31 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 18:31

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Nationaal plan tegen misbruik actief

SOAW stippelt stappenplan uit voor slachtoffers misbruik #BONOTABOSO

Willemstad – Er is een nationaal plan opgezet om misbruik te bestrijden en om bewustzijn te creëren over de stappen die genomen kunnen worden in geval van misbruik. Dat heeft het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gisteren bekendgemaakt. Dit plan is nu actief.

Het plan richt zich op kindermisbruik en huiselijk en relationeel geweld. SOAW heeft hier samen met het ministerie van Justitie, dat van Gezondheid, Milieu en Natuur en dat van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport aan gewerkt.

,,Er zijn verschillende gouvernementele en niet-gouvernementele instanties die zich inzetten tegen misbruik. Het is ons echter nog niet gelukt dit te elimineren. In ons streven om dit wel te doen en de gevallen die er zijn goed aan te pakken, zijn we de samenwerking aangegaan met onder andere Amnesty International, PSI-Skuchami, Bos di Hubentut, Stichting Slachtofferhulp Curaçao, Voogdijraad/CMK, Aliansa, Veiligheidshuis/AJJC, de kindertelefoon, Cafra, Seda, Famia Plania en het Openbaar Ministerie om bewustzijn te creëren en bewoners van Curaçao te informeren over de instanties waar ze terechtkunnen en stappen die ze kunnen nemen om hulp te zoeken voor zichzelf, een familielid of kennis die het slachtoffer is van misbruik”, aldus minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW.

- Advertentie -

Slachtoffers van misbruik, moeten – zo wordt geadviseerd – allereerst steun zoeken bij familie, vrienden of buren of contact opnemen met de Stichting Slachtofferhulp Curaçao, de kindertelefoon, het centraal meldpunt kindermishandeling of PSI Skuchami. De nummers worden in het stappenplan weergegeven.

Deze bewustwordingscampagne is niet alleen om de gemeenschap bewust te maken en te informeren over alle organisaties die omgaan met gevallen van misbruik, maar ook om informatie te verschaffen over de signalen en gevolgen van misbruik.

Gedurende de maand november zal de Facebookpagina van Plan Nashonal kontra Abusu worden ingezet om vooral contact te leggen met personen die gebruikmaken van sociale media. Sinds gisteren worden op deze pagina posts gepubliceerd en volgende week donderdag beginnen om 15.00 uur de livesessies waarbij instanties en ministers aan het woord worden gelaten over de ontwikkelingen op het gebied van misbruikbestrijding op Curaçao.

Wie vragen heeft over misbruik kan nu al vragen inzenden. Dit is ook mogelijk tijdens het programma. Verder worden op woensdag cijfers vrijgegeven over het aantal (geregistreerde) gevallen van misbruik op Curaçao en wordt op vrijdag een quiz georganiseerd. De antwoorden zullen op maandag 16 november om 15.00 uur worden gepost.

- Advertisement -

Speciaal voor de bewustwordingscampagne is de ‘hashtag’ #BONOTABOSO (Je bent niet alleen) in het leven geroepen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Al decenia lang is er sprake van misbruik binnen gezinnen. Het trieste is dat er genoeg cassusen zijn van moeders die hun eigen (minderjarige) dochters prostitueren aan het zoveelste vriendje van haar die de deuren platlopen. Daarnaast is er altijd wel een “TIO” die de dochter des huizes wel even betast of verkracht. Nooit wordt er iets tegen gedaan. En nu is het briljante idee dat de melding gedaan moet worden bij familie, vrienden of buren? Neen nitwit Koeiman en je waardeloze organisatie, bij de politie is allang bekend wie degenen zijn die het misbruik plegen, maar men kan vaak niks doen omdat moeders zo nodig “un homber” moet hebben. En de dochters mogen niks zeggen want berguensa en zodirect verlaat die “homber” haar. In plaats van een telefoonnummer, stuur een team de wijken in met een heggeschaar en laat ze de misbruikers rigoreus castreren en smijt die moeders de gevangenis in. En door 51 jaar, 5 maanden en 4 dagen achterlijk wanbeleid zijn vele gezinnen in de armoede belandt waardoor die meisjes nog meer op afstand staan. Groeien op in armoede, moeders die meerdere mannen over de vloer heeft en ja dan is die 25 gulden per keer voor een wipje met de dochters wel megenomen, kunnen ze weer sate ku batata kopen.

  2. Eén ding blijkt weer de overheid laat slachtoffers van mishandeling weer in de kou staan. Blijkbaar is dit allemaal vanuit een bureau tafel bedacht zonder rekening met de werkelijkheid te houden.

    Een kindertelefoon, welk kind gaat misbruik of mishandeling melden? Het is vaak zo dat de mishandelaar de kostwinner is en SOAW trekt de portenemee niet open om het gezin financieel onafhankelijk van de mishandelaar te maken.

    Genoeg telefoonnummers en een hashtag om mishandeling te melden, vorig jaar nog heeft een dader zijn naam op de borst van een slachtoffer gekerft, er is toen meer dan 4 keer aangifte gedaan tegen de dader allemaal voor niets..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -