28 C
Willemstad
• zondag 7 maart 2021 14:22

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...

AntilliaansDagblad | ‘Situatie veel ernstiger op Bonaire’

Kralendijk - Het aantal besmettingen met Covid-19 neemt de laatste week in rap tempo toe. Zo snel dat gezaghebber Edison Rijna heeft besloten om het risiconiveau op...

DH | Netherlands lifts COVID-19 testing requirements for Dutch Caribbean

AMSTERDAM--Royal Dutch Airlines KLM announced on Thursday that the Netherlands has lifted its coronavirus COVID-19 testing requirements for all six islands of the Dutch Caribbean. Travellers checking in...

AntilliaansDagblad | ‘Opschalen naar 5.000 per week’

Willemstad - In de eerste week van het vaccinatieprogramma op Curaçao hebben veel meer mensen dan verwacht zich laten inenten. Tot en met donderdag waren er 3.371...

AntilliaansDagblad | Baret voor miliciens

Willemstad - Op Marinekazerne Suffisant ontvingen 24 leerlingen gisteren hun baret. Voor de aspirant-militairen is de baretuitreiking het sluitstuk van de Elementaire Vakopleiding, die zes maanden duurde....
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie AntilliaansDagblad | Zaak tegen CBCS geseponeerd

AntilliaansDagblad | Zaak tegen CBCS geseponeerd

Isenia overweegt verzoek aan Hof ter toetsing besluit OM

Willemstad – Het Openbaar Ministerie (OM) Aruba heeft onlangs het besluit genomen om het onderzoek dat voortvloeide uit de aangifte van Neysa Isenia tegen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de toenmalige president ad interim Leila Matroos-Lasten te seponeren.

CBCS iseniaHet OM op Curaçao begon medio 2019 een feitenonderzoek naar de informatieverstrekking door de CBCS en dienst toenmalige interim-president-directeur Leila Matroos-Lasten, maar droeg het onderzoek van de Landsrecherche in juli 2019 over aan het OM op Aruba om ‘de integriteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het onderzoek’ te waarborgen. Het onderzoek was het gevolg van onder andere een aangifte op 23 mei 2019 van Isenia tegen CBCS en tegen Matroos-Lasten persoonlijk, die op 22 maart 2019 een intern en dus vertrouwelijk memo over Schoop-Isenia had uitgestuurd.

Ook Carlos Monk, van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur (KdNT), heeft op 14 mei vorig jaar aangifte gedaan tegen de CBCS, waarin de bank werd beticht van het overtreden van de screeningswetgeving en van de geheimhoudingsverplichting uit de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen 1994. Volgens Monk was er vertrouwelijke informatie in strijd met de wet zijn gedeeld in het kader van de screening van een kandidaat-minister.

Nadat het OM op Aruba de zaak had overgenomen, was het lange tijd stil omtrent het onderzoek. Tot Isenia onlangs een korte brief van het OM ontving waarin haar werd medegedeeld dat de zaak tegen de CBCS en Matroos-Lasten werd geseponeerd. Van betrouwbare bronnen heeft deze krant vernomen dat Isenia zich beraad op een mogelijk verzoek aan het Hof ter toetsing van dit besluit van het OM. De toenmalige kandidaat-minister voor de post van Financiën schijnt niet te spreken te zijn over de vorm waarop het OM is omgegaan met de kwestie. Naast het feit dat het zo lang heeft geduurd, schijnt de communicatie van het OM bijzonder kort te zijn. Het OM zou een brief van slechts drie regels hebben gestuurd in reactie op een meer dan 20 pagina’s tellende aangifte van Isenia.

Ook de reden voor het sepot zou, zo begrijpt deze krant, als bijzonder zwak worden ervaren. Het OM zou het besluit om te seponeren baseren op ‘onvoldoende bewijs’. Maar dit zou ongeloofwaardig overkomen omdat de e-mail met de vertrouwelijke informatie over Isenia, die door Matroos-Lasten werd verstuurd, door velen is gezien en het daarmee dus niet aan bewijs ontbrak.

Het OM Aruba kon gisteren geen informatie geven. Woordvoerder Ann Angela liet weten nog geen instructies van bovenaf te hebben gekregen over wat ze met de pers mag delen.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

 1. Tja alleen hier kan een leeghoofd Finance Manager worden. Niet in de private sector natuurlijk wel in de publieke. Steeds meer wordt het corrupte netwerk van Tromp ontraffeld. Jarenlang heeft Boef Tromp zich schandelijk kunnen verrijken. Het was pas toen Gerrit Schotte (laat even buiten beschouwing wat je van hem vind) Hemsley Tromp recht in zijn smoel zij dat hij een corrupt misserabel mannetje was dat de beerput langzaam op een kier ging. Helaas was men te verblind om wie de boodschapper was waardoor de beerput nooit echt open is gegaan. Nu het te laat is en Hemsley lekker van zijn gegraaide centjes geniet de rest van de mensen in missere achterlatend, dat men erachter komt wat een corrupt figuur het was. De medeplichtigen van hem zitten inmiddels op hoge functies ergens anders. Hun kostje is gekocht. Het zijn ook precies DIT soort figuren die telkens de boel ophitsen van autonomia, nos mes por en geen vreemde toezicht gewenst.

 2. CBCS heeft geschreven dat Neysa Isenia een voor zichzelf uiters lucratieve deal ten nadele van Girobank heeft gemaakt, hetgeen ze kon doen als finance manager in welke functie ze Dennis Dambruck opvolgde die ook al een zeer bedenkelijke reputatie had.

  Daarom werd ze niet integer geacht, en ongeschikt voor een functie als directeur.

  Op dit eiland (hoe noemde de eigenaar van Miles cafe het ook al weer?) wordt je dan vervolgens gewoon directeur bij Aqualectra.

  En dan praten de idioten hier over autonomie?

 3. Het OM had kunnen volstaan met 1 zin. SOFA. want daar heeft deze “dame” haar carriere aan te danken. Waarom is het altijd zo dat op Curacao dit soort uitwerpselen boven komt drijven op hoge posten. Buiten Curacao worden ze nog niet uitgenodigd voor een sollicitatie gesprek voor de functie van assistent pleeborstel beheer bij een weg restaurant, maar hier op dit eiland worden ze “general manager”, direkteur, CFO, CEO. Ik bid voor de dag dat Curacao weer geheel onder Nederlands beheer valt. Zodat kundige personen worden aangesteld. Kijk hoe Nederland schoon schip heeft gemaakt op Bonaire en St. Eustatius. Please doe dit ook hier. Trap dit soort nitwits weg.

 4. Ik heb geen enkel belang bij, noch behoefte mij in te laten met de essentie van de zaak Neysa Isenia tegen de CBCS.
  Het om onduidelijke cq ongeloofwaardige redenen door het OM seponeren of niet in behandeling nemen van een zaak, spreekt mij op basis van de eigen opgedane ervaring echter zeer aan.
  Als het OM van wege opportunistische redenen een zaak niet wil onderzoeken, wordt altijd een beroep gedaan op “niet voldoende bewijs”. Ook al kun je tientallen bewijsstukken overleggen, het OM zal wanneer dit haar goed uitkomt bij hun standpunt persisteren van “geen bewijs” of “niet voldoende bewijs “.
  Het aanwijzen van het OM van Aruba om deze zaak te behandelen lijkt bedoeld te zijn om te voorkomen dat het OM een zaak behandelt tegen de Centrale bank van het eigen land. Maar het is duidelijk dat het van wege deze reden vervangen van het OM van Curacao door het OM van Aruba, alles weg heeft van een niet geloofwaardige en zeker niet overtuigende manoeuvre: een clown van een andere fopneus voorzien , maakt van hem nog geen nieuwe clown………..

 5. Terecht!

  Het is een grote schande dat deze konten-en-nog-wel-meer-likster van Eric Garcia en Stephen ‘Capone’ Capella CFO kon worden bij Aqualectra terwijl ze door CBCS EN niet integer EN niet geschikt voor een directiefunctie werd bevonden.

  En dat zal niet zijn omdat ze de overboeking van 400,000 dollar naar de bankrekening van de moeder van Stephen Capella in Panama weigerde uit te voeren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties