27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | ‘Tsunami van annuleringen’

Chata zeer teleurgesteld: Code oranje was niet nodig geweest

Willemstad – ,,Er is een ware tsunami van annuleringen op gang gekomen”, zegt Hans Slier, voorzitter van de branchevereniging Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) tegen het Antilliaans Dagblad.

,,Als Chata zijn we zeer teleurgesteld in het feit dat Curaçao, ondanks al onze inspanningen, toch code oranje heeft gekregen van Nederland.” Het regent opzeggingen, zo verneemt deze krant uit alle toeristische hoeken. Van grote resorts tot kleine particuliere autoverhuurders, vliegmaatschappijen en appartementhouders.

,,TUI is bij wet gedwongen om al zijn pakketreizen, ticket gekoppeld aan verblijf, te annuleren”, geeft Slier als voorbeeld, om er snel aan toe te voegen dat TUI en KLM wel blijven vliegen.

Dit was allemaal niet nodig geweest als de Curaçaose overheid beter had geluisterd naar het bedrijfsleven, stelt de voorzitter. ,,Reeds een maand geleden heeft de Chata in overleg met de overheid aangegeven dat het aantal ‘actieve gevallen’ niet kon kloppen, omdat mensen de GGD niet konden bereiken om zich beter te melden.”

Dokter Izzy Gerstenbluth, epidemioloog, gaf toen aan dat hij daarvan op de hoogte was en dat het werkelijke aantal destijds ongeveer de helft moest zijn van het op dat moment gerapporteerde aantal; dus ongeveer 450 in plaats van de toen officiële 900.

,,Dit kwam omdat hij niet genoeg medewerkers had om positief geteste personen na te laten bellen met de vraag of ze al beter waren.” De Chata heeft toen aangeboden om mensen daarvoor beschikbaar te stellen.

Dat was echter niet nodig en er zou hiervoor een budget bij het ministerie van GMN (GMN) aangevraagd worden. ,,Dit aanbod is een aantal keer herhaald door zowel de Chata als de C15, de vijftien verenigde werkgeversorganisaties”, zegt Slier.

Daarnaast heeft de sectorvereniging voorgesteld om toeristen, voordat ze teruggaan naar Nederland, gratis te laten testen en indien zij dan positief getest worden dat ze op kosten van het hotel gratis langer konden blijven totdat ze negatief waren.

,,Op deze manier zouden nooit besmette mensen van Curaçao naar Nederland reizen”, legt de voorzitter uit. ,,En zou er dus nooit een reden zijn voor Nederland om Curaçao op oranje te zetten.” Ook dit is herhaalde malen door zowel Chata als de C15 aangeboden.

Het leek de overheid een ‘heel goed idee’, maar volgens de bestuurders was zoiets nog niet nodig. ,,En nu zit heel Curaçao met de consequenties: een leeg eiland tijdens het absolute hoogseizoen.”

Mogelijk of waarschijnlijk tot eind januari 2021 om daarna weer van nul af op te bouwen, hetgeen volgens Slier ‘zeker vier maanden gaat duren’. ,,Hetzelfde hebben we gezien toen per 1 juli 2020 de grenzen weer opengingen.”

‘Alle reserves al aangewend’

Gedurende de eerste periode dat de luchtgrenzen werden gesloten en gevolgd door een lockdown hebben alle bedrijven in het toerisme en de horeca al hun buffers opgebruikt. ,,Nu waren ze juist een beetje uit het dal aan het klimmen. Vele ondernemingen zullen een tweede shutdown zonder reserves niet overleven.”

Dus dreigt een situatie waarin volgens de Chata-voorman meer dan de helft van de bedrijven die direct of indirect aan het toerisme verbonden zijn failliet gaan en daarmee zal ook de werkgelegenheid van heel veel mensen verdwijnen.

,,En dit zal niet alleen tot toeristische bedrijven beperkt blijven, maar ook winkeltjes, taxichauffeurs, autoverhuurbedrijven en zelfs banken en verzekeringsmaatschappijen zullen dit hard voelen.” Tot slot wijst Slier erop dat ook de belastinginkomsten voor de overheid verder ‘sterk zullen dalen’.

Kortom, een desastreuze situatie die te voorkomen was geweest. ,,Want er zijn twee criteria waar op gestuurd wordt door Nederland. Ten eerste het aantal ziekenhuisopnames; dit is met 17 nog ver onder het risiconiveau van ons grote en moderne ziekenhuis. Daarnaast is het tweede criterium het aantal ‘actieve gevallen’,” legt Slier uit.

,,Dat laatste aantal rapporteert Curaçao momenteel op bijna 2.000, hetgeen hoog is. Maar dit is feitelijk slechts ongeveer een derde daarvan, omdat genezen personen niet worden gemeld. Dus in werkelijkheid schommelt dit aantal ergens tussen de 600 en 700, hetgeen op onze bevolking van 160.000 mensen niet extreem hoog is”, eindigt de Chata-voorzitter.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

7 reacties

 1. Onze minister van economische zaken heeft de hele tijd de mond vol over ‘public private partnerships’. Maar als de private sector de helpende hand uitsteekt is dat natuurlijk niet nodig. Nos mes por tog? Het gaat niet alleen om de onjuiste rapportages maar meer nog om de maatregelen die in samenwerking met de sector genomen hadden kunnen worden om deze situatie te voorkomen. Maar ja, samenwerken….

 2. Chata is voor Hans Slier een tweede Job. Hans denk alleen aan zijn eigen poenne heb ik al eerder gezegd, het maakt hem niks uit of je nu ziek word of niet van cova-19, als zijn knip maar gevuld blijft. Doei Hans, met dit verhaal noem ik je voortaan, Hans is zo dom als een Gans. prettige kerst Hans maar niet heus.

 3. Haha wat een grap. Dagelijks dubbel zoveel besmettingen als in Nederland -voor het overgrote deel locals- en toch zijn er nog droeve roeptoeters die met droge ogen Nederland de schuld geven als de code naar oranje gaat. Hoe dom kan je zijn?

 4. De Regering in Nederland wacht telkens netjes op de effecten van genomen maatregelen. Terecht en verstandig. Maar als wij in dit deel van het Koninkrijk extra maatregelen nemen wordt er NIET gewacht op de effecten. Waarom niet? Die effecten meten wij deze week en dat betekent dat men in Den Haag in het komend weekend kan reageren door bijvoorbeeld een PCR test hier verplicht te stellen of de code te veranderen. Het nemen van het code Oranje besluit van eergister (!) is dan ook nmm prematuur en niet professioneel te noemen. Van ‘Gelijke monnikken, gelijke kappen’ is helaas geen sprake. Overigens wijzen de cijfers van de laatste 3 dagen uit dat er sprake is van een geringe daling van het aantal positive cases (en niet stijging), maar dat terzijde . Ook is ons aantal doden significant lager dan zowel Aruba, St Maarten als Nederland, maar dat is kennelijk opeens niet meer belangrijk? Vreemd en voor mij niet begrijpelijk. Het lijkt wel paniekvoetbal. Het gelijk van de Chata en andere instanties. Hopelijk komt onze Regering met een duidelike reactie, indien er idd sprake blijkt te zijn van een daling van het aantal cases. Na komend weekend, maar dat begreep u al.

 5. Die Chata toch, wanneer leren we nu eindelijk lezen. We zijn in code oranje geplaatst om het aantal dagelijks nieuwe besmettingen.
  De laatste tijd ca 20% van het aantal geteste personen en wel tussen de 100 en 150 .
  Naar Nederlandse maatstaf qua inwoners tussen de 10.000 en 15000 dagelijkse besmettingen. Geen wonder dat instanties in Nederland zich achter de oren krabben.
  En dan maar met je vingertje wijzen naar onze regering omdat het aantal besmette personen niet klopt. Chata ga je schamen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...