34 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Buladó genomineerd voor Gouden Kalf

HomeMediaAntilliaansDagblad | Buladó genomineerd voor Gouden Kalf
Eché Janga op de set van Buladó met hoofdrolspeelster Tiara Richards | Gusto Entertainment

Utrecht – Buladó van regisseur Eché Janga – de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival 2020 – is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie ‘beste film’. De film maakt ook kans op de prijs van de Nederlandse filmkritiek. Dat werd maandagavond bekendgemaakt.

In de categorie ‘beste korte film’ is de film Watamula van Kevin Osepa genomineerd. Ook deze film speelt zich af op Curaçao.

Voor de film Buladó was afgelopen week aan de vooravond van het filmfestival veel aandacht in de Nederlandse media. Janga werd veelvuldig geïnterviewd door kranten, televisie en radio. De film zelf kreeg veel positieve recensies.

Zoals bekend werd de film volledig op Curaçao, met name op Bándabou, opgenomen. Vrij uniek is dat in de film voor het grootste deel Papiaments gesproken wordt. Het ‘magisch-realistische familiedrama’, zoals de film op de website van het filmfestival wordt omschreven, gaat over de 11-jarige Kenza die tussen haar rationele vader en haar spirituele opa heen en weer wordt geslingerd.

Janga, die een Curaçaose vader heeft, schreef het scenario samen met Esther Duysker. De hoofdrollen worden gespeeld door Tiara Richards (Kenza), Everon Jackson Hooi (vader Ouira) en Felix de Rooy (opa Weljo).

De korte film Watamula (26 minuten) gaat over René die ‘struikelend’ over Curaçao trekt naar het voor de eilandbewoners bekende punt bij Westpunt waar Curaçao ‘ademt’. De omschrijving van het filmfestival luidt: ,,Hij treft scherpe doorns en zoete rozenblaadjes, ontmoet afwijzing en troost, en houdt zich vast aan het amulet dat hij na zijn geboorte meekreeg.”

Ook deze film kent een magisch-realistische laag ‘waarin landschap en lotsbestemming, spiritualiteit, sensualiteit en machismo samenkomen’. Voor Curaçaoënaar Osepa is de identiteit van jonge Afro-Caribiërs een belangrijk onderwerp. Osepa ‘verbeeldt en verbindt gevoelige vraagstukken rondom identiteit en afkomst in een allegorisch werk dat niet alleen inwerkt op de geest, maar ook op het lichaam’.

Buladó heeft voor het Gouden Kalf voor beste film concurrentie van vier andere films: De Beentjes van Sint Hildegard, Bumperkleef, Kapsalon Romy en Mi vida. Voor de prijs van de critici concurreert de film van Janga met De vogelwachter en Kom hier dat ik u kus. Watamula neemt het voor beste korte film op tegen See me en Marlon Brando.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties