29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 22:33

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Sommatie sloop Cinelandia’

Art-deco-voorgevel voormalige bioscoop is monumentaal| Foto Han Dehne

Willemstad – De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR) geeft Fernando da Costa Gomez en zijn onderneming nv Handelsmaatschappij C.M.O.G. één maand de tijd om het Cinelandia-gebouw op Pietermaai-West ‘compleet af te breken’.

Daarvoor moet volgens de bewindsvrouw een aannemer aangesteld worden die een sloopplan maakt volgens het ‘Bestek sloopwerk gebouw Cinelandia’, dat de minister naar Da Costa Gomez heeft opgestuurd. Dit sloopplan moet ter goedkeuring volgende week naar de inspecteur-generaal van de Inspectie van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gestuurd worden. Aldus de officiële aanschrijving van de Jesus-Leito aan de eigenaar, gedateerd 15 januari 2021.

Sloop van de voormalige bioscoop is maatschappelijk controversieel. Begin vorig jaar bleek dat ook Da Costa Gomez zelf de wens tot sloop had geuit. De Monumentenraad gaf toen aan hier voorwaarden aan te willen verbinden, omdat -alleen – de Art-deco-voorgevel monumentaal is. Er zouden opmetingen gedaan moeten worden van bijvoorbeeld de muurdiktes, profileringen en hoogtes, zodat deze voorgevel kan worden gereconstrueerd. De minister was het hier vorig jaar mee eens en stelde dat de monumentale voorgevel van het pand uniek is vanwege de Art-deco-architectuur en in de oorspronkelijke staat teruggebracht moet worden. Nu lijkt Jesus-Leito van gedachten veranderd.

- Advertentie -

Voorzitter Michael Newton van de Monumentenraad wees er destijds ook op dat de eigenaar een bouwkundig plan zou moeten maken voor het terrein achter de gevel dat doorloopt tot de Wolkstraat en volgens het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) valt onder beschermd stadsgezicht. ,,Pas nadat de metingen zijn vastgelegd en er overeenstemming is over een bouwplan kan wat er nog rest van de voormalige bioscoop tegen de grond.”

De minister baseert zich in haar recente brief op het dreigende ‘instortingsgevaar’, wat overigens al jaren het geval is, en de bouwtechnische staat van het gebouw ‘die met de dag verslechtert’. Ze stelt dat de schade die kan voortvloeien uit het afbrokkelen of instorten van het gebouw op derden, verhaald kan worden op Da Costa Gomez, maar ook op de overheid.

,,Restauratie is bouwtechnisch niet meer mogelijk en ook niet doelmatig, omdat daarmee de veiligheid van het gebouw onvoldoende kan worden gegarandeerd. Uit het meest recente rapport is immers gebleken dat de betonconstructie in zijn geheel vervangen zal moeten worden.”

Jesus-Leito verwijst naar ‘diverse rapporten die door deskundigen zijn opgesteld in 2008 en 2019’ waaruit blijkt dat het Cinelandia-gebouw al vanaf 2008 instortingsgevaar vertoont. ,,De achterstallige staat van onderhoud van het gebouw is thans na ruim twaalf jaar alleen maar verergerd”, zo concludeert ze dan ook.

- Advertisement -

In december 2016 werd door de toenmalige VVRP-minister Suzy Camelia-Römer nog een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Da Costa Gomez over de renovatie van het gebouw en eventuele bouwplannen van de eigenaar. Advocaat Achim Henriquez, die optreedt namens stichting Pro Monumento (ProMo), stelt in een bericht dat het Cinelandia-gebouw ‘uniek’ is en één van de redenen dat de Curaçaose binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Volgens ProMo kan slopen niet zomaar; daar is een procedure voor die een sloopvergunning vereist, die gepubliceerd dient te worden. Bovendien wijst ProMo op een eerder vonnis van de rechter. Dat kan niet zomaar aan de kant worden geschoven.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. Het pand onteigenenen en opnieuw bouwen. Dat is de beste oplossing.

  Anders laten ze Neuman er weer een lelijk gebouw neerzetten

 2. @Lastiwz, ik denk datje een punt hebt.
  Het zegt ook veel over de werkwijze v/d overheid, zwakke wetgeving mbt de infrastructuurbeheersing v/e monumentale binnenstad.
  Ongelooflijk dat dit zo lang heeft kunnen wegrotten.
  Net de binnenstad van Haiti

 3. Ook dit is Cinelandia.
  En dat wil iemand nog redden?
  Get real!!

  Cinelandia

  en dit:

  Cinelandia

  en dit:

  Cinelandia

  en dit:

  Cinelandia

  en dit is de gerenoveerde voorgevenl van Jachmin Pinedo:

  Pinedo

 4. Als we de voorgevel van Jachmin Pinedo zo mooi kunnen restaureren, moet dat met de voorgevel van Cinelandia ook mogelijk zijn.

  Of niet, Jadira Bislick en Anushka Cova?

 5. CINELANDIA.
  Wat een herinneringen aan deze bioscoop. De sfeer, er was ambiente.
  Een van de films was Prince Valiant (1954). Geweldig, het regende niet gelukkig.
  Ook nog een keer weggestuurd daar ik te jong was voor de film.
  Zonde, er had, achter de gevel, inderdaad wat moois gemaakt kunnen worden.
  Blijkbaar te laat nu.
  Waarom kan dit gebouw( de gevel) niet gered worden en andere, veel oudere gebouwen wel. Ik ben geen architect. Zal wel weer een kwestie van wil en geld zijn.

 6. Voor een te groot deel van de bevolking interesseert, art deco,architectuur, cultuur, historie ( behalve tula, slavenopstand) ze niet zo veel.
  Vandaar dat de stad op 30’i mei ook met zo botervlot gemak in fik kon worden gestoken.

  Het gros vd bevolking zit dit stukje historische gevel als een bouwval dat geen bestaanrecht meer heeft. Kijk ook naar de chinese bunkers die overal te pas en te onpas neergezet worden
  Over 100 jaar zijn het ook monumenten.,

 7. De binnenstad is zo dood als een witte pier.
  De zwarte piet wordt nu de monumentenraad toegespeeld.
  Die weet er wel raad mee.

  Waarom zo veel druk op de ketel?
  Fernando is al uitgekookt.
  Die is immers medeoprichter van de PAR geweest.
  Dat is niet echt een partido di pueblo i pa pueblo,
  In spite de vele zwartjes en bruintjes in de gelederen.
  Broekzak vestzak deze brief.
  Mucha manda.
  Kabritu ta grita beeéeeé.
  Maria tabata den kushina..
  Awor Zita ta korta sinta.
  Sinta Zita?
  Zita sinta!
  Para ariba.
  No bek.
  Nos ta bek bo.
  Bendishoná bo ta.
  Nos tata ku ta na shelú…
  Awel si, Paps.

 8. Zonde, zonde, zonde, had wat eerder ingegrepen en er was een schitterend gebouw in Punda misschien wel omgebouwd tot winkelcentrum, zo iets als wat er nu naast staat.

 9. @ …………….De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR) geeft Fernando da Costa Gomez en zijn onderneming nv Handelsmaatschappij C.M.O.G. één maand de tijd om het Cinelandia-gebouw op Pietermaai-West ‘compleet af te breken’……….

  Wat een kordaat optreden van deze nou niet direct als kordaat bekend staande minister. Maar zou het zo vlak voor de verkiezingen niet meer voor de hand liggen dat Fernando, die al jaren heftig aandringt om het gebouw te mogen slopen, de minister deze brief heeft gedicteerd en zij het netjes heeft overgeschreven en naar Fernando verstuurd?
  Ik denk niet dat Fernando na ontvangst van deze brief in tranen de telefoon zal hebben opgepakt om mevr Leito om erbarmen te smeken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -