33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AVC | Emsley Tromp stapt vooral op zijn eigen tenen

HomeMediaAVC | Emsley Tromp stapt vooral op zijn eigen tenen

Ronald Ketellapper & Maurits Servaas | Achterkant van Curacao

Rechter wil gezamenlijke verklaring inzake 100 miljoen dollar | Persbureau Curacao

Voormalig President van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS), Emsley Tromp, waarschuwt de nieuwe president van de Centrale Bank, Richard Doornbosch, voor de uitdagingen waar de Bank voor staat in 2020.

De waarschuwing staat in een stuk met de titel Challenges facing the new CBCS president. In de opening van dit artikel schrijft Tromp:

I am writing this note risking stepping on toes. However, the only way to avoid stepping on toes is to stand still. Standing still will come at greater cost to the reputation and the credibility of the Central Bank of Curaçao and Sint Maarten (“CBCS”), our financial system, and ultimately the Monetary Union and the well-being of its citizens than speaking out.

De auteurs van dit artikel menen dat Tromp hier vooral op zijn eigen tenen staat en zelf debet is aan de reputatieschade en geloofwaardigheid van de Centrale Bank. Tromp had zelf moeten ingrijpen. Vooral tijdens en na de onder curatelestelling van verzekeraar Ennia. Er was toen sprake van een afgedwongen overduidelijke dubieuze transactie door de aandeelhouder. Maar de Bank en zijn president keken weg en waren nergens te bekennen.

Emsley Tromp stelt dat Ennia in 2018 financieel gezond was. Op dat moment besluit CBCS in te grijpen. Formeel een correcte beslissing, gezien de jaarrekening van Ennia. Maar het laatst gepubliceerde jaarverslag heeft betrekking op boekjaar 2016 en de jaarverslagen over de jaren 2017, 2018 en 2019 zijn niet gepubliceerd binnen de eindejaarstermijn van zes maanden.

Later werd bekend dat Ennia helemaal niet gezond was. CBCS publiceerde in 2018 een persverklaring waarin werd onthuld dat de particuliere aandeelhouder van Ennia, de 93-jarige Iraans-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary een verdachte transactie had gesloten door een van zijn eigendommen aan Ennia te verkopen voor een aanzienlijke prijs. Die transactie ging om het vervallen Mullet Bay resort en was om vele redenen niet in het belang van de polishouders van Ennia:

 • De waardering van Mullet Bay Resort was en is zeer onzeker
 • Er hebben geen recente transacties van vergelijkbare eigendommen plaatsgevonden, waardoor het moeilijk is om een ​​betrouwbare marktwaarde af te leiden;
 • Het stuk grond bevindt zich op één locatie op één eiland en is daardoor erg onderhevig aan veranderingen in lokale omstandigheden;
 • Het is onduidelijk of het stuk grond in de loop van de tijd in individuele stukken verkocht zou kunnen worden, waardoor het risico op een ongunstige veilingprijs op een bepaald moment in de tijd zou afnemen.

In dit geval bleek dat de marktwaarde van het onroerend goed ($ 49,7 mln) verwaarloosbaar ten opzichte van de boekwaarde ($ 430,7 mln). De vraag rijst of deze transactie door de aandeelhouder van Ennia afgedwongen werd om zijn eigen belangen na te streven, ten koste van de polishouders?

Een substantiële blootstelling aan één enkel object binnen een beleggingsportefeuille is in strijd met het principe van risicospreiding.
Het onroerend goed genereert geen jaarinkomen, terwijl de verzekeraar 3% -4% per jaar nodig heeft om zijn voorzieningen te verhogen om toekomstige voordelen aan polishouders te betalen.

Bij deze investering ontbreekt een duration-afstemming met de verplichtingen van de verzekeraar, waardoor de verzekeraar kwetsbaar is voor veranderingen (dalingen) in rentetarieven.

Conclusie
De conclusie is gerechtvaardigd dat de CBCS onder toezicht van de heer Tromp heeft gefaald door deze transactie niet te vermijden. Als Emsley Tromp echt geloofde dat het stuk land de boekwaarde waard was, hij ‘zijn geld daar legt waar zijn mond is’ en een stuk van dit land koopt voor de bijbehorende boekwaarde.

Door nu een brief met waarschuwingen of uitdagingen te schrijven richting de nieuwe CBCS-president ontstaat toch een kriebelig gevoel: handel je naar wat je belijdt? Het had Tromp gesierd hier vooraf rekening van te geven.


Servaas Houben werkt 18 jaar binnen de verzekeringssector. Hij studeerde econometrie in Nederland en werkte daar de eerste 4 jaar van zijn carrière. Daarna werkte Servaas in Dublin, Londen en Curaçao. Naast actuarieel heeft Servaas de kwalificaties CFA en FRM afgerond. Servaas schrijft regelmatig voor zijn blog, CFA-samenvatting en actuariële tijdschriften en is lid van de Nederlandse Actuariële Maatschappij Enterprise Risk Management en LIfe verzekeringscommissies.

Dr. Ronald Ketellapper studeerde econometrie in Groningen en begon zijn carrière als wetenschapper. Na zijn promotie in 1982 volgde een loopbaan in de pensioen- en verzekeringssector. Als laatste als directielid bij Guardian Group Fatum in Curaçao waar hij tot maart 2019 verantwoordelijk was voor leven-, pensioen- en ziektekostenverzekeringen. Hij is nu bestuurder van de Onderlinge van 1719, oudste onafhankelijke verzekeraar in Nederland.

Bron: Achterkant van Curacao

10 reacties

 1. Absurd dat Tromp nog steeds zijn opvolgers de les gaat lezen. Alles wat mis is kunnen gaan qua toezicht is mis gegaan onder Tromp, en dat tegen een absurd hoog salaris. Ook vreemd dat er vanuit ENNIA directie geen communicatie of update is over de status land sint maarten: als het land echt maar 10% waard is van wat er op de balans is, zal ENNIA op een gegeven moment toch moeten gaan afboeken

 2. Tromp zou nauwe zakelijke en vriendschappelijke banden hebben gehad met Ansary, Garcia, Deuss en zo nog een paar lieden van dat kaliber en zou ze lang uit uit de wind hebben gehouden en sommigen, wat ik gelezen heb ,in staat gesteld te malverseren ( bv. Deuss) . Need I say more?

 3. Berichtje vanuit Nederland.
  Het vertrouwen is al niet zo groot in Nederland over het doen en laten daar, maar dit voelt niet goed. Ben geen econoom. Graaiers zijn er overal maar honger is in NL niet nodig. Hoe mooi zou het zijn als Nederland gewoon zou bepalen op Curacao en Sint Maarten en deze criminelen gewoon hun eigen dingetje zouden kunnen doen. Doen ze hier ook. Hun eigen economietje, Beetje drugs, beetje overvallen, beetje corruptie.
  De gewone mensen zouden daar minder last van hebben.
  Het lijkt er een beetje op dat op de Antillen men geen land eerlijk kan besturen. Maar Nederland wordt beschuldigt van discriminatie, terwijl ze zelf heel erg discrimineren. Maar goed, ik weet het niet vanuit Nederland.

 4. Rekening houdende met de recente publicaties over het Ennia Caribe debacle in Vigilante aan welk debacle blijkbaar ook de CBCS onder leiding van Tromp en zijn mede directeuren mede schuldig zijn en waaruit men toch duidelijk de indruk krijgt dat er op grote schaal corruptie en fraude werd gepleegd met de bedoeling dat Ansary ruim 1.2 miljard kon wegsluizen uit de Ennia fondsen moet je wel een ontzaggelijke plaat voor je hoofd hebben om dan een dergelijke brief/advies aan je opvolger te geven.Wat een arrogantie! Maar wat gaat er nu gebeuren ?.Heeft de huidige leiding van de CBCS de ballen om de Ennia zaak en die van de Giro,de Post Spaarbank.etc. aan te pakken en te vervolgen.

 5. Kijk in al de jaren die ik hier op aarde rondloop heb ik vele maar vele ongelooflijke, belachgelijke en stupide dingen meegemaakt.
  Bijv iemand die iets zeer verkeerds, belachelijks, doms etc doet en een tegen actie verzint in de vorm van een brief, email, speach of iets dergelijks. Dit puur met de intentie om zijn domheid, corrupt handelen etc goed te praten of te verdoezelen.
  Maar het resultaat is juist het omgekeerd. Want desbetreffende persoon maakt zichzelf onsterfelijk, maar in de negatieve zin: dommer, corrupter en nog meer. Wat overblijft is een clown. Een karikatuur puur sang.

  Dit geld voor mafioso don nadie Emsley Tromp. Ik denk dat ik hem goed heb omschreven.

 6. Deze twee economen slaan het boek mooi open wat betreft de handel en wandel van de Ras oplichter ex gezagvoerder van de CBCS loopt nog steeds los rond zonder dat hem een strooi halmpje in de weg ligt, en wel zo of dat hij de koning van curacrim is, geld maakt macht, Tromp en zijn USA vriend zijn echt niet zo dom als Gerrit de Raaf dat zij na hun oplichting een dag het gevang in gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties