27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Column Youp | Bloemen vergeten!

HomeColumnColumn Youp van 't HekColumn Youp | Bloemen vergeten!
Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Bloemen vergeten!

Voor werk vloog ik deze week naar het nooit vervelende New York. Op de heenweg klonk de piloot als Rick Nieman. Dat is trouwens een heerlijk, geruststellend toontje om ons land mee te verlaten. Ik vermaakte me met typisch Nederlands nieuws.

Zoals het schitterende Floriade-debacle in Almere dat die gemeente geen 100 miljoen, maar meer dan 200 miljoen heeft gekost. Kan gebeuren. Dat je er als organisatie een miljoentje of honderd naast zit. Ze geven uiteraard corona de schuld, maar een pretparkdeskundige legde in Het Parool uit dat het gewoon dom is. De Keukenhof trok in die tijd gewoon publiek. Wel wat minder, net als de dierentuinen, maar er kwam overal volk.

De grappigste oorzaak van dit financiële drama? Ze waren de bloemen vergeten. Wat vergeten? De bloemen. Overal aan gedacht bij dit gigantische tuinbouwevenement: souvenirwinkels, een parkeerterrein met veel ruimte voor invaliden, genderneutrale toiletten, een vegetarisch restaurant, een inclusieve garderobe en een heuse kabelbaan. Alleen de bloemen vergeten. Da’s dom. Volgende keer aan denken. Bloemen! Goeie tip.

En omdat er geen bloemen waren was er geen publiek. Alleen de toenmalige burgemeester Frank Weerwind van Almere maakte twee keer per week in zijn gemeentelijke dienstlimo een trots rondje over het totaal verlaten Floriade-terrein.

Daarna las ik over het Marengo-proces en dat het hoofd van het OM best aan kan blijven. Ja, hij had vergeten om de familie, de advocaat en de adviseur van de kroongetuige Nabil B. te waarschuwen dat ze gevaar liepen. Levensgevaar zelfs. Wist het OM dat dan? Ja, dat wisten ze daar. Maar ja, vergeten. Net als de bloemen bij de Floriade. Wie als enige vindt dat het hoofd van het OM best aan kan blijven? Dat vindt het hoofd van het OM zelf.

Na deze droeve zaak heerlijk gegniffeld om dat vorige week verschenen gasrapport. Vooral Rutte was geschrokken. Had zich zelfs geschaamd. Mark wist als enige Nederlander niet dat het in Groningen een schaamteloze puinzooi is. Ontwrichte gezinnen, gescheurde en verzakte huizen, besodemieterde families en ordinaire oliehufters die gewoon niet willen afrekenen. Sterker nog: dat gajes wil schadevergoeding omdat de Nederlandse Staat stopt met boren in de Groningse bodem. En ze krijgen dat geld ook nog. Maar dat Shell-tuig en hun kompanen moeten toch eerst met die arme Groningers afrekenen? De schade vergoeden? Nee, dat is een misverstand. Als je dat niet snapt ben je dom. Oliedom.

Mooiste tekst kwam uiteraard van Mark zelf. Hij vertelde behendig dat het nu even niet om hem ging, maar om de in de steek gelaten Groningers! Briljante woorden van de man die zo langzamerhand door alle kluitjes zijn eigen riet niet meer ziet. Of hij weg moet? Mark zelf vindt van niet. Dat zei hij deze week nog tegen het hoofd van het OM, die het uiteraard volkomen met hem eens was. Aftreden is zo vorige eeuw. Daarbij is hij toch zo weer terug. Want het volk wil hem nou eenmaal. Begrijp ik nou dat hij binnenkort gezellig bij de mannen van Vandaag Inside gaat zitten? Verkiezingen hè! Wat hij daar gaat doen? Luchtig lachen, beetje geiten met Gijp en blij zijn met de vragen die hij uiteindelijk niet beantwoordt. Dom? Absoluut niet. Verre van dom zelfs.

Zo zoefde ik gemoedelijk de oceaan over. Af en toe vertelde de dienstdoende Rick Nieman ons dat het allemaal prima ging. We lagen goed op schema. Geen wolkje aan de lucht. Heerlijke vluchtinformatie dus. Alsof ik Mark zelf hoorde.

Ik raakte steeds verder weg van ons aandoenlijke stikstofstaatje met zijn geheel eigen problematiek en daarbij behorende politici. Las ook nog dat Sylvie Meijs gescheiden en Eva Jinek zwanger is. Emeritus hoogleraar Maarten van Rossem heeft in een podcast serieus verteld heeft dat hij de tijd tussen de kinderen van Eva wat aan de lange kant vindt. De bejaarde voorzitter van de jury van De Slimste Mens, ooit historicus aan de Universiteit van Utrecht, bemoeit zich in het openbaar met de gezinsplanning van Eva Jinek.

U vraagt zich af of ik nog terugkom naar ons land? Ik twijfel meer dan zeer.

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. @LaStiwz
  Thx dat je nog zo’n oplettende ex-cp bent. Et voilà
  Je begrijpt vast wel dat ik op jouw reactie zat te wachten. Maar eerlijk gezegd om de zin in zijn geheel te herhalen is wel heel erg infantiel, vindt je niet.

 2. Hi @John, als je iemand corrigeert let dan ook zelf op een juiste weergave, á raison is natuurlijk à raison, met accent grave en niet met accent aigu.
  Just saying.

 3. Hi @ Kees, als je iemand corrigeert let dan ook zelf op een juiste weergave, á raison is natuurlijk met 1 s.
  Just saying.

 4. De reactie van Joop van Velsen zou eigenlijk vertaald moeten worden. Wat zijn manen met kale kop? Wat betekent rasson voor 18/12 duizend gulden. Of zou hij hier á raisson van 12 /18 duizend gulden bedoelen. Het blijft raden.

 5. @ Youp jij weet nog al veel wat er gebeurt in de wereld en wanneer er een nieuwe hip of hit is uit de kast is gekropen, ik weet nog wel toen ik 16 jaar was dat het hip was om je haar lang te laten groeien dat noemde ze hip, de laatste jaren zie je veel mafkezen met een kalle kop zien rond lopen, maar nu zie je de laatste twee jaar manen lopen met een volle baard en dragen die met of zonder gouden bril of dat zij professor in de weet niet kunde zijn en het gekken is als je wat aan hun vraagt over politiek dan staan zij met een mond vol tanden en of zij water zien branden, oooh ik wil niemand beledigen, maar ten goede ik heb het over de regering die in FORTI en ambtenaren op Curacrim die met BISSONKIT vast geplakt op hun stoel zitten a rasson voor 18/12 duizend gulden of nog meer per maand met niks nada doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties