27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 07:28

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Wever-Croes: Depolitiseren gronduitgifte bevordert integriteit

,,Momenteel lopen 2 strafrechtelijke onderzoeken naar corruptie bij het uitgeven van overheidsterreinen, ‘Avestrus’ (struisvogel), ‘Flamingo’, en wie weet, binnenkort ‘Pauwis’ (pauw), naar ex-ministers belast waren met het ministerie van Infrastructuur.”

Oranjestad – Premier Evelyn Wever-Croes heeft woensdag de ministeriële beschikking ondertekend waarin de procedure van uitgifte van overheidsterreinen in erfpacht en huurgrond wordt gedepolitiseerd.

,,Ik draag integriteit en bestrijding van corruptie zeer hoog in het vaandel, en daarom heb ik deze beslissing genomen”, aldus de premier.

Zij heeft deze bevoegdheid, die al jaren bij de minister ligt, gemandateerd aan de directeur van de Directie Infrastructuur en Planning, onder gelijktijdige invoering van stringentere interne controle op het proces. Er zal worden uitgegaan van een ‘vierogenprincipe’, met andere woorden, de beslissingen worden niet door een persoon alleen genomen, maar altijd door ten minste twee personen.

- Advertentie -

De premier gaf aan dat Aruba al enige tijd wordt geteisterd door corruptieschandalen rond het ministerie van Infrastructuur. ,,Momenteel lopen twee strafrechtelijke onderzoeken naar corruptie bij het uitgeven van overheidsterreinen, ‘Avestrus’ (struisvogel), ‘Flamingo’, en wie weet, binnenkort ‘Pauwis’ (pauw), naar de ex-ministers die belast waren met het ministerie van Infrastructuur.”

Er wordt onderzocht in hoeverre de ex-ministers zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, het aannemen van steekpenningen, misbruik van hun functie, deelneming aan een criminele organisatie, en witwassen. De onderzoeken draaien om de uitgifte van terreinen door de ex-ministers aan tussenpersonen binnen hun kring, die de terreinen vervolgens direct en tegen miljoenen winst doorverkopen.

,,Het wordt tijd om deze periode af te sluiten, en daarom was mijn eerste beslissing als minister belast met Infrastructuur, het depolitiseren van de processen, zodat er geen sprake meer kan zijn van politieke inmenging. Ik heb een bezoek gebracht aan de directie, om zelf met de medewerkers en de staf te spreken. De meesten werken daar al lange tijd, en lijden ook onder deze situatie.

Hopelijk is het mij gelukt om hun moed te geven om met meer animo het werk uit te voeren, nu zij zelf de verantwoordelijkheid dragen. Een ander voordeel is dat de uitgifte van overheidsterreinen nu efficiënt kan verlopen, wat ten goede komt aan de economische ontwikkeling die Aruba zo hard nodig heeft. Integriteit is zeggen wat je gaat doen, en doen wat je zegt. Dit is daar een voorbeeld van, en mijn hoop is dat ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. Aruba verdient een integere regering, daar sta ik voor”, aldus Wever-Croes die sinds vorige week belast is met het ministerie van infrastructuur.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -