AntilliaansDagblad | Sint Maarten wil voltooiing dekolonisatie

SXM Parlement in Philipsburg betrekt ook Curaçao en Aruba in strijd

Willemstad/Philipsburg – Politiek Sint Maarten dringt aan op en stevent daarmee af op (voltooiing van complete) dekolonisatie. Een motie van die strekking – ingediend en ondertekend door parlementsvoorzitter Rolando Brison en fractieleider Grisha Heyliger-Marten (beiden United People’s Party; UPP) en Solange Duncan (National Alliance; NA) – werd gisteren met meerderheid van stemmen aangenomen.

In de uitvoerige motie wordt onder meer ook verwezen naar de brief van de Staten van Aruba alsmede de politiek gesteunde petitie van Curaçaose groeperingen aan de Dekolonisatiecommissie van de Verenigde Naties (VN). De regering van Sint Maarten wordt dringend verzocht erop aan te sturen dat in juli volgend jaar, 2021, een Ronde Tafel Conferentie (RTC) wordt georganiseerd.

Gemeend wordt dat artikel 73 van het VN-Handvest nog wel degelijk van toepassing is, anders dan wat de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops de Tweede Kamer er eerder over uitlegde. De regering van Nederland stelt dat Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba – als onderdelen destijds van de Nederlandse Antillen – volledig zelfbestuur, zoals bedoeld in artikel 73 VN-Handvest, hebben bereikt in 1954, toen Nederland, Suriname en de Antillen uit vrije wil de nieuwe rechtsorde van het Statuut aanvaardden.

,,De overeengekomen rechtsorde kreeg in 1955 internationale erkenning van de Algemene Vergadering van de VN (AVVN) in Resolutie 945, waarna Suriname en de Nederlandse Antillen werden verwijderd van de lijst van niet-zelfbesturende gebieden van de VN.”

Daar is Sint Maarten het niet mee eens. Op de achtergrond (én voorgrond) speelt mee dat Philipsburg en Den Haag het maar niet eens kunnen worden over het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO), dat als voorwaarde geldt voor Nederlandse liquiditeitssteun. Nederland wordt verweten Sint Maarten tegen te werken voldoende financiering aan te trekken om de zelfbeschikking waar te kunnen maken.

Intussen blijkt uit een officieel document van de Staten van Sint Maarten dat mede namens de CAS (Curaçao, Aruba en Sint Maarten) door Heyliger-Marten een advocaat in Washington DC is ingeschakeld in verband met begeleiding van de CAS-landen tijdens de gewenste RTC en de beoogde dekolonisatie (‘Complete Decolonisation’) alsmede herstelbetalingen (‘Reparations’). Deze laatste hebben betrekking op compensatie van de geleden schade in de koloniale periode en ook daarna.

Het betreft The Choharis Law Group in de Amerikaanse hoofdstad. De fractieleider van UPP richt zich daarbij tot partijgenoot Statenvoorzitter Brison en coalitiegenoot NA-leider William Marlin. Het is niet duidelijk in hoeverre dit initiatief wordt gedragen door politici op Aruba en Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AntilliaansDagblad | Sint Maarten wil voltooiing dekolonisatie

 1. wat een kansloze losers zijn dit zeg. Dames kom eens van jullie veel te dikke luie reet af en ga eens werken voor jullie geld ipv te parasitairen op de NL belastingbetalers!!

 2. Een mooi verhaal met als essentie dat ze geld willen zonder toezicht.
  Over de vraag of Curaçao en Aruba mee gaan in de eis om compensatie van de geleden schade in de koloniale tijd en daarna hoef je ook niet lang na te denken. Natuurlijk doen ze mee en hopen op een berg geld dat ze onder de “armen “kunnen verdelen.
  Nederland moet nog maar eens goed nadenken in hoeverre ze COHO projecten zullen inbrengen en hoe ze noodzakelijk vervolgsteun moeten insteken. De hoop dat een lening wordt omgezet in een schenking lijkt ook vervlogen.
  Nederland let op: een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Dit is onze interpretatie het Koninkrijk der Nederlanden.

 3. Zijn de huidige bewoners van St. Maarten ook de originele bewoners ?
  Alle mensen die daar nu wonen zijn kolonisten.
  Men probeert om Nederland een poot uit te draaien.

 4. Regelt men dit onderling of heeft de bevolking zich uitgesproken-;)

 5. Sint Maarten

  Doordacht?
  Dat woord komt niet voor in het woordenboek van de eilanden.

 6. Peter van den Berghe

  Het probleem is dat de motie aangeeft waar men tegen is, nl. de huidige opstelling van Nederland, maar niet wat men dan precies wel wil. Ik weet zeker dat indien Sint Maarten volledig onafhankelijk wil zijn dat ze dat kunnen krijgen maar dan vervalt ook de terugvaloptie. Dan had men de Covid pandemie ook zelf moeten oplossen. Veel grote woorden maar is alles wel goed doordacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *