeek op de journalisten, hier wordt de status van iemand bepaald op basis van het geld dat die verdient of de functie die hij bekleed en zonder status geen respect.

 10. Ik heb vroeg in de middag contact gehad met iemand van de Team Team Reporters of the free press unlimited in Amsterdam die er al van hadden gehoord. Ik quote even: “we are very concerned about the situation of the press on the island, if any emergency or legal support is needed for journalists In Curaçao please don’t hesitate to apply for our assistance”.
  FYI.

 11. ….“Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.”
  ― United Nations, Universal Declaration of Human Rights…

  Groot gelijk @de Groot.
  Dicteren welke vragen je wanneer mag stellen is typisch derde werelds, een goed gebruik hier.

 12. Hier copy/paste van United Nations

  “Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.”
  ― United Nations, Universal Declaration of Human Rights

 13. @Dony:

  Als er sprake was geweest van een vraag die betrekking had op de gast zijn persoonlijk leven had ik er alle begrip voor gehad dat hij geen antwoord wilt geven. Bijvoorbeeld : Eugene kunt u ons inlichten over uw by-side ?

  Heelaas betreft het gerichte vragen betrekking hebbende op belangrijke kwesties die het leven van talloze Curaçaoenaars betreft en als de kermisgast daar weigert antwoord op te geven dan is er iets loos. Als leider en verantwoordelijkheden dragenede behoor je met oplossing op tafel te komen en als zijn oplossing een hissy fit gooien is dan de vraag wellicht : bezit Eugene de capaciteiten, de emotionele draagkracht, de visie en het verantwoordelijkheidsbesef om het eiland te leiden naar oplossingen ?

  Wees er bewust van dat de economische pillaren op Korsow Dushi Korsow vervallen.

  -Toerisme
  -Olie Raffinage
  -Offshore Financial Services
  -Shipping & International trade

  Wat heeft het eiland te bieden als eenmaal deze pillaren vervallen ? Eugene & friends willen dictatortje spelen maar realiteit is en blijft : wat gaat het eiland exporteren om de economie in stand te houden ?

  Grondstoffen zijn er niet, manufacturing of goods is er niet, agricultuur ook niet om een aantal te noemen.

  Realiteit is dat Eugene & friends niet komen met oplossingen maar zeer snel op de teentjes getrapt zijn terwijl ze juist op gerichte vragen moeten laten zien hoe goed ze bezig zijn. Heelaas is resultaat : hissy fit.

 14. @ Dony,

  Persvrijheid houdt in dat de pers ALLE vragen mag stellen, zonder enig voorbehoud. De pers mag ook kritische vragen stellen.
  Op het moment dat de overheid gaat bepalen wat en wanneer de pers vragen mag gaan stellen dan is de persvrijheid voorbij.

  Persvrijheid is, zo merk ik, voor velen op dit eiland, een volstrekt onbekend begrip.

  Na het gebeuren van gisteren kwamen de woorden van Van Randwijk weer naar boven:
  Een volk dat voor tirannen zwicht,
  zal meer dan lijf en goed verliezen
  Dan dooft het licht……

 15. @ Henk,

  Dick Drayer heeft een opleiding journalistiek gehad, dus vraag me af wat je over hem te klagen hebt.
  Los daarvan, wanneer je geaccrediteerd journalist bent dan behoor je tot de pers en mag je vragen stellen, geldt de persvrijheid dus ook voor jou.
  Het is niet aan de overheid te bepalen wie zij wel en wie zij niet onder de persvrijheid willen scharen.

  Dat Nederland het gebeuren van gisteren hoog opneemt moge wel duidelijk zijn. Er zijn reeds kamervragen gesteld en men wil de persvrijheid gekoppeld zien aan mogelijke financiële steun. Dit akkefietje van Ruggenaath, of beter gezegd miskleun van Ruggenaath, heeft Curacao weer eens negatief op de kaart gezet en zijn eigengereide actie brengt het eiland wellicht in acute financiële nood. Dat mag je gerust onder de kop landverraad plaatsen, want dat is het gewoon.

 16. @Henk. Mijn vorige antwoord op jouw opmerking betreffende snor is terecht verwijderd. Zal de gekuiste verkorte versie doen. Het benieuwd zijn naar mijn snor(retje) accepteer ik niet. Ik lees het als een verkapte vergelijking met een persoon uit de vorige eeuw. Ik ben woedend.

 17. Ik neem aan dat een goede journalist zich terdege voorbereid en als men de uitnodiging krijgt waarin vermeld wordt: Tópiko; “E nòrmal nobo” dat men zich dan concentreert heeft op belangrijke zaken mbt het eiland.
  Dat op het laatste moment (door de persvoorlichter?) van Tópiko veranderd wordt is natuurlijk belachelijk.
  Bij een onderwerp dat algemeen is mogen m.i. alle vragen gesteld worden die het “nobo” betreffen.
  Dat een MP geen correct antwoord op de gestelde vragen heeft en deze tevens omzeilt en naar een later tijdstip (afstel?) verwijst geeft zijn zwakheid aan.
  Een goede MP geeft openheid van zaken en laat de bevolking niet in onzekerheid. Misschien moet hij even bij Mark Rutte in de leer?

 18. @ Bolivar | 15 mei 2020 om 10:56 |
  Ik kan jou betoog deels volgen maar of er sprake is van het niet willen informeren van het volk vraag ik me af. Er is gesteld dat op een ander tijdstip deze vragen aan de orde kunnen komen en beantwoord zullen worden. Een van de vragen was zelfs beantwoord. Een tweede vraag die (wellicht bewust ter provocatie) werd gesteld heeft de zaak doen escaleren. Denk dat zowel de pers als de overheid hand in eigen boezem mag steken. Alhoewel een overheid in het kader van behoorlijk bestuur de nodige transparantie moet betrachten staat het de overheid ook enigzins vrij om te bepalen wanneer zij bepaalde informatie verschaffen. De ene zijn recht ontneemt de andere zijn recht niet en brengt ook geen verplichting voor de andere met zich mee. Het vragenrecht is aan de pers niet ontnomen en ook het recht om vrijelijk te schrijven en te onderzoeken is de pers ook niet ontnomen. Naar mijn inziens kan niet gesteld worden dat de persvrijheid in het gedrang is gekomen, dan wel dat er sprake is van censuur. Het feit dat de pers vrijelijk zonder enige beperking nu kan betogen dat hun persvrijheid zou zijn aangetast is juist het bewijs dat wij persvrijheid hebben en nog leven in een democratische rechtstaat. Ook van onze recht tot vrije meningsuiting kunnen wij gelukkig nog volop gebruik van maken

 19. Vanaf dag één was al duidelijk dat de persconferenties een groot toneelstuk was, de ministers waren met niets anders bezig dan zichzelf en hun ambtenaren een veer in eigen reet aan het steken.

  De verslaggevers hadden het nooit zover moeten laten komen en hadden vanaf dag één de persconferenties moeten boycotten maar zo te zien worden ze door hun eigen werkgevers niet gesteund. Even was er een klein beetje hoop dat we door het corona virus wakker geschud zijn, maar het bleek ijdele hoop, ook in de post-corona tijdperk is het business as usual, politici, overheid en partij financiers zullen journalisten als wegwerp artikelen blijven kopen en omkopen.

  Het is ook logisch dat de lokale radio en tv stations geen enkele aandacht hieraan besteedt hebben, het is niet voor niets dat de overheid de hand hoog houdt bij Nederland en dat de bevolking dat bij de voedselbank doet.

  Het is belangrijk dat wij de slavernij blijven herdenken alleen dan kunnen we walgelijke negers als Favell Maduro (de moderator) begrijpen, toen al waren Afrikanen di andere afrikanen aan slavenhandelaars verkochten.

 20. Daar is de derderamgs dorpspastoor John Bash weer met zijn goedkoop populistisch gebral.

  Ik ben benieuwd naar zijn snor(retje).

  Journalisten zouden aan minimale opleidingseisen moeten voldoen, maar hier noemt iedereen zich journalist, ook el capo Umpi Welvaart, ranzige Ramsay Soemanta en de mislukte dj Maarten Kakel eh Schakel.

 21. Makamba pesten. Doet me denken aan Giscard Felida en zijn Pas je maar aan..

  Wat was dat leuk vonden veel YDK.. Het lachen verging ze wel snel toen deze fraudeur van het eiland vluchtte (Naar Hulanda ook nog!!) en deze mensen hun centen niet meer terug zagen!!

 22. Tjonge,tjonge meneertje rhuggenaath. Begin van dictatoriale trekjes. Liegen en bedriegen zonder blikken of blozen. Ik had een beetje hoop, naar nu blijkt tegen beter weten in, dat het allemaal beetje bij beetje beter zou gaan. Maar helaas. Was altijd zeer terughoudend voor hard ingrijpen dor Nederland. Maar om erger te voorkomen, mag Nederland van mij het statuut overboord gooien en het bestuur overnemen en Klein Curaçao inrichten om daar de gehele politieke clan van dit eiland naar toe te verplaatsen. En een nieuw bestuur inrichten. Deze meneer zakt als een baksteen en kan beter zo snel mogelijk ophoepelen.

 23. En “Gerrit de Raaf” was toch zo’n “slechterik!!” Wel nu, zie hier dan nu een “goeierik” DRECHI pa bosnan TUR!!!!!

 24. De persvrijheid is verankerd in onze staatsregeling en daar is ook een goede reden voor. Enerzijds als bron van informatie en anderzijds het hoeden van de democracy. Als pers krijg je vergaande rechten en aan deze hangen ook verantwoordelijkheden.
  Hier op het eiland is het na verloop van tijd schuin gegroeid. Echt onafhankelijk zijn de meeste zeker niet. Als je alleen luisterd naar de radios hier op het eiland, dan weet je wie zij steunen. Het zijn altijd dezelfde personen die over alles een mening en expertise hebben. Daarnaast is het frappant dat de overheid vergunningen afgeeft, maar deze weer kan intrekken als je niet voor hun orkest speelt.
  De pers heeft steken laten vallen in deze periode en de overheid maakt hier misbruik van. Harde vragen over het beleid van de overheid tijdens Het corona virus. Welke wetten en regelingen zijn toegepast. Wat is het parlement rol in deze. Is er schending geweest van de staatsregeling (dezelfde staatsregeling die de persvrijheid regelt). Een onderzoek naar hoe het geldt wordt uitgegeven. Prijzen van olie producten enz
  Heel simpel, wil je de rechten, dan zul je ook de plichten moeten dragen. En dit geldt ook voor de overheid.Dus heren en dames van de pers, neem je verantwoordelijkheid en eis dat de overheid de zijne nemen.

 25. …”Ook kan op een beschaafde manier aangetoond worden dat de macamba weer arrogant is. En is dit een mooie kans om een eenheid te maken van de YDK”….

  @Dislect. Een zeer primitief communicatie decorum dat wordt gebezigd, door personen die de europese “afkomst” van de commentator er elke keer bijhalen.

  Iets wat overigens zeer tekenend is op dit eiland, de flagrante racisme jegens europese Curaçaoënaars, maar ook chinese, libanese en andere curaçaoenaars..

  Racisme waarvan de politiek haar mond vol heeft.

  Ik zie niet in wat de afkomst van een persoon meet de overtuigingskracht van een stelling te maken heeft.

  Overigens gebeurt het ook zeer vaak op de werkvloer, soms subtiel, masr ook openlijk aanvallen op de afkomst, en niet door de eerste de besten.

  Xonofobie en haat jegens buitenlands intellect is schrijnend op dit eiland.

 26. De uitgebreide discussie hier gaat over 3 macamba journalisten en niet over dat het 5 over 12 is. En de complete samenleving failliet is. In wiens voordeel is deze futaliteit?

 27. Het is mogelijk dat het nog iets doortrapter is; de economische situatie is iets waar geen vragen over gesteld moeten worden. Door de show van gisteren kan er gesteld worden dat de economische situatie al besproken is. Waardoor vragen en of vraagstellers nog meer beperkt kunnen worden.
  Ook kan op een beschaafde manier aangetoond worden dat de macamba weer arrogant is. En is dit een mooie kans om een eenheid te maken van de YDK.

 28. Het is wellicht raadzaam de handelwijze van deze regering inzake de persvrijheid door te geven aan freepressunlimited.org in NL. Het is te gek voor woorden allemaal, en helemaal idioot de microfoons van mensen uit te zetten. Deze figuren zitten met weinig stemmen op een post namens de bevolking, graaien al vele jaren de boel bij elkaar en mensen dan de bevolking informatie te moeten onthouden. Absurd dit.

 29. Nog steeds zijn er landen die geen of slechts gedeeltelijke persvrijheid hebben. Maar het nieuws kan ook op subtielere manieren gemanipuleerd worden in landen die wel persvrijheid kennen, ook in Nederland. Soms krijgen “bepaalde” in Nederland journalisten simpelweg geen toegang tot belangrijke informatie, terwijl “anderen” die zich conformeren, exclusieve interviews krijgen en zelfs uitnodigingen om met politici mee te reizen……. Maar vergeet niet dat verslaggeving ook beïnvloed kan worden door adverteerders. De adverteerder kan dreigen winstgevende advertenties niet langer te laten plaatsen als de redacteur iets negatiefs over hem publiceert of bepaalde journalisten niet dezelfde rechten hebben als hun compagnons. De nijpende vraag aldus; als beroepsjournalisten zo veel problemen moeten overwinnen om “betrouwbare” artikelen te schrijven, hoe komt de lezer er dan achter wat hij wel en niet moet geloven???? Rarara.

 30. @Dony, Er stond op de uitnodiging niet dat het onderwerp onderwijs is.

  Daarnaast kan een journalist alles vragen en kan een minister besluiten omg een antwoord te geven

 31. @Dony :

  In bovenstaand artikel staat duidelijk :

  “Het is het recht van de minister of van de deskundige om een vraag niet te beantwoorden, maar als onafhankelijk journalist is het niet alleen mijn taak, maar ook mijn plicht om zonder ruggespraak vragen te stellen over onderwerpen die ik van belang acht om de macht te controleren.

  En het publiek heeft het recht in een democratie en rechtstaat om te zien dat de door hun gekozen gezaghebbers hen niet willen informeren. Omdat sommige dingen zo lastig uit te leggen zijn.

  Ik ben benieuwd of de beperking van de persvrijheid op Curaçao bij het nieuwe normaal hoort. Dan staan ons nog donkere dagen te wachten.”

 32. Is gisteren de Presvrijheid daadwerkelijk in het gedrang gekomen of gebruikt de pers deze term om zich alles te kunnen veroorloven. ?
  Persvrijheid is onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. In Nederland en Curacao is de persvrijheid vastgelegd in de Grondwet/Staatsregeling. Iedereen mag zeggen en schrijven wat hij wil. In kranten en tijdschriften, maar ook via radio, televisie internet en sociale media. Voorwaarde is dat het niet in strijd is met de wet. Belediging, smaad en aanzetten tot haat en discriminatie zijn bijvoorbeeld verboden. Of iets in strijd is met de wet beoordeelt een rechter achteraf.
  Persvrijheid houdt in dat de pers mag schrijven en vragen wat zij willen zonder enig censuur vooraf. Persvrijheid houdt echter niet in de verplichting van een ander om te antwoorden op jouw vragen dan wel het beperken van het recht van een ander om te bepalen over welk onderwerp hij of zij een persconferentie geeft. Indien de Minister aanwezig is in zijn hoedanigheid van Minister van Onderwijs is het zijn recht om te bepalen dat hij niet in gaat op andere onderwerpen. Zelfs indien hij daar aanwezig zou zijn als MinPres heeft hij gelijk aan de pers het recht om te bepalen over welk onderwerp hij informatie verstrekt. Dit recht dient net als het recht van persvrijheid gerespecteerd te worden. vragen staat vrij en antwoorden ook. De pres heeft het recht om middels andere kanalen desgewenst onderzoek te verrichten en informatie te vergaren indien hun vragen niet worden beantwoord.

 33. @Margret:

  “De beperking van de vragen tot onderwijs was vooraf duidelijk aangegeven”

  Heb je bovenstaand artikel wel gelezen ? I’ll quote :

  “Het is jammer voor al die Facebooklezers die vaak al meteen weten hoe het zit, maar het zal ze verbazen dat het onderwerp dat deze keer werd aangekondigd niet onderwijs was.”

  Het onderwerp was : E “normal nobo” i lastu akontesimentu den nos pais.

  Waar haal jij vandaan dat het onderwerp onderwijs was ? Jou bron is duidelijk niet vertrouwbaar.

 34. ‘liep vandaag helemaal uit de hand’? Dramaqueen Drayer!

  Het enige wat gebeurde was dat Maarten Kakel, de pijn van Dolfijn, als een verongelijkte kleuter zijn oortjes uitdeed en wegliep. Zo van ‘kijk mij de grote man eens zijn’. Een act die daarna. tragikomisch geimiteerd werd door Drayer.

  De beperking van de vragen tot onderwijs was vooraf duidelijk aangegeven, deels ook ingegeven waarschijnlijk door het tenenkrommend niveau van eerdere vragen van Maarten Kakel en lokale journalisten.

  Benieuwd wat Dick Drayer zegt als hij de loodgieter belt voor de reparatie van zijn keukenkraan en de man even later voor zijn deur gaat zijn huis verven.

  Verder alle respect voor Drayer, een goede journalist, en Hart. een nog betere journalist.

 35. De NL tak van journalists without borders ziet al jaren een toename wereldwijd van intolerantie tegen journalisten. Nl zakt behoorlijk op de lijst, toename is te zien in landen waar auticraten momenteel de scepter zwaaien.
  Mag Curaçao toegevoegd worden aan het lijstje?
  Radio Hoyer – onafhankelijk? – hoort achter z’n personeel te staan.
  Vier voir de Raad vd Journalustiek (in NL althans)

 36. Steun aan onze journalisten die kritische vragen durfen te stellen. Hou vast Dick, Rick, Maarten en anderen. Laat je niet wegdrukken. Een kritische pers is nodig om zaken aan de orde te kunnen stellen. Weg met die lange tenen. Ministers en statenleden zitten in een positie waarin ze transparant moeten zijn en bereid te zijn de vragen correct te kunnen beantwoorden.

 37. …..”Wat er vandaag gebeurde wordt door de goegemeente, inclusief premier Rhuggenaath, van de hand gedaan als een gebrek aan respect voor de autoriteiten”……

  Pffffff, Gebrek aan respect voor autoriteiten?
  De burgers die een positie van “autoriteit” bekleden op dit eiland, zijn over het algemeen al heel erg snel op hun edele delen getrapt.

  En staan al heel gauw te “brullen” dat je
  Geen respect of manieren hebt,

  Het wordt op deze rock als niet respectvol gezien, als je kritische vragen stelt en de feitelijke pijnpunt aanstipt.

  Als je toch kritisch blijft doorvragen en wroeten, dan wordt men al heel gauw onsportief en dreigen er represailles!

  Had Dick Draaier niet eenzelfde soort aanvaring met Myrna Godett? Myrna Godett die kritische journalisten de toegang ontzegde?
  Er moest een rechter aan te pas komen om dit ongedaan te krijgen..

  Het is iets van derde wereld Ministers, om vragen die niet behaaglijk zijn als “onbeleefd” en respectloos aan te merken.

  Onze ministers zijn daar geen uitzondering op.
  We gaan steeds meer oo Suruname lijken, met dit soort vrije pers inperkingen.

 38. Zeer informatief en uitstekend artikel.

  Juist in deze crisisperiode heeft het eiland capabele en geloofwaardige leiders nodig. Een capabele leider moet dan ook in staat zijn kritische vragen te beantwoorden die juist de problemen van de dag aan de orde brengen.

  De reactie van de premier spreekt boekdelen want het blijkt duidelijk dat ze geen plan van aanpak hebben ten aanzien van de uitdagingen die een crisis met zich meebrengt. Hun antwoord op de vele uitdagingen waarvoor het eiland staat : weg met de persvrijheid.

  Er is dan geen sprake meer van een democratie maar het gaat dan duidelijk om een dictatuur en dat is zeker een kwalijke zaak, daadwerkelijk een -zwarte dag voor Curacao- zoals @Joep Meloen aangeeft.

 39. Wellicht ook handig om je bijdrage in het papiaments te posten zodat iedereen dit volkomen juiste argument begrijpt.

 40. Geheel eens met Dick Drayer, dit was een zwarte dag voor Curacao en de middelvinger van Ruggenaath naar dit eiland wordt met de dag groter. De schade die deze kneuzenclub aanricht is zo immens dat het jaren gaat duren eerdat dit vertrouwen is hersteld.
  What is next ? Verkiezingen maar uitstellen omdat het Ruggenaath ongelegen komt ?
  Of gaan we wellicht journalisten hinderlijk volgen (middels politie) om hen zo het werken onmogelijk te maken ?

  Tijd dat Nederland keihard gaat ingrijpen op deze klip. We zijn afgegleden naar een dictatuur van een zelf benoemde elite. Ze hebben letterlijk schijt aan alles en iedereen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties