34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Staten SXM: Bekijk overeenkomsten Wereldbank opnieuw

HomeMediaAntilliaansDagblad | Staten SXM: Bekijk overeenkomsten Wereldbank opnieuw
De motie beoogt ook dat lokale bouwbedrijven de voorkeur krijgen voor projecten.

Philipsburg – De Statenleden hebben maandag unaniem een motie aangenomen om onder meer de Nederlandse regering te verzoeken de overeenkomsten met de Wereldbank opnieuw te bekijken, zodat wederopbouwfondsen voor het land kunnen worden herverdeeld om economische groei te realiseren.

De motie beoogt ook dat lokale bouwbedrijven de voorkeur krijgen voor projecten.

The Daily Herald schrijft dat de motie, die werd ingediend door Omar Ottley van de United People’s (UP) Party, werd aangenomen met 13 stemmen voor en nul tegen. In de motie riepen de parlementariërs van Sint Maarten de regering op om, gebruikmakend van artikel 67 van de Grondwet, een verzoek aan het Koninkrijk der Nederlanden te sturen om de Wereldbankovereenkomsten opnieuw te bekijken en gebruik te maken van de bepaling een beroep te doen op artikel 4 en 5.2 van bijlage 2 van de bestuursovereenkomst tussen de Nederlandse regering en de Wereldbank.

Dit artikel, zo stelt de motie, zal de Nederlandse regering in staat stellen om de ‘broodnodige fondsen voor onze economische groei’ opnieuw toe te wijzen.

De motie riep de regering ook op om een nationaal aanbestedingsbeleid vast te stellen om het openbare aanbestedingsproces voor de overheid, overheidsbedrijven, bouwgerelateerde projecten en het National Recovery Program Bureau (NRPB) te sturen voor projecten die door het trustfund en buitenlandse investeerders zullen worden gefinancierd. De motie draagt de regering op om het nationale aanbestedingsbeleid uiterlijk 30 december 2020 uit te voeren.

De motie streeft er verder naar dat de regering via het ministerie van Arbeid beleid opstelt voor buitenlandse investeerders om met het ministerie van Arbeid samen te werken om opleidingspakketten en beurzen voor de lokale bevolking op te zetten. Volgens de motie mogen er geen machines of zwaar materieel worden geïmporteerd door buitenlandse aannemers als deze lokaal al beschikbaar zijn.

Bij de motivering van zijn stem zei Ottley, de opsteller van de motie, dat het land een ernstig probleem heeft: ,,Het is drie jaar geleden sinds orkaan Irma en Sint Maarten heeft met middelen van het trustfonds nog geen grote vooruitgang in de economie geboekt.”

Het voltallige parlement en de regering kunnen volgens Ottley samen een ‘heldere boodschap’ afgeven en hij vindt dit de beste manier is om ‘druk uit te oefenen’ om Nederland te laten weten dat Sint Maarten het niet eens is met de gang van zaken.

Premier Silveria Jacobs zei dat het unaniem aannemen van de motie het soort eenheid liet zien dat op Sint Maarten de norm lijkt te zijn geworden. Ze zei dat de regering haar uiterste best zou doen om de motie uit te voeren zoals bedoeld.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. OH jee, de Wereldbank probeert de corrupte uit te bannen op St. Maarten.
    Die moet je wel de joker toespelen, proberen vanaf te komen en in ieder geval tegen te werken. Knops zat er niet ver naast met zijn opmerking.
    Pas tevreden zijn als je zelf naar eigen goeddunken over de gelden kunt beschikken.

  2. Jammer dat de motie ook over de lokale bedrijven gaat. De kritiek op de Wereldbank is terecht. Veel te ingewikkelde procedures voor een kleine gemeenschap. NL het zelf laten regelen is ook geen succes (zie Statia). De voorkeur voor lokale bedrijven is echter de wortel voor alle corruptie. Dat is in een Nederlandse gemeente niet anders. Ook daar zijn altijd partijen die daarvoor pleiten. Het gevolg is echter een ongezonde relatie tussen de partijen en de bedrijven. De rest van de motie is zinvol.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties