27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Curaçaose bevolking zou ten volle moeten profiteren van de meest lucratieve industrie van het land

HomeAuteursOpiniesOpinie | Curaçaose bevolking zou ten volle moeten profiteren van de meest...

Opinie drs. mr. Javier Silvania

Curaçao is de oudste jurisdictie voor online gokken ter wereld, en toch hebben de regering en het volk van het eiland nooit volledig kunnen genieten van het financiële voordeel van deze lucratieve industrie.

Het land nam in 1993 voor het eerst de Landsverordening buitengaatse hazardspelen aan en startte vervolgens in 1996 met het verlenen van vergunningen. Deze wetgeving is nu 30 jaar oud en is niet langer relevant qua structuur of reikwijdte.

Modernisering is geen luxe; het is noodzakelijk. Daartoe heeft de minister van Financiën geachte heer Javier Silvania een nieuw wetsvoorstel op de kansspelen (LOK) ingediend die naar verwachting eind dit jaar in wet zal worden omgezet.

De voorgestelde wetgeving vertegenwoordigt een ingrijpende hervorming van de structuur van het vergunningsproces door een nieuwe kansspelautoriteit (de Curaçaose Kansspelautoriteit) te creëren die rechtstreeks vergunningen zal afgeven aan de exploitanten en deze zal handhaven; en wat nog belangrijker is, goklicentievergoedingen en -heffingen zullen voor het eerst rechtstreeks aan de overheid worden betaald.

Deze structuur vervangt het huidige systeem die bestaat uit vier actieve masterlicentiehouders die sublicenties uitgeven aan meer dan 800 operators. Tot op heden is het altijd de masterlicentiehouders geweest die de directe zakelijke en financiële relatie met de exploitanten hebben gehad.

Curaçao is uniek in dit soort meerlagenopstelling. Geen enkele andere vergelijkbare jurisdictie is op deze manier opgezet en de economische gevolgen hiervan zijn enorm. In tegenstelling tot andere landen ligt op Curaçao de weldoener van de jaarlijkse licentievergoedingen en gokheffingen volledig bij de particuliere sector. Bijna niets van deze directe gokinkomsten gaat naar de overheidskas.

Twee vergelijkbare jurisdicties zijn Malta en het eiland Man. Beide zijn eilandstaten die zijn gegroeid tot populaire bestemmingen voor de online gokindustrie, en sinds 2001 hebben de bijbehorende inkomsten uit goklicenties bewezen een belangrijke bijdrage te leveren aan de economieën van beide landen.

In 2021 meldde Digital Isle of Man dat e-gaming 17,6% bijdroeg aan het bbp van het eiland, een waarde van ongeveer 1 miljard GBP (~ $ 1,2 miljard).

Vorige maand, januari 2023, merkte een financieel rapport van de Malta Gaming Authority op dat de kansspelsector in de eerste zes maanden van 2022 een totaalbedrag van € 573 miljoen aan bruto toegevoegde waarde bijdroeg, wat neerkomt op 8,0% van de Maltese economie.

Het is duidelijk dat, ondanks het feit dat de online gokindustrie 5 jaar na de start van Curaçao is begonnen met het uitgeven van licenties, de online gokindustrie een veel grotere impact heeft gehad op de economische en sociale ontwikkeling van zowel Malta als het eiland Man.

Vanaf het begin erkenden de regeringen van Malta en het eiland Man het financiële potentieel van de online gokindustrie voor hun economieën en zijn ze doorgegaan met het ontwikkelen van de noodzakelijke infrastructuur en het regelgevingskader om de groei te ondersteunen. Dit heeft geleid tot de creatie van een levendige en bloeiende online gokindustrie die niet alleen de landen ten goede komt, maar ook de bedrijven en spelers die erin actief zijn.

De bijgewerkte LOK voorgesteld door geachte heer Javier Silvania zal Curaçao naar verwachting op dezelfde manier laten gedijen als zijn tegenhangers Malta en het eiland Man.

Bron: Persbericht Ministerie van Financien

14 reacties

 1. Kansspelen zijn discutabel maar kunnen nog net acceptabel zijn
  Gokken is verwerpelijk, het maakt de rijken [Exploitanten] rijker en de
  ….etc.

  Als het on-line gokken belastingtechnisch plus de controle hierop ‘waterdicht’ is geregeld krijgt Curacao daar inkomsten uit.

  Macro economisch levert het onze maatschappij [werelwijd bezien] helemaal niets op. Er wordt alleen met geld geschoven.
  Sterker nog, er gaan vele kostbare uren verloren en het brengt [*financiële*] ellende binnen de gemeenschap.

 2. Blijkbaar zijn er echt mensen die dit serieus nemen.
  De wetgeving is tot stand gekomen door de politiek.
  Het niet naleven van de overdreven soepele wetgeving is een keuze geweest van de politiek.
  En blijkbaar zijn er mensen die denken dat de Curaçaose politiek kadootjes geeft aan instellingen waar veel aan en mee te verdienen valt.
  Doe je ogen open. Als je iets wilt hier op het eiland moet je de juiste wielen smeren. Als je je stijger groter wil maken kost dat geld als je je waterfront groter wil maken kost dat meer geld.
  En dan zou er voor online gambling en brievenbus firma’s niets aan de strijkstok blijven hangen.
  Pigs can fly.
  De gok wetgeving hoeft niet eens veranderd te worden om geld van de sector naar de belasting te krijgen.
  Er is geen nieuwe wetgeving nodig om een einde te maken aan de sublicentie structuur.
  En ….. Het is niet gebeurd en het gaat niet gebeuren behalve voor de show.
  En dat is wat onze doortastende minister van financiën doet een showtje maken voor, in hoofdzaak, de internationale politieke wereld en internationale toezichthouders.
  Niets meer

 3. Slimme en resultaatgerichte Silvania is in staat door goede regelgeving de goksector een financiele bijdrage te laten geven op de begroting van het land Curacao van vele honderden miljoenen guldens. Steun hem in de ontwikkeling van deze wetgeving. Beveilig hem ook. De dood van Wiels was er al een te veel.

 4. @ Kari, in welke poppenkast speel jij mee in die voor de kleuters met Jan Klaasen en Katrijn of in die poppenkast voor het volk met Javier Silvania en professor Sheik Pik Pissis, en Javier denk jij nu echt dat die gok maffia jou nu echt miljoenen gaan betalen voor hun E-game, als zij voor hun licentie ( gok omzet )moeten betalen “wat zij zo al zo niet hoeven als zij op de cruiseschepen langs komen ” die cruiseschepen doen dit eiland niet meer aan en varen gewoon een rondje om dag shop winkel geld, gebroken pols denk echt dat hij slim is maar dat is hij echt niet!, de tijd zal het leren, met smoesjes RdK/ Gok Maffia/ kwijt schelding 4.5 miljard lening van Nederland/ en 500 miljoen voorschot op reisgeld vergoeding regering/ ambtenaren/ F&F jaar 2023/2024. Nu mevrouw van Puffelen u kunt uw lili putter borst nat maken, over twee jaar ben u op genomen in ( het gekken huis ) ZON EN SCHILD te Amersfoort, veel sterkte het aankomende jaar?.

 5. De online gambling regeling is tot stand gekomen dat er 2 winnaars zijn de exploitanten en politiek (partijen en individuen) en nu moet het naar het algemene belang. Van wiens aandeel?
  Als het van de exploitanten moet komen gaan ze weg. Als het uit de zak van de politiek moet komen verliest de sector de politieke steun.
  En wat gaat er dus veranderen?
  Niets behalve dat er, inderdaad, weer een legertje vrienden en partij vazallen een “onafhankelijke” toezichthouder gaan vormen betaald door, voor het grootste deel, de algemene middelen, belasting geld dus.
  En zo is iedereen gelukkig: de exploitanten, die nog steeds nagenoeg niets betalen behalve aan de politiek.
  De politiek die hun potje gewaarborgd zien.
  En de buitenlandse instanties die “overheidstoezicht” op de grijze ondoorzichtige financiële krijgen.
  Iedereen blij. Alleen maar winnaars

 6. Een paar 100 miljoen aan de Curaçaose staatskas zal de Curaçaose bevolking zeker helpen. Naast nieuwe orange, blue en green economies.

 7. We hebben toch een Centrale Bank die al die toezichtscontroles zou moeten kunnen uitvoeren? We hebben toch een belastingdienst? Vol vriendjes van politici weliswaar , maar swa, ! We hebben toch een Gaming board? We hebben toch een Overheids Accountant? Al die “ambtenaren”zitten er al! het is een kwestie van willen controleren! Maar sommige politici vinden het prettiger als het troebel blijft! In troebel water is het immers goed vissen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties