Aqualectra wacht op uitsluitsel aanpassing tarieven

 

WILLEMSTAD — Aqualectra en Bureau Telecommunicatie en Post (BTP) zijn in bespreking om maandelijks gegevens te overleggen zodat de toezichthouder van de energiemarkt beter zicht krijgt op de cijfers van het nutsbedrijf. Momenteel berekent BTP maandelijks de brandstofprijzen op basis van de fluctuerende olieprijs per vat op de wereldmarkt. Deze brandstofprijsaanpassingen hebben ook invloed op Aqualectra. De exacte impact kan Aqualectra-directeur Darick Jonis niet uit de doeken doen.

De brandstofprijzen zijn de afgelopen twee maanden achtereenvolgens sterk gestegen. In het verleden, voor de staatkundige vernieuwing, stuurde Aqualectra een voorstel voor de aanpassing van de tarieven van water en elektriciteit naar de Dienst Economische Zaken. Deze werd door hen berekend en van advies voorzien. Uiteindelijk besloot de gedeputeerde van Overheids-nv’s over de tariefsaanpassing. Nu zijn de rollen omgedraaid. Toezichthouder BTP bepaalt de nutstarieven. Volgens Jonis telt sinds begin april de zwaarte van de brandstofkosten zwaarder aan. Het nutsbedrijf bevindt zich in een delicate situatie. Desondanks zegt Jonis de kortetermijnschulden te kunnen betalen. Hij hoopt dat de toezichthouder rationeel en onafhankelijk een standpunt inneemt over de aanpassing van de tarieven.

Het belangrijkste is dat we uitsluitsel krijgen over de aanpassing van de tarieven. Op basis daarvan kunnen we voortborduren”, aldus Jonis die zich op de vlakte houdt. De Aqualectra-directeur wil niet vooruitlopen op het standpunt van BTP. De tarieven van water en elektriciteit zijn voor het laatst in april vorig jaar aangepast. Toen besloot de regering om de elektriciteitstarieven met 5 cent per Kwh te verlagen. Dat leverde het bedrijf vorig jaar een verlies van 90 miljoen gulden aan inkomsten op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *